Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και εσωκομματικά μηνύματα έστειλε από το βήμα της Κ.Ε. ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, σε μία ομιλία από την οποία απουσίαζε η Ντόρα Μπακογιάννη και μετά το τέλος της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλης αποχώρησε.
“Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα” τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ, λέει “όχι” σε εκείνα τα μέτρα που θα ενισχύσουν τον κύκλο της ύφεσης. “Ποτέ μία κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει τόσα πολλά σφάλματα σε τόσο λίγο χρόνο για τόσο ανόητους λόγους μικροπολιτικής και με τόσο άμεσα και οδυνηρά αποτελέσματα” δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι, “όπως αποδεικνύεται” το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα σχέδιο. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για “ανικανότητα ανάμεικτη με αλαζονεία, διγλωσσία ανάμεικτη με αβουλία, γκάφες ανάμεικτες με αντιφατικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση”.
“Πέρυσι με τη ΝΔ η οικονομία δοκιμάστηκε αλλά δεν γονάτισε παρά τα λάθη που έγιναν και τα έχει αναγνωρίσει και ο κ. Καραμανλής” είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε τον έλεγχο, αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχασε τον έλεγχο φούσκωσε το έλλειμμα και μετά έχασε χρόνο, δεν πήρε μέτρα εξαρχής, πήρε σκληρότερα με καθυστέρηση και χάλασε και την ψυχολογία των αγορών.
“Η ΝΔ δανείστηκε με επιτόκια που τώρα νοσταλγούμε. Για το 2009 δανειστήκαμε με 4,2%, φέτος η χώρα δανείζεται με επιτόκια υπερβολικά. Σήμερα τα σπρέντ είναι υπερτριπλάσια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νέκρωσε τον φορολογικό μηχανισμό, δεν τον βρήκε παραλυμένο τον νέκρωσε και διόγκωσε το έλλειμμα”.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα εσωκομματικά της ΝΔ λέγοντας: “σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ενόψει τις αναγεννητικής προσπάθειας του κόμματος η εσωστρέφεια, η πολυγλωσσία, η χαλαρότητα και ασφαλώς οι προσωπικές στρατηγικές, είναι οι εχθροί της Νέας Δημοκρατίας. Όταν απέναντί σου παρατάσσονται μια βαθύτατη κρίση και μια κυβέρνηση που όχι μόνον αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, αλλά την επιτείνει, οι συμπεριφορές πολιτικού εγωισμού, είναι απαράδεκτες για την παράταξη και απωθητικές για την κοινωνία”.
Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και εσωκομματικές αιχμές άφησε στην ομιλία του ο εκρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία δεν προσήλθε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι “δεν ομφαλοσκοπούμε και δεν παραδινόμαστε σε καμία τάση εσωστρέφειας. Δεν είμαστε κλειστή λέσχη νομέων της εξουσίας. Μας απασχολεί η τύχη της χώρας και η πορεία της χώρας. Οποιος σκεφτεί να φέρει τη ΝΔ στην περίοδο της εσωστρέφειας που ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες είναι καταδικασμένος στην συνείδηση του λαού”.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, λέγοντας ότι η ασυνέπεια και οι αντιφατικότητες συνιστούν μόνιμα πια χαρακτηριστικά επί έξι μήνες. Μισό χρόνο μετά τις εκλογές δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα σχέδιο ούτε σταθερή πορεία πλεύσης για την έξοδο από την κρίση, ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.
Μίλησε για τα εσωκομματικά, λέγοντας ότι οι οικονομική κρίση επιτείνει την ανάγκη για ανασυγκρότηση του κόμματος για να προσφέρει σύντομα σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας. “Κάποτε κάναμε αμάν για να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, είναι λάθος λοιπόν να αναζητούμε άλλοθι στην κρίση για να ακυρώσουμε την σύγκλησή τους” ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.
Οι οργανωτικές αλλαγές
Ακολούθως περιέγραψε την βασική πρόταση για τις οργανωτικές αλλαγές του κόμματος και ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να την εγκρίνει.
Μεταξύ άλλων πρότεινε:
– να εκλέγονται οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ από τη βάση
– σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, να ενσωματώνονται νέα πρωτοεκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον κατά 20%.
– σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης να συμμετέχουν κατά 20% μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών.
– να δημιουργηθούν νέοι τομείς δουλειάς για τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις.
– σε ότι αφορά τη σύνθεση του Συνεδρίου, να συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τη βάση, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι αιρετοί δήμαρχοι, νομάρχες, κλπ, καθώς και οι εκλεγμένοι με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.
– οι εκλογές στο Συνέδριο για την “Κεντρική Επιτροπή” να γίνονται από έναν ενιαίο Πίνακα κι όχι από διαφορετικές επί μέρους λίστες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
– αλλαγή ονομασίας των οργάνων μας: Το Τακτικό Συνέδριο θα γίνεται ανά διετία πλέον και θα ονομάζεται στο εξής “Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος”, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται “Πολιτική Επιτροπή”. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται “Εκτελεστική Γραμματεία”.
– το Συνέδριό μας, που θα ονομάζεται “Εθνικό Συνέδριο” πλέον και θα παραμένει το ανώτατο όργανο, να περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών. Έτσι οι γυναίκες και οι νέοι δεν θα υπό-εκπροσωπούνται.
– Το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον “Εκτελεστική Γραμματεία” να απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απ’ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 – για να ξεκαθαριστεί κάθε παρανόηση – όπως είναι προφανές, θα αποτελούνται από τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, που εκ των πραγμάτων συμμετέχουν από τη θέση και το ρόλο τους (και αλίμονο να μη συμμετείχαν) στην καθημερινή λειτουργία του: Δηλαδή ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα στελέχη έχουν ευρύτατη δημοκρατική νομιμοποίηση και ήδη συμμετέχουν στο Πολιτικό Γραφείο ex officio.