Πολιτική

Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση ξεκίνησε καλά αλλά… πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο

Μαστίγιο (μείωση αφορολόγητου) και καρότο (η κυβέρνηση ξεκίνησε καλά) από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγες μέρες αφού βρέθηκε στην Αθήνα για να μιλήσει στο συνέδριο του Economist και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νέο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής. Αλλά ζήτησε ξανά μείωση του αφορολόγητου και μάλιστα εξέφρασε τη… λύπη του γιατί το μέτρο καταργήθηκε!

[read4more]

Όταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε αν στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist πίσω από τον από τον όρο «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εννοούσε μείωση του αφορολογήτου, η απάντησή του ήταν: «Ναι, ακριβώς, αυτή είναι η γενική σύσταση που δίνουν οι θεσμοί εδώ και καιρό: Συστήνουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό να επιτραπεί μια μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι φιλοαναπτυξιακό: Έχουμε μια κατάσταση όπου ένα σχετικά μικρό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού πληρώνει πραγματικά φόρους, υψηλούς σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή του ΟΟΣΑ. Για αυτό το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε πριν από καιρό και απογοητευθήκαμε που ανετράπη. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέστησαν σαφές πως απογοητευθήκαμε».

Στο ερώτημα αν η μείωση του αφορολόγητου είναι υπό διαπραγμάτευση, ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε: «Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Συνεπώς, δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλλουμε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα. Αυτό είναι παρελθόν. Ωστόσο, έχουμε άποψη για το ποια μέτρα είναι φιλοαναπτυξιακά και ποια όχι».

Ρέγκλινγκ

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνωρίζει ότι «είναι μάλλον θετική» η μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, ιδίως στο εισόδημα, διευκρινίζοντας ότι, κατά την άποψή του, οι φόροι κατανάλωσης είναι διαφορετική περίπτωση. Και, εν κατακλείδι, «φυσικά μας ενδιαφέρει επίσης πώς θα βγουν οι αριθμοί στο τέλος. Γιατί αν οι φόροι μειωθούν και υπάρχει κενό στον προϋπολογισμό, αυτό πρέπει κάπως να καλυφθεί και δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες επ’ αυτού. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί κριτική για την κυβέρνηση, αφού ανέλαβε καθήκοντα εδώ και μόλις πάνω από μία εβδομάδα», δηλώνει και παραπέμπει στις συζητήσεις που θα γίνουν με την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο, με αντικείμενο τον επόμενο προϋπολογισμό.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε «ένα ακόμα θετικό σήμα» την πώληση του 7ετούς ομολόγου πριν από μερικές μέρες. «Οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στις οικονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης. Φυσικά, θα παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και θα ελέγχουν τις αποφάσεις. Αλλά επί του παρόντος είναι θετικές. Εύκολα πωλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. Υπήρχαν προσφορές για 13 δισ. ευρώ, επομένως υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές. Το επιτόκιο ήταν κάτω από 2%. Ήταν μεγάλη επιτυχία. Αυτό δείχνει ξανά: με τις σωστές πολιτικές, οι αγορές αντιδρούν θετικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο με χαμηλότερα επιτόκια. Κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό χώρο. Επίσης, οι ξένοι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν περισσότερο για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή».

Για τη ΔΕΗ, τέλος, λέει ότι «είναι ένα παράδειγμα, όπου φαίνεται πως υπήρχε πολιτική παρέμβαση στο παρελθόν. Αυτό οδήγησε στα οικονομικά προβλήματα που βλέπουμε τώρα (…) Η νέα κυβέρνηση σαφώς λέει ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα