Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να τα έχει… καλά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, τα πράγματα για τη Ρωσία είναι ξεκάθαρα. Και με ένα tweet ιδιαίτερης σημασίας, η Μόσχα ξεκαθάρισε τη θέση της για το ποιος έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Η ανάρτηση έγινε στον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα. Σε αυτό, η Ρωσία επαναλαμβάνει ότι η πάγια θέση της υπέρ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, δεν έχει αλλάξει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ρωσία θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αναφέρει χαρακτηριστικά η ρωσική πρεσβεία.
Αναλυτικά τι αναφέρει η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα και επισημαίνει: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».
Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.
1/2 pic.twitter.com/QwNdN0ZStG— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2/2
— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020
Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.