- Κόντρα του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη - Ψυχάρης: "Έξι μήνες σας έχω ζητήσει τα στοιχεία των επίορκων και πόσοι είναι" - Μανιτάκης: "Παραιτούνται από τα πειθαρχικά συμβούλια για λόγους συνδικαλιστικούς" - Υπάρχουν 1917 περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων με ποινικά αδικήματα από το 2007 - Από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχει επιβληθεί οριστική παύση σε 89 περιπτώσεις - Το Μάρτιο απολύθηκαν 5 κοπανατζήδες
Την μήνι ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών εισπράττει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, με αφορμή το θέμα των απολύσεων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης, κατηγόρησε τον υπουργό ότι είτε αγνοεί πόσοι είναι οι επίορκοι, είτε δεν γνωρίζει το υπουργείο του, αφού, έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που είχε καταθέσει ερώτηση για τους επίορκους υπαλλήλους για το πόσοι είναι.
“Την ίδια στιγμή, επιβαρύνουμε το λαό με νέα μέτρα αδυνατώ να πιστέψω”, είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας ο Αντώνης Μανιτάκης είπε ότι τα στοιχεία αυτά μέχρι πριν 3 μήνες δεν υπήρχαν. Όμως τελικά συγκεντρώθηκαν. Εντύπωση όμως προκάλεσε η φράση με την οποία προσπάθησε να δικαιολογήσει γιατί αφού τα απέκτησε δεν τα έδωσε στην δημοσιότητα:
“Τα είχα στα χέρια μου από διάφορες πηγές. Δεν τα έδωσα γιατι πίστεψα ότι δεν είναι για το καλό του τόπου. Όταν προβάλουμε αδυναμίες της δημόσιας διοικησης, όταν προτάσουμε την παραβατική συμπεριφορά μερικών χιλιάδων υπαλλήλων και απαξιώνουμε τους υπόλοιπους!”
Και συνέχισε:
“Δεν υπηρετούμε όταν τονίζουμε τους υπόδικους υπαλλήλους. Δεν εξυπηρετούμε.”
Οπως είπε τελικά υπάρχουν 1.917 περιπτώσεις που αφορούν ποινικά αδικήματα από το 2007 και μετά και επισύρουν σοβαρές ποινές. “‘Ηδη γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Θα εξετάσουμε τα στοιχεία αυτά ποιά εχουν ελεγχθεί, ποιά επισύρουν οριστική παύση υπαλλήλων σύμφωνα με τη νομοθεσία και θα σας ενημερώσω”.
Είπε επίσης ότι τον Δεκέμβριο, είχαν συσταθεί 60 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια. “Σε ορισμένα από αυτά διαπιστώσαμε ότι κάποιοι υπεβαλλαν παραίτηση κάποιοι και για λόγους συνδικαλιστικούς.”
Πρόσθεσε ότι σε όλα τα πειθαρχικά πρωτοβάθμια συμβούλια έχουν περιέλθει οι εκκρεμείς υποθέσεις και θα έχουμε τα στοιχεία.
Πρόκειται όπως είπε για 1.533 υποθέσεις υπαλλήλων. “Άλλες 320 εκκρεμείς υποθεσεις εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς στα δυο πρωτα τμηματα του δευτεροβάθμιου συμβουλίου. Κάθε εβδομάδα εξετάζονται 10 – 15 υποθέσεις.
Το δευτεροβάθμιο συμβούλιο έχει εξετάσει 250 υποθεσεις από τον Δεκέμβριο και έχει επιβάλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις”, είπε ο κ. Μανιτάκης.
Τον Μάρτιο, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, εξετάστηκαν 26 υποθέσεις και σε 8 επιβλήθηκε οριστική παύση. Πέντε από αυτούς απουσίαζαν επι μακρόν αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους.
Ο κ. Μανιτάκης είπε επίσης ότι δεν πρέπει να συγχέουμε μερικούς παραβάτες με άλλους που δεν επιτελούν το καθήκον τους, δεν δουλεύουν όσο πρέπει. “Οι πρώτοι ειναι παραβάτες, οι δεύτεροι πρέπει να αξιολογηθούν. Δεν είναι για απόλυση. Πρέπει να αξιολογηθούν και θα γίνει μέσω της διαδικασίας της αξιολόγησης.”
Ξαναπαίρνοντας τον λόγο ο κ. Ψυχάρης είπε ότι υπήρξε υπάλληλος για 20 χρόνια.
“Έχω διοικησει 2 προξενεία και έχω μάθει απέξω τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα γιατί είχα υπαλληλους που ήταν επίορκοι ή κοπανατζήδες. Οι δημόσιοι υπαλληλοι είναι οι πρώτοι που θα πουν να απολυθούν οι δημόσιοι υπαλληλοι. Και πρέπει να απολυθούν οι κοπονατζήδες.”
Πρόσθεσε ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο και κινδυνεύσαμε να χρεοκοπήσουμε γιατί δεν υπήρξε η τιμωρία στον απατεώνα, δεν υπήρξε η τιμωρία στον κοπανατζή.
“Εγώ”, συνέχισε, “θεωρώ ότι είναι ευχάριστο να απολύσουμε τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Δίνει ένα αίσθημα δικαιοσύνης. 1,5 εκατομμύριο άνεργοι θα πουν ότι υπάρχει δικαιοσύνη.”
Και κατέληξε: “Εαν ήταν δική σας επιχείρηση κύριε υπουργέ θα τους είχατε δει και θα τους είχατε διώξε. Κινδυνεύετε να μείνετε στη ιστορία ως ο υπουργός προστάτης των επίορκων των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων.”
Απαντώντας ο κ. Μανιτάκης είπε ότι τα στοιχεία που ανέφερε είναι συλλογή στοιχεία των τελευταίων 6 μηνών. “Σας ανέφερα στοιχεία που έγιναν σε 6 μήνες ότι δεν έγινε σε τόσα χρόνια.”
«Σε καμιά χώρα, οι υπουργοί δεν απολύουν. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όποιοι απολύονται, απολύονται από πειθαρχικά ή υπηρεσιακά συμβούλια και όχι απ’ τον υπουργό» απάντησε ο Αντ. Μανιτάκης. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη. Εφάρμοσα τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, όταν δεν είχε εφαρμοστεί επί 70 χρόνια. Τα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχουν, δικαστήρια έχουμε. Οι νόμοι θα τηρηθούν» διαβεβαίωσε ο υπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δημόσιο: θέλει απολύσεις, όχι διαθεσιμότητα η τρόικα
Οι φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ πρέπει μέχρι αύριο να γνωστοποιήσουν τις ανάγκες τους για αποφοίτους