Πολιτική

Reuters: Ρωγμές στην κυβέρνηση από το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου

Στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου που συζητείται από το πρωί της Δευτέρας (09.10.2017) στη Βουλή, αναφέρεται το Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει λόγο για “ρωγμές που προκλήθηκαν στην κυβέρνηση” με το νομοσχεδίο για την αλλαγή φύλου και κυρίως τη διάταξη για τα 15 έτη.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αλλάξουν την σεξουαλική τους ταυτότητα χωρίς ιατρική θεραπεία -μια κίνηση που έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ανέδειξε το πολιτικό χάσμα και τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας» γράφει το ειδησεογραφικό δίκτυο, που παράλληλα εξηγεί το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Αναφερόμενο στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει αυτή τη στιγμή μόνο όσους έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, τονίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι «εξαιρετικά συνηθισμένη στις ευρωπαϊκές χώρες» αλλά εξηγεί πως έχει δεχτεί κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Το νομοσχέδιο, το οποίο έφερε ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, αναφέρει ότι η νομική αλλαγή του φύλου είναι προσωπική επιλογή και δεν πρέπει να εξαρτάται από ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες ή επεμβάσεις που είναι όλες προαιρετικές» εξηγεί το πρακτορείο.

Και συμπληρώνει: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει μεγάλη επιρροή, το έχει κατακρίνει ως ανήθικο, ενώ οι ακροδεξιοί αποκαλούν το νομοσχέδιο “τερατούργημα”. Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν νομική αλλαγή φύλου δύο φορές και πως οι αιτούντες δεν πρέπει να είναι παντρεμένοι. Ενα δικαστήριο θα κρίνει το αίτημά του».

Στη συνέχεια, το πρακτορείο μεταφέρει δηλώσεις διαδηλωτών από το Σύνταγμα.

«Περιμένω με ανυπομονησία! Τη στιγμή που θα περάσει το νομοσχέδιο θα αλλάξω το φύλο  μου» είπε η Ραφαέλα, συμπληρώνοντας ότι περιμένει αυτή τη στιγμή εδώ και 27 χρόνια.

«Τα ειρωνικά βλέμματα και οι κοροϊδίες όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι η ταυτότητά μου δεν έχει σχέση με την εξωτερική μου εμφάνιση θα σταματήσουν» συμπλήρωσε η ίδια, που, όπως τονίζει το πρακτορείο, ήταν καλυμμένη με μια σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου -το σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Αγκάθι» το ηλικιακό όριο των 15 ετών 

Το πρακτορείο αναφέρεται και στο ηλικιακό όριο των 15 ετών, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έχει αναδείξει «ρωγμές στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

«Οι εταίροι του, οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Ελληνες δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου εκτός εάν το ηλικιακό όριο αλλάξει στα 17 έτη» εξηγεί το δημοσίευμα, και συμπληρώνει:  «Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πως ακόμη δεν αναγνωρίζει πλήρως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει δικές της προτάσεις ενώ η Ιερά Σύνοδος, έχει διαφορετική άποψη. Η πρόταση, όπως είπε, είναι «προσβολή για την κοινωνία» και μια «απειλή για την ιερότητα της οικογένειας».

Πηγή: Reuters

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Η αλλαγή επιλογής των Σπαρτιατών και των όποιων συν αυτών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την εκλογή Τασούλα κατά την τέταρτη ψηφοφορία όπου προβλέπεται σχετική πλειοψηφία 151 ψήφων
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους - «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»
«Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και πλειοψηφία ανεξάρτητων. «Παρών» από 50 βουλευτές. «Η εκλογή του είναι επάξια και αντάξια» το μήνυμα Τασούλα
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους – «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»