Site icon NewsIT
06:51 | 07.08.12

Reuters: «Οι δανειστές μπορεί και να πειστούν» – Τι μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων

Reuters: «Οι δανειστές μπορεί και να πειστούν» – Τι μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων
Newsit Newsroom

- Οι τελευταίες δεσμεύσεις για περικοπές ίσως πείσουν τους δανειστές μας - Τιτάνια όμως η εφαρμογής του τονίζει το πρακτορείο - Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πιο εύκολα εφαρμόζονται οι περικοπές παρά οι διαρθρωτικές αλλαγές

Οι τελευταίες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για νέες περικοπές και μεταρρυθμίσεις ίσως πείσουν τους δανειστές να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας, ωστόσο, η προσπάθεια για την εφαρμογή τους αναμένεται να είναι τιτάνια, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
 
Και προσθέτει:
 
Λίγοι αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πολλοί όμως είναι αυτοί που έχουν έντονες αμφιβολίες για το αν η δημόσια διοίκηση θα τις εφαρμόσει ή αν οι πολίτες θα αντέξουν και δεν θα αντιδράσουν μαζικά καθώς η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη χρονιά ύφεσης.
 
«Η πολιτική θέληση είναι ισχυρή, όπως και τα εμπόδια τα βασικότερα εξ αυτών είναι η γραφειοκρατία, οι χαμηλές αποδοχές και μια διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση», είπε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα παρά οι διαρθρωτικές αλλαγές.
 
Μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών έχουν σκοντάψει στις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Άλλες, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας για τη σύσταση επιχειρήσεων, έχουν κολλήσει στην αχανή και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση που δεν μπορεί να αλλάξει.
 
Εδώ και δύο χρόνια, που η χώρα έχει λάβει το πρώτο πακέτο διάσωσης, καθυστερεί συστηματικά να πιάσει τους στόχους για τους οποίους έχει κατ’ επανάληψη δεσμευτεί, με αποτέλεσμα οι δανειστές της να απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση.
 
Η ελληνική πλευρά έχει προς το παρόν βάλει στην άκρη το αίτημα για χρονική επέκταση της εφαρμογής του μνημονίου και προσπαθεί να καταλήξει με την τρόικα στον προσδιορισμό των μέτρων για το 2013-14 ώστε να λάβει την επόμενη δόση.
 
Πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η χώρα θα ξεμείνει από ρευστό μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αφού οριστικοποιηθούν οι προτεινόμενες περικοπές με τους επιθεωρητές της τρόικας, κάτι που αναμένεται εντός του Αυγούστου, η κυβέρνηση θα φέρει τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
 
Τα κεντροαριστερά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να εγείρουν αντιρρήσεις και ίσως χάσουν κάποιους βουλευτές κατά τη ψήφιση των μέτρων, τα οποία, ωστόσο, τελικά θα περάσουν, όπως εκτιμά η πλειοψηφία των αναλυτών.
 
Ο αρχηγός του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει αντιδράσει στο μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα μέτρα, πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει εάν δεν υπάρξει επιμήκυνση των προθεσμιών. Παρόλα ταύτα, έδωσε εν τέλει την έγκρισή του.
 
Το μεγαλύτερο εμπόδιο ίσως βρίσκεται στους δρόμους, με το ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις διογκούμενες αντιδράσεις των δυσαρεστημένων πολιτών, που συχνά προχωρούν σε μαζικές διαδηλώσεις: «Αυτά τα μέτρα οδηγούν σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές από τον κόσμο, η οικονομία δεν έχει άλλα περιθώρια”, είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
 
“Θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή για την ανατροπή τους. Η αντίσταση και οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι δεδομένες”.
 
Σύμφωνα με αναλυτές, για να πεισθεί ο κόσμος να δεχθεί τα νέα μέτρα λιτότητας θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει μία αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική, κάτι που δεν είναι στα δυνατά σημεία της κυβέρνησης.
 
“Το θέμα είναι εάν η κυβέρνηση μπορεί να πείσει τον κόσμο ότι είναι ο τελευταίος γύρος περικοπών, ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες τέτοιες περικοπές”, είπε ο Wolfango Piccoli, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων πολιτικού κινδύνου Eurasia.
 
Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος. Μέσα σε δύο χρόνια, η χώρα έχει καταφέρει να εφαρμόσει δραστικές περικοπές στις δαπάνες της και να αυξήσει κατά πολύ την φορολογία. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.
 
“Τα γραφειοκρατικά εμπόδια ίσως να μην επηρεάζουν μια σειρά περικοπών δαπανών αλλά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά την άντληση εσόδων από φοροδιαφυγή ή την επιτάχυνση της εφαρμογής των αναπτυξιακών μέτρων από τις κρατικές επιχειρήσεις”, είπε ο Παγουλάτος.
 
Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, ιδιαίτερα σε συνθήκες αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και τις συναλλαγματικές ισορροπίες, ενώ ακόμα και κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δημοσίως αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να παραμείνει στο ευρώ.
 
“Πολιτικά θα είναι δύσκολο, δεν υπάρχει αμφιβολία”, είπε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. “Αλλά οι τελευταίες εκλογές ήταν μια σύγκρουση των δύο απόψεων και το φιλο-ευρωπαϊκό στρατόπεδο κέρδισε. Αυτή τη φορά υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει”.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι πρώτα στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων

Πρώτη συμφωνία με την τρόικα – “Κλείδωσαν” μέτρα από τα 11,5 δισ – Ελλάδα

Επιχείρηση “λουκέτο” – Μονόδρομος το κλείσιμο άχρηστων στρατοπέδων στη μάχη με τη τρόϊκα – Ελλάδα

“Ολική νάρκωση” στη δωρεάν υγεία για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ – Επιβάρυνση στους ασφαλισμένους έως 50% σε φάρμακα και νοσήλεια – Ελλάδα

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version