Ραγδαίες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Αυστρία μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να ανακαλέσει την Ελληνίδα πρέσβη στη Βιέννη μετά τη Διάσκεψη που έγινε στην Αυστρία για το προσφυγικό με συμμετοχή χωρών των δυτικών Βαλκανίων, από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα.
“Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που κάνει λόγο για “διάφορους ανιστόρητους” και ζητά την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα”, σημειώνεται στην ανακοίνωση για την ανάκληση της κας Χρυσούλας Αλειφέρη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ελλάδα είχε κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστρία πριν από τη Διάσκεψη της Βιέννης, διαμαρτυρόμενη όχι μόνο για το γεγονός πως δεν κλήθηκε αλλά και γιατί με προεξάρχουσα την Αυστρία έγινε… κουρελόχαρτο η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και τα ανοιχτά σύνορα.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την ανάκληση για διαβουλεύσεις της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Βιέννη (25.02.2016)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.
Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.
Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Όλα αυτά ενώ η Αυστρία εμφανίζεται διχασμένη ως προς το προσφυγικό αλλά και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης προς την Ελλάδα. Το βράδυ της Τετάρτης (24.02.2016) μάλιστα, ο πρόεδρος της χώρας Χάιντς Φίσερ κάλεσε εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο τον καγκελάριο, τον αντικαγκελάριο και υπουργούς, μια κίνηση η οποία θεωρείται παρέμβαση στην “χαοτική” πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, η οποία έχει προκαλέσει και την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.