Site icon NewsIT

Reuters: Επιμήκυνση στην… καλύτερη και όχι “κούρεμα” λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών – Μήνυμα και από Σόϊμπλε σε Τσίπρα: Ξεχάστε την διαγραφή χρέους

16.01.2015 | 21:06
Reuters: Επιμήκυνση στην… καλύτερη και όχι “κούρεμα” λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών – Μήνυμα και από Σόϊμπλε σε Τσίπρα: Ξεχάστε την διαγραφή χρέους

- Σαφές μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά κούρεμα του χρέους και παραμονή της χώρας στο ευρώ - Η ευρωζώνη συζητά επιμήκυνση, όχι «κούρεμα», λένε αξιωματούχοι στο Reuters - Ναι σε αλλαγές αλλά "ο χρόνος είναι περιορισμένος"... - Στο "παιχνίδι" και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - «Να μην υπόσχεστε περισσότερα από όσα μπορείτε να υλοποιήσετε», λέει στον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς

Εννέα μέρες μας χωρίζουν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και η θερμοκρασία στο πολιτικό σκηνικό ανεβαίνει ‘στο κόκκινο”.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται καθημερινά σε οξεία αντιπαράθεση, με τα στελέχη των δύο “μονομάχων” να μην αφήνουν ανεκμετάλλευτη την οποιαδήποτε ευκαιρία για να επιτεθούν στον αντίπαλο.

Μέσα σε αυτό το προεκλογικό σκηνικό και υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters, έρχονται να “ταράξουν τα νερά” και να στείλουν σαφές μήνυμα με αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι σταθερά πρώτος στην “μάχη” της 25ης Ιανουαρίου.

Ναι σε συζητήσεις, όχι σε διαγραφή

Το καλύτερο που μπορεί να προσφέρουν οι εταίροι της ευρωζώνης στην Ελλάδα είναι μια επέκταση της λήξης του χρέους της και όχι «κούρεμα»“, δήλωσαν χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι των Βρυξελλών.

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται ως “μήνυμα” στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ως σταθερή θέση το αίτημα για “κούρεμα” του χρέους, μαζί με παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Δεν εξετάζουμε ένα κούρεμα χρέους» τόνισε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.

Τα περιθώρια “στενεύουν”

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να διαπραγματευτεί αλλαγές στην οικονομική πολιτική που έχει “χαραχτεί”, ωστόσο τονίζεται πως το περιθώριο για διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένο.

Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει, να είναι αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει κάποιο βαθμό ρεαλισμού“, σημείωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης και προσέθεσε πως το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία επέκταση των λήξεων των δανείων και μείωση των επιτοκίων, ωστόσο για ένα μικρό μέρος τους.

“Η ευρωζώνη σίγουρα ετοιμάζεται για να κάνει ό, τι περισσότερο μπορεί ώστε να ικανοποιήσει κάποια από τα θέματα της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα όρια: ένα κούρεμα χρέους δεν είναι αποδεκτό“, υπογράμμισε ο αξιωματούχος και συέχισε: “Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τα οικονομικά της, θα είναι μέρος της όποιας συμφωνίας“.

Η συζήτηση για το Grexit

Την ίδια ώρα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας έχει η συζήτηση για κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το ερώτημα είναι εάν ο Τσίπρας μπορεί ή είναι πρόθυμος, να αλλάξει στάση αρκετά σύντομα ώστε να αποτραπεί μία νέα κρίση στην Ελλάδα

Για το ζήτημα αυτό, επεσήμαναν πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου, “όλες οι πλευρές στέλνουν διάφορα μηνύματα για να κερδίσουν όσες περισσότερους ψήφους μπορούν“.

Το 2010 η ελληνική κρίση προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην ευρωζώνη, ωστόσο αυτή τη φορά εκτιμάται πως η ενιαία νομισματική ένωση έχει την πείρα και τους μηχανισμούς να αποφύγει μία πιθανή εξάπλωσή της.

“Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή βγει από την ευρωζώνη ή επιδιώξει κάτι άλλο, τότε θα είναι σαν να έχουν πυροβολήσει μόνοι τους και τα δύο τους πόδια”, τονίζει ένας εκ των αξιωματούχων που μίλησαν στο Reuters.

Οι “κόκκινες γραμμές” του Σόιμπλε

Την ίδια ώρα, στον “χορό” των δηλώσεων σχετικά με την ελληνική οικονομία μπήκε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι θέσεις του οποίου ερμηνεύονται ως σαφές μήνυμα προς τους έλληνες πολιτικούς.

Συγκεκριμένα ο Σόιμπλε εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel.

Σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο περιοδικό και ο Σόϊμπλε καλεί τα κόμματα στην Ελλάδα να επιδείξουν σύνεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην υπόσχονται περισσότερα ενόψει των εκλογών απ’ ό,τι μπορούν να υλοποιήσουν στη συνέχεια“, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version