- Ανήσυχοι επενδυτές και δανειστές της Ελλάδας από την διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το Reuters - «Μας έδιναν την εντύπωση πως ό,τι και να κάναμε δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», δηλώνει σε καθεστώς ανωνυμίας έλληνας αξιωματούχος - Η τρόικα στύλωσε τα πόδια για την δόση για πολιτικούς λόγους αφήνει να εννοηθεί το δημοσίευμα
Κομβικό σημείο θεωρεί το Reuters την άκαρπη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα το δημοσίευμα αφήνει υπόνοιες ότι εκείνοι ώθησαν τα πράγματα στην κατάσταση που είναι σήμερα, δηλαδή σε αδιέξοδο, σε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και σε νέα θύελα στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα, γράφει το δημοσίευμα, πυροδότησε την οικονομική κρίση το 2009 όταν αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμά της ήταν μεγαλύτερο από όσο μπορούσε κανείς να φανταστεί.
Ερχόμενο στο σήμερα, το Reuters, σημειώνει ότι η κατάρρευση των συνομιλιών στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου οδήγησε σε μια σειρά γεγονότων που έφτασαν στο σημείο να έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και η χώρα μας να παραμένει όπως σημειώνεται, ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης.
Το Reuters αναφέρει ότι την Κυριακή αναμένεται νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο όπως τονίζεται είναι κατά του προγράμματος διάσωσης γεγονός που ανησυχεί επενδυτές αλλά και πιστωτές.
Το πρακτορείο θυμίζει ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε να βγεί από το Μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν νέεις μειώσεις μισθών και νέα φορολογικά μέτρα.
Και συνεχίζει: «Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε κι άλλα μέτρα λιτότητας αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία».
«Μας έδιναν την αντύπωση πως ό,τι και να κάναμε δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», δηλώνει στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όνομά του λόγω της μυστικότητας των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστώντης.
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μετά την σύνοδο στο Παρίσι ξέραμε ότι όλα είχαν τελειώσει!»
Το Reuters σημειώνει επίσης ότι όταν ζητήθηκαν σχόλια από εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ η απάντηση ήταν “ουδέν σχόλιον”.
Στο δημοσίευμα προστίθεται επίσης ότι τόσο η μια πλευρά όσο και η άλλη γνώριζε ότι όλα ήταν στον αέρα λόγω της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο.
Για τους δανειστές, γράφει το Reuters, δεν θα είχε νόημα να εκταμιεύσουν την δόση των 7 δισ ευρώ αν λίγες εβδομάδες μετά θα ανέβαινε στην εξουσία ένα κόμμα (εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ) το οποίο ήταν κατά της διάσωσης. Ενα κόμμα που δεν θα τηρούσε τις δεσμεύσεις.
Από την άλλη ο Σαμαράς, σημειώνει το Reuters, με την αποτυχία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έμενε άοπλος στην αναμέτρηση του Φεβρουαρίου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Τον αποδυνάμωνε στα μάτια των ψηφοφόρων και τους οδηγούσε στις αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έτσι, αποφάσισε να αιφνιδιάσει κατά κάποιο τρόπο, για να εισπράξει όσο πολιτικό κεφάλαιο του είχε απομείνει, φέρνοντας την εκλογή Προέδρου νωρίτερα αλλά κι εκεί έχασε με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Τόσο οι επενδυτές, όσο και οι δανειστές της Ελλάδας φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψει πολλές απο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει πιο αδύναμη και τελικά ίσως να την οδηγήσει έξω από την ζώνη του ευρώ.
“Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ικανοποιήσουν σε καμία περίπτωση τους δανειστές”, εκτιμά η Μπλάνκα Κολενικόβα αναλύτρια στο IHS Global. Και συνεχίζει: “Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οι οποίοι αποκλείεται να το δουν με καλό μάτι”.
ΠΗΓΗ: REUTERS