Site icon NewsIT

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη μετά την απόρριψη της κλήσης Αδειλίνη στη Βουλή: Τα επόμενα βήματα και η συνάντηση Σακελλαροπούλου – Χαρίτση

03.08.2024 | 07:47
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη μετά την απόρριψη της κλήσης Αδειλίνη στη Βουλή: Τα επόμενα βήματα και η συνάντηση Σακελλαροπούλου – Χαρίτση

ΒΟΥΛΗ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ. Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των, από 31/7/2024, αιτημάτων α) από την Κ.Ο. ΚΚΕ, του Προέδρου της, κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, β) από την Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, των Βουλευτών, κ.κ. Θεοδώρας Τζάκρη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Ραλλίας Χρηστίδου, γ) από την Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, του Προέδρου της, κ. Αλέξανδρου (Αλέξη) Χαρίτση και των Βουλευτών, κ.κ. Θεοπίστης (Πέτης) Πέρκα και Δημητρίου Τζανακόπουλου, δ) από την Κ.Ο. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, της Προέδρου της, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και ε) από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, των Βουλευτών, κ.κ. Ευαγγελίας Λιακούλη, Παναγιώτη Δουδωνή και Δημητρίου Μπιάγκη. Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Όπως αναμενόταν, η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις υποκλοπές ήταν θυελλώδης.

Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μετείχε και στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές και είχε βαθιά γνώση της υπόθεσης, ήταν αυτός που σήκωσε το βάρος και απέκρουσε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να δοθεί το πόρισμα της Δικαιοσύνης και η πράξη αρχειοθέτησης και να κληθούν για εξηγήσεις ή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, όπως και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.

Η θέση της Ν.Δ.

Το αίτημα για κλήση δικαστικού λειτουργού στη Βουλή για εξηγήσεις είναι αντισυνταγματικό και πρόσβαση στο πόρισμα δικαιούνται να έχουν μόνο οι εμπλεκόμενοι, ήταν η θέση της Ν.Δ., και όπως αναμενόταν ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη…

Μετά την απόρριψη, κατά πλειοψηφία, των αιτημάτων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Νίκη), τώρα η κυβερνητική παράταξη δίνει ραντεβού μαζί τους προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες της Βουλής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η επιδίωξη τους είναι να κρατήσουν ζωντανή τη συζήτηση και την έρευνα για το θέμα και σχεδιάζουν να εξαντλήσουν κάθε θεσμικό και κοινοβουλευτικό μέσο προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνάντηση με τον Αλ. Χαρίτση όρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έκαναν ήδη ένα πρώτο βήμα και ζητούν σύγκληση του Συμβουλίων των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από επικοινωνία που είχαν με το γραφείο της, η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου όρισε συνάντηση μόνο με τον Α. Χαρίτση, για μετά τον Δεκαπεντάγουστο, ενώ όσον αφορά στην κ. Κωνσταντοπούλου πηγές της Προεδρίας περιορίζονταν να επιβεβαιώσουν απλά το αίτημα της για συνάντηση.

Τι εξετάζουν τα κόμματα

Τα επόμενα βήματα τους εξετάζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συζητήσεων φέρεται να είναι η πρόταση για νέα εξεταστική, αλλά και η πρόταση να τεθεί το θέμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Προδήλως αντισυνταγματικό το αίτημα κλήσης της Γ. Αδειλίνη»

Το θέμα της κλήσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη για εξηγήσεις σε σχέση με το πόρισμα και τη αρχειοθέτηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών όσον αφορά στην ΕΥΠ ή σε οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία, ήταν αυτό που ανέβασε στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Είναι προδήλως αντισυνταγματικό το αίτημα» δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι είναι θέμα… ερμηνείας.

Η κλήση της κ. Αδειλίνη για θέματα που σχετίζονται με προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο Άρειος Πάγος αντίκειται στη διάκριση των εξουσιών επέμεινε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι αν υιοθετείτο το σχετικό αίτημα, θα ήταν σαν η Βουλή να βρίσκεται πάνω από τη δικαστική εξουσία.

Όσον αφορά δε, στο αίτημα να διαβιβαστεί στην Επιτροπή το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, ο βουλευτής της Ν.Δ. απάντησε ότι πρόκειται για ανοιχτή ποινική δίκη και ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας έχουν μόνο αποκλειστικά και μόνο όσοι είναι διάδικοι στη δίκη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version