Πολιτική

Ψήφος των αποδήμων: Σκληρό “παζάρι” και κινήσεις… σκακιέρας

Η ψήφος των αποδήμων... έρχεται στην Βουλή με την κυβέρνηση να ψάχνει τον "μαγικό" αριθμό 200. Όλες οι θέσεις των κομμάτων αναλυτικά.

Σκληρό παζάρι… μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο που αφορά στο ζήτημα… ψήφος των αποδήμων. Τον τρόπο -δηλαδή- που θα ψηφίζουν οι απόδημοι από τους τόπους κατοικίας τους. Ο πήχης των 200 ψήφων που θα πρέπει να λάβει από την Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο επί της αρχής και των άρθρων για να μπορέσουν οι απόδημοι να ψηφίσουν από τις επόμενες εθνικές εκλογές το παζάρι των κομμάτων μέχρι το τέλος προκειμένου να περάσουν τις δικές τους προτάσεις.

Η ψήφος των αποδήμων και το κυβερνητικό στρατόπεδο

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Απόδημου Ελληνισμού προσχώρησε σε ένα προσκλητήριο σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις καλώντας τις να στηρίξουν το νομοσχέδιο που αποτελεί εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, όπως πρόσφατα αναθεωρήθηκε.

Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως η δυνατότητα ψήφου στους αποδήμους από τους τόπους κατοικίας τους αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας και στοιχειώδους αξιοπιστίας απέναντι στον Ελληνισμό , δεν πρέπει, είπε, να απουσιάσει κανένα κόμμα , είναι «ώρα ευθύνης για όλους» Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι προϊόν ενός συμβιβασμού και για την κυβέρνηση και τη ΝΔ , τονίζοντας πως έχει έρθει η ώρα να απαντήσουμε θετικά στο αίτημα δεκαετιών, σε μια περίοδο που σοβαροί κίνδυνοι και απειλές πολλαπλασιάζονται για πατρίδα μας, συμπληρώνοντας ότι οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι.

Η ψήφος των αποδήμων και τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Όρους θέτει πάντως, για να ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις από την αποδοχή των οποίων θα εξαρτηθεί και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυριότεροι δύο είναι να προβλεφθεί η κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τους Έλληνες του εξωτερικού, μέσω και της πρόβλεψης ενός συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να μην είναι δηλαδή δυνητικό, αλλά και την διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει φέρει ένα νομοσχέδιο με πρόχειρο και εσπευσμένο τρόπο, με πολλές διατάξεις είναι νομικά προβληματικές και να κριθούν αντισυνταγματικές, χωρίς να το έχει επεξεργαστεί η ΚΕΝΕ ή η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και οι υπόλοιποι

Κακό το νομοσχέδιο αλλά θα το ψηφίσει λόγω της αναγκαιότητας για να μπορέσουν να ψηφίζουν επιτέλους οι απόδημοι δήλωσε το ΚΙΝΑΛ επικρίνοντας ότι το νομοσχέδιο θα ήταν πολύ ποιο καλό εάν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις του κόμματος που έχουν γίνει.

Το ΚΚΕ προχώρησε και σε αυτό σε παρατηρήσεις, δηλώνοντας όμως ότι είναι σημαντικό ότι στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν οι θέσεις που είχε το κόμμα και έδειξε ότι θα το ψηφίσει.

Αντίθετα, κατά του νομοσχεδίου επί της Αρχής θα ψηφίσει το ΜέΡΑ 25 όπως ανέφερε η εισηγήτριά του, ενώ υπέρ θα ψηφίσει η Ελληνική Λύση που θα ήθελε όμως και την επιστολική ψήφο.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα