- Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης δήλωσε από το Περιστέρι ότι "Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων" - Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μιλώντας για θεσμική εκτροπή - Παρασκευόπουλος: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμπιστεύεται και τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς» - ΝΔ:«Μήπως ξέρει κάτι ο Πολάκης και πρέπει να μας πει ονόματα;»
Σαφείς διαχωριστικές αποστάσεις πήρε πριν λίγο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος από τις χθεσινές πρωτοφανείς αναφορές σε ομιλία στο Περιστέρι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ότι «υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με την Δικαιοσύνη. Με ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών. Γι αυτό και χρειάζεται να μπει νέο αίμα σε αυτό το Σώμα γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών, για να το πω κομψά(!) έχει δεσμεύσεις – ή τέλος πάντων να το πω λιγότερα κομψά – είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρόντος ή του παρελθόντος»!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με την έναρξη της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης στην Ολομέλεια που έχει καταθέσει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, προκλήθηκε από τον πρώτο ομιλούντα της ΝΔ Μάκη Βορίδη που του ζήτησε να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί ή όχι με τις απόψεις του κ. Παύλου Πολάκη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος άδραξε την ευκαιρία και πήρε σαφέστατες αποστάσεις λέγοντας πως
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμπιστεύεται και τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς στην συντριπτική τους πλειονότητα. Μπορεί να μην υπάρχει οποιαδήποτε κατηγορία χωρίς μεμονωμένες εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις όμως αυτές ελέγχονται θεσμικά. Όσο απόλυτη είναι η εμπιστοσύνη μου στην Δικαιοσύνη είναι εξίσου απόλυτη και η προσήλωσή μου στην ανάγκη της παρρησίας της. Η εμπιστοσύνη μου στην Δικαιοσύνη είναι πλήρης…» ενώ θέλησε να «μαλακώσει» τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας λέγοντας πως «τα όσα είπε ο Πολάκης δεν συνδέονται με πρόσωπα» και με αναφορά στην διδασκαλία του καθηγητή Μανωλεδάκη είπε πως «η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε πρόσωπα οπότε μπορεί να είναι δυσφήμιση…» αποδίδοντας τα λεχθέντα Πολάκη σε «θεσμική κριτική…»
Δριμεία, πολλαπλή και σε όλους τους τόνους είναι η κριτική που ασκούν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης όλοι οι ομιλούντες βουλευτές της Αντιπολίτευσης.
Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου αφήνει «οικτρά έκθετο τον κ. Πολάκη» και συμπλήρωσε «ο αναπληρωτής υπουργός όμως δεν είναι πολίτης που μιλά με παρρησία … έρχεται υπουργός και μιλάει για χώρο ευθύνης σας για δικαστές κι εσείς λέτε τιμάμε και σεβόμαστε δικαστικό σώμα και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη θα κάνει ο Πολάκης και τι θα ζητήσετε εσείς; Μήπως ξέρει κάτι ο Πολάκης και πρέπει να μας πει ονόματα; Και εάν ο κ. Πολάκης δεν σας πει θα τον φωνάξει ο Πρωθυπουργός να τον στείλει σπίτι του; Σας περιμένουμε…»
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης από την πλευρά του είπε «πως θα πρέπει ο Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας θα πρέπει να πάρει θέση για τις δηλώσει Πολάκη».
Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητεί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη ότι «το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων».
«Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή», τονίζει η Ενωση και συνεχίζει, ζητώντας παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».
Και καταλήγει: «Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».