Νέα έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον νέο νόμο που αίρει όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων στον τόπο διαμονής τους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, που υπερψήφισαν τον προηγούμενο νόμο για την ψήφο των αποδήμων, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα πολλών συμβιβασμών και αποδείχτηκε στην πράξη προβληματικός.
Με το βλέμμα σε ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση
“Θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας πως πάντως δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί.
Στόχος να ισχύσει από τις ευρωεκλογές
Βάσει του Συντάγματος, για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο χρειάζεται η θετική ψήφος 200 βουλευτών. Στην προηγούμενη Βουλή η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης αριθμούσε 190 βουλευτές, ενώ σήμερα, αν και τα τρία κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους, αριθμούν 202 βουλευτές.
“Παραμένω αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο των 200 βουλευτών, ώστε αυτή η παρέμβαση να ισχύσει ουσιαστικά από τις ευρωεκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επιφυλακτικός ο ΣΥΡΙΖΑ
Ποιες είναι όμως οι θέσεις των κομμάτων από τα οποία η κυβέρνηση θα επιθυμούσε στήριξη;
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει επιφυλάξεις και ζητά να δοθεί περισσότερος χώρος και χρόνος στον διάλογο. “Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ή τουλάχιστον να υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν” δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος (Newsbomb).
Η συναίνεση δεν φαίνεται πιθανή, καθώς η κυβέρνηση έχει καταθέσει αυτούσιο το αρχικό νομοσχέδιο που είχε καταθέσει στην προηγούμενη Βουλή και επί του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλές ενστάσεις.
Θετικό επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής είναι θετικό, επισημαίνει όμως ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και αποσπασματικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης.
“Είμαστε αξιακά, διαχρονικά και σταθερά υπέρ της διευκόλυνσης της ψήφου των εκτός Ελλάδος εκλογέων” δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος (Action 24).
Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει ότι θα έπρεπε να υπήρχε διαβούλευση και να μην “ακυρώνεται”, όπως τονίζει,
η κριτική τοποθέτηση των κομμάτων.
“Εμείς είμαστε πάντοτε θετικοί στις συναινέσεις. Αλλά οι συναινέσεις ούτε επιβάλλονται, ούτε εκβιάζονται. Οι συναινέσεις οικοδομούνται” πρόσθεσε ο κ. Μάντζος.
Η στάση της Ελληνικής Λύσης
Και η Ελληνική Λύση εκτιμάται ότι θα ήταν έκπληξη να μη στηρίξει αυτή τη φορά το νομοσχέδιο.
“Πάλι φέρνουν άλλο νόμο για τους απόδημους Έλληνες. Δυστυχώς είναι αναξιόπιστοι και κυρίως είναι επικίνδυνοι, γιατί νομοθετούν χωρίς να μπορούν να εφαρμόζουν” περιορίστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.
Ερωτηματικό είναι η στάση της Πλεύσης Ελευθερίας, κατηγορηματικό “όχι” από το ΚΚΕ, αδιευκρίνιστες οι προθέσεις των άλλων κομμάτων.
Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων στον τόπο διαμονής να ψηφιστεί ως τα τέλη Ιουλίου, πριν κλείσει δηλαδή η Βουλή για τις θερινές διακοπές.