Πολιτική

“Ρουκέτα” από το Ποτάμι! Υπαινιγμοί για… μαγειρεμένα αποτελέσματα στη λοταρία αποδείξεων!

- Ανακοίνωση - βόμβα από το Ποτάμι σχετικά με την λοταρία αποδείξεων - Ο τίτλος της και μόνο τα λέει όλα: "Πιο τυχεροί και από το Τζόκερ;" - Ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για το ότι υπήρξαν 29 άτομα που κέρδισαν 2 φορές και 4 άτομα που κέρδισαν 3 φορές! - Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σύνδεσης των νικητών με πολιτικά πρόσωπα και την πιθανή χειραγώγηση των κληρώσεων! - Ζητά από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να πει... χαρτί και καλαμάρι όλα τα στοιχεία για το πώς έγιναν οι κληρώσεις! - Και μόνο η ανακοίνωση είναι αρκετή για να βάλει... φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο μέχρι στιγμής το μόνο δεδομένο είναι τα ερωτήματα του Ποταμιού

Και ξαφνικά… σεισμός για την λοταρία αποδείξεων! Με μια ανακοίνωση που δεδομένα θα ταράξει τα νερά, το Ποτάμι ούτε λίγο ούτε πολύ δημιουργεί… σκιές γύρω από την αξιοπιστία των κληρώσεων!

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, αφού αυτές οι κληρώσεις έγιναν από το ελληνικό κράτος και οποιαδήποτε… ένδειξη μη τήρησης των κανόνων θα ήταν ικανή να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Όλα αυτά φυσικά εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν, αφού μέχρι στιγμής το μοναδικό δεδομένο είναι οι “σκιές” που αφήνει η ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

[read4more]

Σε ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Πιο τυχεροί κι από το τζόκερ;», το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη τονίζει πως σε 11 κληρώσεις το 2017 στις οποίες συμμετείχαν 6 εκατομμύρια πολίτες, υπήρξαν 29 άτομα που κέρδισαν 2 φορές και 4 άτομα που κέρδισαν 3 φορές. Ως εκ τούτου ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών αναφορικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας. Επιπρόσθετα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σύνδεσης των νικητών με πολιτικά πρόσωπα και την πιθανή χειραγώγηση των κληρώσεων.

«Είναι κάποιοι άνθρωποι στα αλήθεια τόσο τυχεροί; Ή μήπως υπάρχει κάποια λογικότερη εξήγηση;», αναρωτιέται το Ποτάμι. Το οποίο στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τη θεωρία των πιθανοτήτων ένας άνθρωπος έχει 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Τζόκερ παρά να κληρωθεί 3 φορές στις 11 κληρώσεις του 2017, ενώ «η πιθανότητα να κληρωθούν 29 άτομα 2 φορές είναι ένας αριθμός που έχει τη μονάδα ως εκατοστό εβδομηκοστό τέταρτο ψηφίο μετά από 173 μηδενικά».

Κατόπιν αυτών των ευρημάτων το κόμμα του Σ. Θεοδωράκη αναφέρει πως  τίθεται σοβαρότατο ζήτημα αξιοπιστίας των κληρώσεων και προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για λάθος του συστήματος ή ανθρώπινη παρέμβαση,  καλεί το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να δημοσιοποιήσουν:

– τον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής κληρωτίδας

– τον ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα/εταιρεία που ανέλαβε τη διενέργεια των κληρώσεων και τον τρόπο επιλογής του

– τη συνεισφορά του φορέα/εταιρείας στον σχεδιασμό

– την αξιολόγηση και υλοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος και τη συμμετοχή του στον έλεγχο και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

λοταρία αποδείξεων

Τι είπε ο Αμυράς

Λίγη ωρα μετά την ανακοίνωση, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο και την τηλεοπτική εκπομπή Live News, στο Etv, εξηγώντας το σκεπτικό του κόμματος.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Λοταρία αποδείξεων… ο χαμός!

