Site icon NewsIT

Ρήγμα Μέρκελ – Ολάντ για χάρη της Ελλάδας!

12.07.2015 | 12:53
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, γεγονός που γίνεται πιο εμφανές τις τελευταίες μέρες.

Όταν πριν από μια εβδομάδα έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η καγκελάριος αποφάσισε να μεταβεί στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί με τον Φρανσουά Ολάντ, τον σημαντικότερο εταίρο του Βερολίνου σε καλές και κακές στιγμές και πρόεδρο της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης.

Αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα σήμερα αποκαλύφθηκε πως οι δύο ηγέτες έχουν τελείως διαφορετική οπτική σχετικά με την ελληνική κρίση.

Τι λέει η κοινή γνώμη

Ενώ ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος που από την περασμένη Παρασκευή επαίνεσε τις νέες ελληνικές προτάσεις, χαρακτηρίζοντάς τις σοβαρές, η Άγκελα Μέρκελ προτίμησε να σιωπήσει και το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών να χαρακτηρίσει ανοιχτή την έκβαση του Eurogroup.

Η επιφυλακτικότητα των Γερμανών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που αφορούν περισσότερο στην τετράμηνη παράταση του προγράμματος, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εντελώς νέο πρόγραμμα διάρκειας 3 χρόνων.

Οι δύο ηγέτες στις αποφάσεις τους έχουν να λάβουν υπόψη τους επίσης ένα αριθμό παραγόντων.

Καταρχάς την κοινή γνώμη που είναι τελείως διαφορετική στις δύο χώρες κι αυτό διότι στη Γαλλία είναι ισχυρή η έννοια της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες στις τάξεις των κυβερνώντων σοσιαλιστών και περιμένουν από τον Ολάντ να την επιδείξει.

Αντιθέωτς, στη Γερμανία επικρατεί έντονη επικριτική διάθεση και η πλειοψηφία απορρίπτει νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Έλληνες, όπως φαίνεται άλλωσε και μέσα από τις στήλες και τις κατά καιρούς καμπάνιες της λαϊκής εφημερίδα Bild.

Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται και στην σκλήρυνση του τόνου στις πρόσφατες δηλώσεις του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προειδοποίησε την Αθήνα να μην στηρίζει την πολιτική της στα λεφτά των γερμανών φορολογουμένων.

Πηγή: dw.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version