Πολιτική

Σαλαγιάννης για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ: Φταίει ο… Γιώργος!

Τον... Γιώργο Παπανδρέου «φωτογράφισε» ως υπεύθυνο για την οικονομική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. «Ήταν λάθος που φύγαμε από την Χαριλάου Τρικούπη και πήγαμε στο κτήριο της Ιπποκράτους και πληρώναμε ενοίκιο 1.000.000», είπε χαρακτηριστικά.

Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ σήμερα στο «τραπέζι» της εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την νομιμότητα των δανειοδοτήσεων ΜΜΕ και κομμάτων, με τον γενικό διευθυντή της Χαριλάου Τρικούπη Νίκο Σαλαγιάννη να δίνει στοιχεία και εξηγήσεις.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και από τον Απρίλιο του 2012 και μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής του κόμματος, ξεκινώντας την κατάθεσή του, εισαγωγικά διάβασε μια δήλωση στην οποία αφού ανέφερε ορισμένα πράγματα για την 40χρονη πορεία του μέσα στο κόμμα και ως προκαταβολικές «σκέψεις», ανέφερε ότι τα κόμματα βρέθηκαν με δάνεια γιατί κατέφευγαν στον τρόπο αυτό για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους και δεν σχεδίασαν άλλες λύσεις μακροχρόνια καθώς συνήθως επικρατεί η έννοια της “θητείας” δηλαδή «να την βγάλουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας καθαρή.

Είναι η ίδια λογική του μη μακροχρόνιου σχεδιασμού και της εύκολης λύσης που διαπότιζε όλους να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας και όχι να σχεδιάσουμε μακροχρόνιες λύσεις. Είναι η ίδια νοοτροπία», είπε, «με την οποία βρέθηκαν σε δύσκολη θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά σήμερα. Αυτή είναι η αδυσώπητη αλήθεια». Και σημείωσε πως τα δάνεια αυτά «δόθηκαν και με τη νοοτροπία που είχαν και οι τράπεζες στις χορηγήσεις δανείων».

Ο Νίκος Σαλαγιάννης ερωτηθείς σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που βρέθηκε να έχει το ΠΑΣΟΚ, το απέδωσε στην κρίση και της μεγάλης περικοπής που έγινε στην κρατική χρηματοδότηση. Υποστήριξε ότι κανείς τα προηγούμενα χρόνια, όταν λαμβάνονταν τα δάνεια αυτά, δεν μπορούσε να προβλέψει την κρίση στην οικονομία και το τι θα ακολουθούσε όταν η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε – όπως είχε άλλωστε αναφέρει και στο συνέδριο του κόμματος – πως εάν είχε ξεκινήσει μια εξοικονόμηση δαπανών από το 2006 – 2007 δεν θα ήταν σε αυτή τη θέση, «ήταν τραγικό λάθος αυτές οι δαπάνες που κάναμε και δεν θα είχε εκλογικό αντίκτυπο, ήταν λάθος που φύγαμε από την Χ. Τρικούπη και πήγαμε στο κτήριο της Ιπποκράτους και πληρώναμε ενοίκιο 1.000.000 όταν σήμερα πληρώνουμε 35.000 ευρώ ενοίκιο ή δεν είχαμε ανάγκη να έχουμε τόσο πολύ προσωπικό».

Απέδωσε μάλιστα τις δαπάνες αυτές στην νοοτροπία που υπήρχε εκείνη την περίοδο και χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι λειτουργικές δαπάνες το 2010 του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό του, ήταν 4.200.000 ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα του 4%. Οι λειτουργικές του ΠΑΣΟΚ το 2010 ήταν 24 εκατ. ευρώ και η εκλογική του δύναμη 45%!

Αναφορικά με τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ «είπαμε ότι όλες οι τράπεζες πριν την κρίση ήθελαν να δώσουν στα κόμματα δάνεια γιατί «παίρνανε ζεστό χρήμα από την κρατική επιχορήγηση χωρίς να πληρώνουν τόκο όπως εάν έπαιρναν χρήμα από οποιοδήποτε άλλο καταθέτη και όταν ήρθε η κρίση των τραπεζών αύξησαν τόσο το επιτόκιο που δεν ήταν δυνατόν να πληρώνουμε τις δόσεις μας.

