Πολιτική

Ψήφος των αποδήμων: Φέρνει αναβολή της συζήτησης για το εκλογικό σύστημα!

Η ψήφος των αποδήμων είναι η αιτία για την αναβολή της συζήτησης στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Η πρόταση της κυβέρνησης. Τι απαντά η αντιπολίτευση.

Ο δημόσιος διάλογος σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που είναι σε εξέλιξη για την ψήφο των αποδήμων, οδήγησε την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος να αποφασίσει κατά πλειοψηφία, την αναβολή της αυριανής συζήτησης για το άρθρο 54 που αφορά το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές περιφέρειες.

Σχετική πρόταση έκανε η κυβερνητική πλειοψηφία διά του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευρυπίδη Στυλιανίδη και του παρόντα υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, με το σκεπτικό ότι από το δημόσιο διάλογο που είναι σε εξέλιξη ενδεχομένως να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις για την ψήφο των αποδήμων και η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα μπορέσει καλύτερα να διαμορφώσει την τελική εισήγησή της και δεν θα προκαταλάβει τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στο δημόσιο διάλογο «με εντελώς ανοιχτό πνεύμα και με τη γνήσια διάθεση να γίνουν αναγκαίες συνεννοήσεις και να βρεθούν οι αναγκαίες συναινέσεις που θα απηχούν τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι για να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος πρέπει η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της, να είναι όλα στο φως και να μην υποκρύπτει μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ψήφος των αποδήμων – Τι λέει η κυβέρνηση

«Ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει τη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου για τους εκτός επικρατείας εκλογείς. Η μετάθεση του χρόνου έχει στόχο να δώσει το έρεισμα να έχουμε μια εξαιρετικά συναινετική λύση γιατί η ψήφος των αποδήμων ζητεί ευρύτερη συναίνεση. Η σκέψη της κυβέρνησης για αναβολή είναι πράξη ευθυκρισίας για να μη θεωρηθεί ότι ο διάλογος που γίνεται είναι υποκριτικός. Παράλληλα, στηρίζεται αποκλειστικά στο σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και το θεσμικό ρόλο των κομμάτων και όχι στη λογική της υπονόμευσης της διαβούλευσης που γίνεται», διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης και κατέληξε:

«Με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, επιχειρούμε να υπάρξει βάση κατανόησης. Και στο πλαίσιο αυτό προσερχόμαστε στο δημόσιο διάλογο με εντελώς ανοιχτό πνεύμα για να υπάρξει συναίνεση σε ευρύτατο και υψηλό επίπεδο που είναι και απαραίτητο και αναγκαίο».

«Υπάρχει σε εξέλιξη ο διάλογος που γίνεται σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των αρχηγών. Γιατί να σπεύσουμε να τον προκαταλάβουμε; Δεν θα προσφέρει τίποτα θετικό. Όλοι περιμένουμε κάτι θετικό για αυτό το μείζον θέμα. Πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί ο διάλογος και να κρίνουμε πώς πρέπει να διαμορφωθεί η διάταξη», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ… ανοιχτός υπό τον όρο να μην υπάρξουν fake news

«Με καλό μάτι βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ το ξεκίνημα του δημόσιου διαλόγου για να βρεθεί λύση στο θέμα των απόδημων Ελλήνων, με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται με όρους διαφάνειας και δεν θα στηρίζεται σε “fake news”», σχολίασε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

«Ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με όρους δημοσιότητας, με θέσεις αρχής και όχι εν κρυπτώ να συζητούνται “ντιλς” μεταξύ κομμάτων για να επιδιωχθούν άλλοι σκοποί, όπως αυτό που ακούστηκε για απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα στο φως, τίποτα σε κρυφούς διαδρόμους. Εμείς δεν φοβόμαστε το διάλογο αλλά και θέλουμε να δούμε ποιοι τον φοβούνται. Γι’ αυτό ή ΝΔ πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της, διαφορετικά θα αποδείξει ότι δεν θέλει λύση για την ψήφο των αποδήμων αλλά έχει άλλους σκοπούς».

Τι λέει η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, συμφώνησε ότι η αναβολή διευκολύνει, καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται συναινετικό κλίμα, ωστόσο, όπως είπε, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πρέπει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για να διευκολύνει το διάλογο.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, σημείωσε ότι το κόμμα του έγκαιρα έχει τοποθετηθεί για την ψήφο των αποδήμων, ενώ πρότεινε να συνεχιστεί κανονικά η αυριανή συζήτηση και, αν προκύψουν νέα δεδομένα από το διάλογο που είναι σε εξέλιξη, να γίνει άλλη μία στην τελευταία συνεδρίαση.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνταντίνος Χήτας τόνισε «δεν πρέπει να γίνει θέμα ούτε κομματικής αντιπαράθεσης ούτε εκμετάλλευσης η ψήφος των αποδήμων τους οποίους πρέπει όλοι να σεβαστούμε», ενώ σημείωσε ότι «δεν θα γίνει τίποτα αν δεν το κουβεντιάσουμε σήμερα αλλά σε δύο εβδομάδες».

Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου ανέφερε ότι το κόμμα της έχει καταθέσει την πρότασή του για την ψήφο των αποδήμων και τόνισε ότι δεν πρέπει να περιορίζεται ο δημόσιος διάλογος.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα