Χωρίς να αναφέρει στις 159 λέξεις του μηνύματος της για τη Γενοκτονία των Ποντίων ούτε μια φορά τις λέξεις Τουρκία και Ερντογάν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατάφερε να στείλει ένα ηχηρότατο μήνυμα.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζει πως σήμερα, 19 Μαΐου, ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτίουμε «τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού».
Click4more «Άνοιξε» την Ακρόπολη η Σακελλαροπούλου – «Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Σεφέρη»
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει αναφορά στην τεράστια συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους και σημειώνει πως είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας «να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον».
Και καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: «Η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών».
Όλο το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα. Η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού. Παράλληλα, οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα.
Η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών.