Site icon NewsIT

Σαμαράς: Δεν θέλω εκλογές αλλά δεν εκβιάζομαι

03.08.2013 | 17:26
Σαμαράς: Δεν θέλω εκλογές αλλά δεν εκβιάζομαι

- Αποκλείει νέα περιοριστικά μέτρα -”Οσμή αίματος έχουν τα συνθήματα που ακούστηκαν στη Βουλή” - Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι “ειλικρινής και εποικοδομητική” - Αν πετύχει το πείραμα του ΦΠΑ θα συζητήσουμε κι άλλες μειώσεις φόρων - Ο Κουβέλης με κάποιες δηλώσεις του αδίκησε τον εαυτό του

Αποφασισμένος να μην δεχθεί “οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα” δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Λίγο πρίν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει οτι προσβλέπει σε έναν «στρατηγικό διάλογο μακράς πνοής» με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε μια «νέα δυναμική» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συμπίπτουν με τις αντίστοιχες δικές μας ανησυχίες».

“Δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα”
 

Ο πρωθυπουργός αποκλείει τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και επισημαίνει οτι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ διαφορετικός. “Δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα. Και οι συνθήκες εφέτος θα είναι πολύ διαφορετικές…η αβεβαιότητα έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και οι δυσκολίες υπάρχουν ασφαλώς, αλλά είναι πολύ μικρότερες….Τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας – η οποία, εφόσον μένουμε στον σωστό δρόμο, δεν θα αργήσει…Ετσι κι αλλιώς, εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα” αναφέρει μεταξύ άλλων.

“Αυτά που ακούγονται κάθε τόσο για «δημοσιονομικό κενό» τα επόμενα χρόνια αποτελούν «προβλέψεις» που εξαρτώνται από υποθέσεις εργασίας. Συνήθως τα μεγέθη στα οποία καταλήγουν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που ξεκινούν. Και έπειτα από κάποιες διορθωτικές κινήσεις εξαλείφονται. Το βασικό είναι να πιάνουμε κάθε φορά τους στόχους μας”

Αν πετύχει το πείραμα του ΦΠΑ θα συζητήσουμε κι άλλες μειώσεις φόρων
 

Στην ερώτηση “αν αποδειχθεί αποτελεσματική η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τι ακολουθεί; Και τι συνεπάγεται μια αποτυχία;” ο πρωθυπουργός απαντά: “Είναι απλό: αν πετύχει το πείραμα, και εφόσον επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θα ζητήσουμε και άλλες μειώσεις φόρων. Τελικός στόχος μου είναι να πληρώνουν όλοι από λίγα. Και ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Οχι οι αδύναμοι να λειώνουν στη φορολογία και οι «επιτήδειοι» μια ζωή να τη γλιτώνουν…Αν δεν πετύχει το πείραμα, απομακρύνεται ο στόχος μείωσης της φορολογίας.

Οι πολίτες είναι υπερ του ξεκαθαρίσματος στο Δημόσιο
 

Σε ο,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Σαμαρας δηλώνει πως δεν θεωρείται “εμπόδιο”. “Γιατί να είναι «εμπόδιο»; Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες δηλώνουν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του «ξεκαθαρίσματος» στο Δημόσιο! Αναφερόμενος στην ΕΡΤ, κάνει λόγο για κροκοδείλια δάκρυα αυτών, που στο παρελθόν την ελεεινολογούσαν.

Συνεργασία μακράς πνοής με το ΠΑΣΟΚ
 

Σε ο,τι αφορά τη συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σαμαράς τη χαρακτηρίζει ως συνεργασία “μακράς πνοής” και τόνισε ότι η συνεργασία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι “ειλικρινής και εποικοδομητική”. “Διαφωνίες για το παρελθόν υπάρχουν, αναμφίβολα. Αλλά έχουμε σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της, έχουμε την ίδια αίσθηση ευθύνης να φέρουμε εις πέρας αυτό το κρίσιμο έργο, και έχουμε επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό χειροπιαστά αποτελέσματα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό”.

 

“Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω!”

Αυτό τονίζει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και προσθέτει “ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα! Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις, τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί. Να το πω αλλιώς: Εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας! Για το καλό του τόπου. Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά… “

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει: “Οι βουλευτές μας έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και το έχουν αποδείξει πολλές φορές ως τώρα. Τα ‘εκλογικά σενάρια’ τα συντηρούν όσοι εύχονται να αποτύχει η κυβέρνηση. Αλλά η πλειονότητα του ελληνικού λαού εύχεται το ακριβώς αντίθετο: Να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Και αυτό από όλους το γνωρίζουν καλύτερα οι βουλευτές μας. Άλλωστε, γιατί να κάνουμε εκλογές λίγο προτού φανεί η ανάκαμψη, την οποία επιβεβαιώνουν όλες οι προβλέψεις;” σημειώνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Για τα συνθήματα: Είναι νοσταλγία εμφύλιας σύγκρουσης

Σε ερώτηση για τα συνθήματα που ακούστηκαν στη Βουλή για Βίτσι, Γράμμο και το Μελιγαλά ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως τα συνθήματα αυτά έχουν “οσμή αίματος” . “Τα συνθήματα που αναφέρατε δεν είναι «γραφικότητες». Εχουν οσμή αίματος! Είναι ακραίες εκδηλώσεις διχασμού και… «νοσταλγία» εμφύλιας σύγκρουσης! Οσοι τα φωνάζουν είναι τυφλωμένοι, ακραίοι. Και όσοι τα ανέχονται, ακόμη, είναι απολύτως συνυπεύθυνοι και εξίσου ακραίοι”.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη

Αναφερόμενος στην πιθανότητα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη σε όλα τα θέματα.
“Έχουν στηρίξει έστω και μία μεταρρύθμιση;. Έχουν ψηφίσει έστω και μία περιστολή σπατάλης; Έχουν εμφανίσει έστω και μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ως ‘εναλλακτική λύση’; Έχουν αφήσει έστω και μια συντεχνιακή απεργία κόντρα στο δημόσιο συμφέρον που να μην την υποστηρίξουν; Έχει υπάρξει έστω και ένας ύποπτος τρομοκρατίας ή κουκουλοφόρος που να μη ζητήσουν την άμεση απελευθέρωσή του;” αναρωτιέται ο κ. Σαμαράς και προσθέτει: “Ακόμη και μεταξύ τους δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Διαλαλούν ότι «διέλυσαν τις συνιστώσες τους». Κάθε μέρα όμως τα χτυπήματα μεταξύ τους πάνε κι έρχονται. Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους, για να ξέρουμε κι εμείς με ποιον θα συνεννοηθούμε…”

Ο Κουβέλης αδίκησε τον εαυτό του
 

Για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ωστόσο, όπως τονίζει , “ο κ. Κουβέλης με κάποιες δηλώσεις τελευταία, αδίκησε τον εαυτό του. Όπως, για παράδειγμα ότι δήθεν…σχεδίαζα εκλογές τον περασμένο Ιούνιο”. “Δεν καταλαβαίνω γιατί λέει τέτοια πράγματα. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια” σημειώνει ο κ. Σαμαράς.

Διαβάστε

Ερντογάν προς Σαμαρά: “Eυχαριστώ” (σ.σ.Τeşekkür)

Σαμαράς και Ερντογάν τα είπαν τηλεφωνικά για την τρομοκρατία μετά τις αποκαλύψεις στη Χίο

Δουλειά ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο ζήτησε ο Α. Σαμαράς από τους υπουργούς

Τσίπρας: Να μην τολμήσει ο Σαμαράς να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version