Ραντεβού το… Δεκέμβρη δίνουν οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία, όπως προέβλεπε και αρχικά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, προκειμένου να αναθεωρήσει τη στάση της και να εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Επί της ουσίας, τούτο σημαίνει πολλά και… τίποτα μαζί για την Ελλάδα, όπως προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (16.10.2020). Από τη μία πλευρά, η συμπερίληψη στο κείμενο των συμπερασμάτων μίας ακόμη αναφοράς στην Τουρκία και καταδίκης της παραβατικής της συμπεριφοράς συνιστά κέρδος για την Αθήνα, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι αρχικά οι εταίροι δήλωναν απρόθυμοι ακόμη και να μπει το ζήτημα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τούτο συνέβη ύστερα από την επιμονή Ελλάδας και Κύπρου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι νουθεσίες και μόνο των Ευρωπαίων – σε λεκτικό επίπεδο – δεν δείχνουν ικανές να φρενάρουν την Άγκυρα, η οποία συνεχίζει την επιθετική πολιτική της. Η επιβεβαίωση, ωστόσο, του σφιχτού χρονοδιαγράμματος που δόθηκε και από την προηγούμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα και το «τέλος χρόνου» το Δεκέμβριο, με την παράλληλη επαπειλή κυρώσεων, παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο στη διπλωματική μάχη διαρκείας που δίνει η ελληνική πλευρά. Μια σκληρή μάχη κυρίως διότι οι κυρώσεις – εάν οδηγηθούμε σ’ αυτό το σημείο – απαιτούν ομοφωνία κι όχι απλώς πλειοψηφία.
Βλέπουν κέρδος στην κυβέρνηση
Στην κυβέρνηση θεωρούν πάντως ότι το μεγαλύτερο κέρδος συνιστά η μεταστροφή που φαίνεται να υπάρχει ως προς τη διάθεση με την οποία αντιμετωπίζουν την τουρκική πλευρά οι Ευρωπαίοι. Σαφής ως προς την προοπτική επιβολής κυρώσεων ήταν στις δηλώσεις του ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ και η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε σ’ αυτό το ενδεχόμενο και καταδίκασε τις προκλήσεις της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία εξακολουθεί να ξορκίζει τις κυρώσεις και να «χαϊδεύει» την Τουρκία.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε για πρώτη φορά ανοιχτά το ζήτημα επιβολής εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, ενισχύοντας το αίτημά του και βασίζοντάς το σε αντίστοιχες προηγούμενες αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ κατά της Άγκυρας με αφορμή π.χ. τη Συρία, αλλά και τη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τους ρωσικούς πυραύλους και το «μπλόκο» που έβαλαν στην πώληση των -35.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
click4more: Τουρκική οργή κατά ΕΕ: Μην παραδίνεστε άνευ όρων στις παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας
Με μία φράση, μάλιστα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το δυσχερές πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με τους εταίρους σε ό,τι αφορά την Τουρκία: «Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο, έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους.
Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμη δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πάντως ότι στο χθεσινό κείμενο συμπερασμάτων προβλέπεται ρητώς ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα αξιολογηθεί από την ΕΕ το Δεκέμβριο και πάντα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κυρώσεων, σύμφωνα με τις διατυπώσεις της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής. Εκτίμησε δε ότι χώρες που προσδοκούσαν σε θετικές εξελίξεις μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από τη στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Oruc .
Επίσκεψη στον Έβρο
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο σήμερα αποκτά ξεχωριστή σημασία και για τα μηνύματα που στέλνει στην Άγκυρα, καθώς, όπως είπε από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εννοώντας το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Επίσης, για τα αντίστοιχα μηνύματα που θα στείλει για το μεταναστευτικό, επισκεπτόμενος τον περίφημο φράχτη και τις εργασίες της επέκτασής του.
Πρόκειται, άλλωστε, για τη δεύτερη επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο μέσα σε επτά μήνες, αν και η πρώτη είχε διεξαχθεί το Μάρτιο κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονταν τότε τα γεγονότα στις Καστανιές και η απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστών εκ μέρους της Άγκυρας.