Αναλυτικά όσα αναφέρει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του για την λοταρία αποδείξεων:

“Η λοταρία αποδείξεων από πλαστικό χρήμα δεν είναι μια ελληνική πατέντα. Εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Ωστόσο, η χρήση της διαδεδομένης αυτής πρακτικής στην Ελλάδα έμελλε να καταγράψει πρωτάκουστες ειδήσεις. Μεταξύ των 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έλαβαν μέρος στις 11 κληρώσεις που διενεργήθηκαν μέσα στο 2017, υπήρξαν 29 άτομα που κέρδισαν δύο φορές και 4 άτομα που κέρδισαν τρεις φορές. Είναι κάποιοι άνθρωποι στα αλήθεια τόσο τυχεροί; Ή μήπως υπάρχει κάποια λογικότερη εξήγηση;

Σύμφωνα με τη θεωρία πιθανοτήτων, το ενδεχόμενο να κληρωθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε μόλις 11 κληρώσεις, ένας άνθρωπος ανάμεσα σε 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, είναι ουσιαστικά αδύνατο. Ένας άνθρωπος έχει εκατό φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Τζόκερ παρά να κληρωθεί τρεις φορές στις 11 κληρώσεις του 2017. Η πιθανότητα μάλιστα να κληρωθούν 29 άτομα δύο φορές είναι ένας αριθμός που έχει τη μονάδα ως εκατοστό εβδομηκοστό τέταρτο ψηφίο μετά από 173 μηδενικά!

Τα μαθηματικά τεκμηριώνουν λοιπόν σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του συστήματος δημόσιων κληρώσεων που διενεργήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του Ν. 4446/2016. Η αναξιοπιστία μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: είτε σε αστοχία του ηλεκτρονικού συστήματος, είτε στην ανθρώπινη επέμβαση, χωρίς να αποκλείεται να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση, οι 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι οφείλουν να γνωρίζουν αν έχουν πραγματική πιθανότητα να κληρωθούν υπό τις συνθήκες λειτουργίας του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού συστήματος κληρώσεων”.

Αυτά ζητά το Ποτάμι

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: “Για τους παραπάνω λόγους, το Ποτάμι ζητά την άμεση δημοσιοποίηση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στοιχείων σχετικά με: (α) τον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής κληρωτίδας, (β) τον ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα/εταιρεία που ανέλαβε τη διενέργεια των κληρώσεων με βάση το άρθρο 70 του Ν. 4446/2016 και τον τρόπο επιλογής του, (γ) τη συνεισφορά του φορέα/εταιρείας στον σχεδιασμό, αξιολόγηση και υλοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος και τη συμμετοχή του στον έλεγχο και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Το Ποτάμι ζητά επίσης την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με: (α) τη διαφάνεια της διαδικασίας διεξαγωγής των κληρώσεων, (β) την αξιοπιστία του συστήματος, μέσω ειδικών εμπειρογνωμόνων, (γ) τα πρόσωπα που κέρδισαν στις κληρώσεις και την ενδεχόμενη σχέση των νικητών με πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των κληρώσεων, (δ) την πιθανή χειραγώγηση των κληρώσεων, προκειμένου να παραπλανηθούν οι φορολογούμενοι και να δοθεί η πλαστή εντύπωση ότι μπορούν εύκολα να επωφεληθούν από το μέτρο των κληρώσεων.

Τελικά, για αυτήν την κυβέρνηση δεν είναι εύκολο ούτε καν να μοιράζει χρήματα με κληρώσεις”.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της Νέας Αριστεράς στην υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη
Το επόμενο διάστημα το βασικό αφήγημα των στελεχών της Κουμουνδούρου ότι αυτούς ψήφισαν οι πολίτες για αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να αναδειχθεί επικοινωνιακά
ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για τη στήριξη της Νέας Αριστεράς στην υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη