Πυρετός επαφών επικρατεί στην κυβέρνηση για τη στάση της Τουρκίας και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς και τα δύο θέματα θα μπουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα (17-18.10.2019).
Έτσι, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σήμερα ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Νορβηγός αξιωματούχος έρχεται στην Αθήνα από την Ιταλία, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να έχει επαφές με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η επίσκεψή του λοιπόν στην Αθήνα κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με όσα συμβαίνουν στη ΝΑ Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
Η ελληνική πλευρά, άλλωστε, έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συμμετοχή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο και την αποτροπή της διακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά. Η συνδρομή του ΝΑΤΟ θα είναι συμπληρωματική προς αυτή της Frontex, στη λειτουργία της οποίας έχουν εντοπιστεί σημαντικά προβλήματα που οδηγούν σε «τρύπες» που εκμεταλλεύονται οι διακινητές.
Οι τρεις άξονες
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πάντως και ενώπιον των βουλευτών του, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού έχει τρεις άξονες, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο:
α) την καλύτερη φύλαξη των συνόρων,
β) την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου με το σχετικό νομοσχέδιο που έρχεται άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση και
γ) την εφαρμογή του σχεδίου άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου, με μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Αυτά ακριβώς ήταν και τα ζητήματα που έθεσε ενώπιον του κ. Τουσκ ο πρωθυπουργός, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε ευθέως τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού με την προϋπόθεση της τήρησης της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας από το 2016 («Κοινή Δήλωση»).
Με τη μείωση, με απλά λόγια, των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, τη στιγμή που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο και οι εξελίξεις στη Συρία προμηνύουν έξαρση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την τουρκική προκλητικότητα, σημειώνεται πως Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, συνεπώς η Αθήνα έχει έναν επιπλέον λόγο για να καταγγείλει τις παράνομες συμπεριφορές της Άγκυρας.