Πολιτική

Ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση με την Εκκλησία

Διατεθειμένος να “παγώσει” τη συζήτηση που άρχισε, με αφορμή τις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας την περίοδο της Χούντας και της Κατοχής εμφανίστηκε ο Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, είπε χαρακτηριστικά πως “Εάν βοηθάει στη συζήτηση για το θέμα των θρησκευτικών, να μπει στην άκρη το θέμα αυτό, βεβαίως το κάνω. Δεν είμαι εγωιστής, είμαι γήινος άνθρωπος”.
Παράλληλα απηύθυνε νέα πρόσκληση για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Όπως είπε έχει ήδη ζητήσει συνάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο. «Δεν μου έχει απαντήσει αρνητικά, έλειπε» σημείωσε.
Για τις αλλαγές στα Θρησκευτικά επανέλαβε ότι έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου είχε κρατήσει αποστάσεις από τον Νίκο Φίλη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το θέμα της Εκκλησίας, με πηγές από την κυβέρνηση να αναφέρουν πως εκτιμάται ότι είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα και θα πρέπει όλες οι πλευρές να εστιάσουν στα ζητήματα του σήμερα.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

 

Στο μεταξύ από το Γραφείο Τύπου του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη εκδόθηκε ανακοίνωση για το μάθημα των Θρησκευτικών, που αναφέρει:
“Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι ο διάλογος και η συνεργασία, με πνεύμα ενότητας της κοινωνίας, ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Με το βλέμμα μπροστά και όχι με ιδεολογικές αντιπαραθέσεις για το παρελθόν. Οι αναφορές μου για ιστορικά ζητήματα, σε συνέντευξή μου, που μεγεθύνθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ, δεν ανατρέπουν τη σταθερή κατεύθυνσή μας για συνεργασία μεταξύ Πολιτείας-Εκκλησίας.
Ειδικότερα για το μάθημα των Θρησκευτικών, τα νέα Προγράμματα, που υπήρξαν ώριμος καρπός πολύχρονου διαλόγου μεταξύ θεολόγων και παιδαγωγών, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Εκκλησίας, αλλά και τριετούς πιλοτικής εφαρμογής, θα είναι αντικείμενο διδασκαλίας αλλά και αξιολόγησης από το ΙΕΠ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την πάγια παιδαγωγική μεθοδολογία.
Η συζήτηση μεθαύριο στη Βουλή,  είναι μια ευκαιρία να τεθεί η Παιδεία στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις, συνειδητοποιώντας, ότι, παρά τις διαφωνίες μπορεί να εξευρεθούν κοινοί τόποι”.
 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού
49 «παρών» και 3 απόντες. Τασούλα ψήφισαν Σαμαράς και Σαλμάς. Γιαννίτση ψήφισαν Θρασκιά και Παππάς. Κατσέλη ψήφισαν Λινού και Παπαϊωάννου. «Παρών» από Τζάκρη, Στίγκα, Αποστολάκη, Χρηστίδου, Χουρδάκη
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού