Site icon NewsIT
06:19 | 11.08.14

Ριζικές αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου! – Τι φέρνει το νέο ενιαίο μισθολόγιο και στις προσλήψεις

Ριζικές αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου! – Τι φέρνει το νέο ενιαίο μισθολόγιο και στις προσλήψεις
Newsit Newsroom

- Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθούν το νέο σχέδιο στους μισθούς του Δημοσίου που θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και θα ισχύει από τον Ιανουάριο - Προβλέπει διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των υπαλλήλων με πανεπιστημιακή και δευτεροβάθμια ή  εκπαίδευση - Όσοι προσλαμβάνονται πλέον και θα είναι άνω των 25 ετών θα παίρνουν 585 ευρώ τον μήνα μεικτά (κατώτατος μισθός) και 510 ευρώ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους - Μπόνους παραγωγικότητας σε όσους το αξίζουν, μειώσεις σε όσους δεν είναι και τόσο αποδοτικοί

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και έχει πάρει ήδη την προέγκριση από την τρόικα, θα φέρει τεράστιες αλλαγές στο Δημόσιο. Αλλαγές τόσο σε θέματα μισθολογικά, όσο και στον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο ως εργοδότης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται αυτή την περίοδο τις λεπτομέρειες του προσχεδίου του νέου μισθολογίου, που θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί τον Οκτώβριο και οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Πρωταρχικός στόχος είναι να διευρυνθεί η μισθολογική διαφορά μεταξύ των υπαλλήλων με πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση (Π.Ε. και Τ.Ε.) και εκείνων με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική (Δ.Ε. και Υ.Ε.).
Επίσης η κυβέρνηση ελπίζει να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει το Δημόσιο τους υπαλλήλους και να συνδέσει αυτές τις αλλαγές με τη νέα μέθοδο αξιολόγησής τους.

Το πλάνο του νέου ενιαίου μισθολογίου αφορά θα φέρει 4 αλλαγές:

1. Διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των υπαλλήλων Π.Ε. και Τ.Ε. και των υπόλοιπων Δ.Ε. και Υ.Ε. Στόχος είναι να πριμοδοτηθούν εκείνοι που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να μειωθούν οι αποδοχές των υπολοίπων υπαλλήλων. Εφόσον προχωρήσει κάτι τέτοιο, τότε περίπου 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται, ενώ περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν νέες μειώσεις.

2. Αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο. Τα δύο υπουργεία έχουν επεξεργαστεί σχέδιο που προβλέπει την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (585 ευρώ τον μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για κάτω των 25 ετών). Μετά την πάροδο του έτους θα αξιολογείται η απόδοσή τους και εφόσον κρίνονται κατάλληλοι για τη θέση, τότε θα γίνεται κανονική πρόσληψη με αποδοχές δημόσιου τομέα (780 ευρώ μεικτά για Υ.Ε. χωρίς προϋπηρεσία).

3. Ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών. Στο πλαίσιο του περιορισμού της μισθολογικής δαπάνης είχε αποφασιστεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων. Πλέον η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει το σύστημα σε φυσιολογική ροή.

4. Κατάργηση της υπερβάλλουσας μείωσης.

Αυτά θα λειτουργούν συνδυαστικά. Για παράδειγμα, κάποιος που θα χάσει την υπερβάλλουσα μείωση, θα λάβει αύξηση λόγω της μισθολογικής προαγωγής του, οπότε οι απώλειές του θα είναι μικρότερες. Επίσης, στόχος είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή της καταβολής του κινήτρου απόδοσης για όσους επιτυγχάνουν τους στόχους τους, οπότε θα μειωθούν περαιτέρω οι απώλειες ορισμένων υπάλληλων.

Δεν έχουν καταλήξει ακόμα – Εξετάζονται κι άλλα σενάρια

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταρρύθμισης εξετάζουν πολλά σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει:

• Την αύξηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο έτη για τους υπαλλήλους Δ.Ε. και Υ.Ε.. ‘Έτσι, θα παραμένουν για περισσότερο καιρό στο ίδιο κλιμάκιο οι εν λόγω υπάλληλοι και αυτομάτως θα διευρύνεται η μισθολογική τους διαφορά με τους υπαλλήλους Π.Ε. και Τ.Ε.

• Την περικοπή των μη μισθολογικών παροχών. Ηδη έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις σε όλα τα υπουργεία, στις οποίες οι υπάλληλοι έχουν παροχές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι δαπάνες για θέρετρα, μεταφορές, σίτιση, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις. Πρόθεση είναι να περικοπούν αρκετές και άλλες να καταργηθούν.

• Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα. Τα δύο υπουργεία θέλουν να προχωρήσει αυτό το μέτρο, ώστε να υπάρχει ένα έξτρα κίνητρο για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα να εργαστούν στο Δημόσιο και να προσφέρουν σε τεχνογνωσία και όχι μόνο. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει μεγάλη γραφειοκρατία και δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή τη φάση.

Έξτρα κίνητρο με μπόνους και μειώσεις αντίστοιχα

Κάτι που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να ισχύει από χρόνια, εξετάζεται επίσης από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η αναλογία μεταξύ της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων και των απολαβών τους συζητάται και οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι θα υπάρχουν έξτρα κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους.

Το νέο μισθολόγιο που βάσει της μνημονιακής σύμβασης θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 προβλέπει ότι οι «άριστοι» θα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους όχι και τόσο αποδοτικούς υπαλλήλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παρασκήνιο του τηλεγραφήματος για το τέλος της τρόικας: Γιατί “χάλασε” την κυβέρνηση

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Γιουνκέρ – Μισόλογα για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου

Το Reuters αποκαλύπτει το σχέδιο για την κατάργηση της τρόικας – Ποιοι θα μας ελέγχουν και κάθε πότε – Οι “τιμωρίες” για τα επόμενα 6 χρόνια

Γιουνκέρ: Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχε γίνει Αργεντινή πριν από την Αργεντινή – Πάλεψα σαν λιοντάρι για την χώρα σας

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version