Όταν οι δανειακές υποχρεώσεις σχεδόν τριπλασιάσθηκαν και οι κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάναμε μειώθηκαν θα μπορούσαμε αυτά τα δάνεια να πληρώνονται; Οι τράπεζες, έτσι, μας πέρασαν θηλιά και εμείς αυτο-κρεμαστήκαμε γιατί τα κόμματα είχαμε μπει τα προηγούμενα χρόνια σε ένα ανούσιο ανταγωνισμό.

Όλα τα δάνεια που πήραμε από όλες τις τράπεζες είχαν εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις τις κρατικές επιχορηγήσεις του κόμματος, που όλοι οι τραπεζίτες όπως σας έχουν πει είναι πολύ ισχυρές».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας πάντως του παρατήρησε πως το δάνειο από την Eurobank ήταν με υποσχετική επιστολή όχι εκχώρηση. Ο Νίκος Σαλαγιάννης διευκρίνισε ότι επί των ημερών του ως γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ δεν σύναψε κανένα απολύτως δάνειο.

«Να μας φέρετε… συμβόλαια»

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει χωρίς εξέταση μάρτυρα αλλά για να συζητήσουν μεταξύ τους το δικαστικό πόρισμα Καλούδη και των δικαστικών ενεργειών που ακολούθησαν και το έθεσε στο Αρχείο σχετικά με την έρευνα που έκανε για τα οικονομικά και τα δάνεια των κομμάτων.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνουν δύο συνεδριάσεις. Το πρωί ορίσθηκε να εξεταστεί ο γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και το απόγευμα του ΚΚΕ. Ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, ενόψει της κατάθεσης του γενικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από σήμερα για να μην αιφνιδιαστεί ο γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει για να καταθέσει στην Επιτροπή στοιχεία για το εάν το κτήριο των κεντρικών γραφείων της Κουμουνδούρου έχει περάσει στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς με επιστολή του ο πρόεδρος (τότε) του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή που είχε απευθύνει για δανειοδότηση σε τράπεζα, υποσχόταν ότι όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του κτηρίου θα μπει ως εγγύηση στο δάνειο που ήθελε να συνάψει.

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε ο γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την ερχόμενη εβδομάδα και να προσκομίσει στην Επιτροπή το συμβόλαιο μεταβίβασης, το ποσό που έχει εκτιμηθεί, και τα παραστατικά με τους φόρους μεταβίβασης που έχουν πληρωθεί στην εφορία, εάν έχει περάσει στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης ανέφερε δημοσίευμα του Μικροπολιτικού στην εφημερίδα Τα Νέα, το οποίο υποστηρίζει ότι κουρεύτηκαν χρέη της Αριστεράς, κόμματος που προϋπήρχε του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στα 300 εκ. δραχμές τη δεκαετία του 1990. «Όπως επίσης γνωρίζουμε ήδη καθώς έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, ότι τη δεκαετία του 1990 χαρίστηκαν χρέη στην εφημερίδα Αυγή».

Από ό,τι φαίνεται τελικά, είπε σχολιάζοντας πολιτικά αυτές στις πληροφορίες «μέχρι στιγμής, τα μόνα χρέη που πραγματικά έχουν κουρευτεί, και όχι εν δυνάμει μπορεί να μην αποπληρωθούν, είναι χρέη που προέρχονται από την Αριστερά. Από ότι φαίνεται, το Τραπεζικό σύστημα, όσο κι αν αυτό φανεί παράδοξο, είχε μία προτίμηση να στηρίξει τη δεκαετία του 1990 την Αριστερά και αυτό δεν αποδεικνύεται από το σχόλιο το δικό μου αλλά από τα δύο κουρέματα χρεών που έγιναν τη δεκαετία του 1990, αυτό της ΕΑΡ και αυτό της εφημερίδας Αυγής».

Οι παρατηρήσεις του Νότη Μηταράκη προκάλεσαν ένταση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα