Πολιτική

Σαμαράς: Μετά τον ΤΑΡ θα υπάρξουν κι άλλες καλές ειδήσεις για την Ελλάδα

- Με σύνθημα «Νέα Δημοκρατία - Νέα Ελλάδα» ξεκίνησε το 9ο συνέδριο της ΝΔ
- Σαμαράς: Έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα, προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις
- "Είχαμε το θάρρος να κλείσουμε την αμαρτωλή ΕΡΤ που ήταν κάστρο βολεμένων"
- Παρατεταμένο χειροκρότημα κατά την είσοδο του Κώστα Καραμανλή
- Χαιρετισμοί απο εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης
- ΔΗΜΑΡ: Στην πορεία θα βρεθούν σημεία σύγκλισης

Με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα»  ξεκίνησε απόψε το 9ο συνέδριο της ΝΔ, στο γήπεδο Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα λίγο μετά τις 20:00 και ξεκίνησε την ομιλία του με τη συμφωνία για τον ΤΑΡ την οποία περιέγραψε σαν την πιο θετική οικονομική είδηση της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης επέμεινε στην απόφασή του να κλείσει την «αμαρτωλή ΕΡΤ» ενώ αναφάρθηκε και στον έναν χρόνο της τρικομματικής, αναγνωρίζοντας την συμβολή των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

«Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε την διακυβέρνηση με μία τρικομματική συνεργασία σε συνθήκες δραματικές. Μέσα σε ένα χρόνο διαψεύσαμε όλα τα σενάρια της καταστροφής, Κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ με την αναγγελία του αγωγού ΤΑΡ βάζουμε την χώρα για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, την καθιστούμε πόλο επενδύσεων δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ήταν η καλύτερη είδηση τα τελευταία δέκα χρόνια και θα υπάρξουν περισσότερες. Υποσχεθήκαμε ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Προσπαθούμε να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να ανακουφίσουμε τον κόσμο και να βγούμε από τα μνημόνια. Ξέρουμε ότι για να ξεφύγεις από τους δανειστές σου πρέπει να πάψεις να έχει ανάγκη από δανεικά. Η Ελλάδα γίνεται ελκυστική για επενδύσεις, προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, ΟΠΑΠ, ΔΕΣΦΑ, ενώ το πρόβλημα με την ΔΕΠΑ γρήγορα θα ξεπεραστεί. Κάποιοι βιάστηκαν, αλλά δεν ήξεραν ότι ερχόταν πίσω ο ΤΑΡ. Προτιμώ να κερδίζει η χώρα και να στεναχωριέται ο κ. Τσίπρας. Αύριο θα γίνει και παραγωγός ενέργειας η χώρα μας», συμπλήρωσε.

Κάνοντας απολογισμό ο κ. Σαμαράς είπε ότι από τις εξελίξεις δικαιώθηκαν και ο Κώστας Καραμανλής που είχε ζητήσει μέτρα από το 2009, και ο ίδιος για την αρχική του κριτική στο μνημόνιο. «Θα νιώσουμε όμως απόλυτα δικαιωμένοι μόνο όταν θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία» είπε.

Για το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ αναγνώρισε την συμβολή τους στο έργο του τελευταίου χρόνου, αν και επισήμανε ότι θα έχουν πάντα διαφορετικές πορείες. «Στις κρίσιμες στιγμές, αν η πατρίδα το απαιτεί, ένα κόμμα οφείλει να υπηρετεί την πατρίδα» είπε ο κ. Σαμαράς σε μία έμμεση αναφορά για την παρούσα συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε ότι στόχος της δικομματικής, πια, κυβέρνησης είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία.

«Η σωτηρία της Ελλάδας σημαίνει παραμονή στην Ευρώπη και αυτό τον στόχο τον πετύχαμε όλοι μαζί. Τις τελευταίες ημέρες περάσαμε μία μεγάλη δοκιμασία γιατί είχαμε το θάρρος να κλείσουμε την αμαρτωλή ΕΡΤ που ήταν κάστρο των βολεμένων. Καταργήσαμε την ΕΡΤ για να αποκτήσουμε πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Έπρεπε να την αφήσουμε ενώ επιβάλλουμε θυσίες σε όλο τον λαό; Έπρεπε να αφήσουμε την σπατάλη, τις υπερωρίες, τα σκάνδαλα που ανακαλύπτει και η εισαγγελία;» ρώτησε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «στέλνουμε το μήνυμα σε όλους».

Προχωράμε με το νόμο. Κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο είπε, στέλνοντας μήνυμα στους εργαζόμενους που συνεχίζουν την κατάληψή τους. Στην ΕΡΤ διέπραξαν σφάλματα όλοι όσοι κυβέρνησαν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διόριζαν, αλλά κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς. Η νέα δημόσια τηλεόραση θα είναι μακριά από κομματικές επιρροές και θα στελεχωθεί αξιοκρατικά. «Και για να κλείσουμε με την αμαρτωλή ΕΡΤ, εμείς μπαίνουμε μπροστά για να ξεπεράσουμε την κατάσταση αυτή. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις χωρίς συγκρούσεις με τα κάστρα των βολεμένων, αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα» είπε.

Ακολούθως περιέγραψε το όραμά του για τη νέα Ελλάδα λέγοντας ότι «είναι για μία χώρα που θα βασίζεται στις δυνάμεις της και όχι σε δανεικά και να αξιοποιεί τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού της. Δεν θα πάει χαμένο κανένα μυαλό, κανένα ταλέντο. Δεύτερον θέλουμε μια χώρα που να υπερασπίζεται τα εθνικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει συμμετέχοντας στα διεθνή δρώμενα και μπορεί να γίνει μαζί με την Κύπρο παράγοντας σταθερότητας στην Μεσόγειο και οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Δεν αναζητούμε υιοθεσία από κανέναν, μπορούμε να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων. Τρίτον, πηγή δύναμης είναι η δημοκρατία μας, αλλά δημοκρατία δεν είναι το κομματικό κράτος και τα προνόμια των συντεχνιών. Δημοκρατία είναι σταθερότητα και δημοκρατική τάξη όπου κανείς δεν εκβιάζει και στο δημόσιο συμφέρον υποτάσσονται τα πάντα και οι πάντες. Πηγή δύναμης στην Ελλάδα που χτίζουμε είναι ο πολιτισμός μας, ο ελληνικός πολιτισμός είναι η μήτρα του σύγχρονου πολιτισμού» σημείωσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο ενότητας «σε όλους εκείνους που θέλουν να χτίσουν τη νέα Ελλάδα». Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «στους αγώνες μένουμε όρθιοι» και ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση στις «συντεχνιακές τακτικές» τις οποίες με σαφή τρόπο περιέγραψε ότι «υποθάλπει η αριστερή αντιπολίτευση». Επίθεση όμως εξαπέλυσε και στους «νεοναζί, που ιδεολογία τους είναι το μίσος και εκθέτουν την Ελλάδα. Και τα δύο άκρα εύχονται να αποτύχει η Ελλάδα. Σήμερα τους το λέμε ξεκάθαρα δεν θα τους αφήσουμε».

«Η νέα Ελλάδα που οικοδομούμε είναι πάνω από κόμματα και θα την πετύχουμε όλοι μαζί. Αυτή η παράταξη ανοίγει τα φτερά της. Το χρέος μας έχει όνομα και είναι νέα Ελλάδα» είπε και έκλεισε την ομιλία του παραφράζοντας τους στίχους του Πάμπλο Νερούδα: «Θα σε υποχρεώσουμε πατρίδα, θα σε υποχρεώσουμε Ελλάδα να κάνεις θαύματα, γιατί μέσα μας βρίσκεσαι εσύ, με την ελπίδα και το θαύμα».

Ο πρωθυπουργός προσήλθε στο Συνέδριο συνοδευόμενος από την σύζυγό του Γεωργία, χαιρέτισε τα στελέχη του κόμματος και τους αντιπροσώπους των ξένων κομμάτων, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με τους περίπου 4000 συνέδρους να τον χειροκροτούν όρθιοι.

Νωρίτερα, σε χαιρετισμό του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας ανέφερε οτι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης εξάντλησε τις προωθητικές δυνάμεις που περιείχε. Στην σύντομη ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τα δημοκρατικά κόμματα να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του φασισμού. Ανέφερε: “Η κοινωνία μαζί με τα μνημόνια απαξίωσε και το πολιτικό σύστημα. Βρισκόμαστε σε διαφορετικές όχθες, έχουμε καθημερινή και οξεία αντιπαράθεση. Αυτό είναι θεμιτό στην Δημοκρατία αρκεί η αντιπαράθεση να μην πάρει τη μορφή της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης. Η χώρα βρίσκεται κάτω από τον ζυγό των μνημονίων. Χρέος όλων είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται να έχουν την έγκριση του λαού και να μη αφήσουν χώρο στον φασισμό να αναπτυχθεί. Οφείλουμε για το καλό του λαού μας να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και το Σύνταγμα».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης που παρά τις αδυναμίες της, οι Έλληνες απόλαυσαν άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου, δημοκρατικά δικαιώματα, ευρωπαϊκή πορεία. Η απαξίωση της μεταπολίτευσης πλήττει την Δημοκρατία. Να αξιοποιήσουμε την συγκυρία μέχρι τις γερμανικές εκλογές ώστε μετά να διεκδικήσουμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Στην νέα προγραμματική συμφωνία προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιες. Μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, στην λειτουργία της αγοράς, μεταρρύθμιση στο κράτος με αξιολόγηση των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού». Επίσης ξεκαθάρισε ότι την κυβέρνηση δεν την γέννησε η ιδεολογική συμπόρευση αλλά η εθνική ανάγκη.

Η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη διακόπηκε για λίγα λεπτά από την εντυπωσιακή υποδοχή που έκαναν τα μέλη του συνεδρίου στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Η συνοδοιπορία μας δοκιμάστηκε από λάθη και παραλείψεις και οδήγησε στην αποχώρησή μας από την κυβέρνηση» ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και πρόσθεσε ότι «στην πορεία θα βρεθούν σημεία σύγκλισης».

«Η τρόικα δεν μετριάζει αλλά εντείνει την ανάγκη να εκπονήσουμε ένα εθνικό σχέδιο που να έχει την αποδοχή της κοινωνίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα τον καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε: «ο λαός υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης. Στην διαπίστωση συμφωνούμε αλλά τα κόμματά μας έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στις αιτίες και στην διέξοδο από την κρίση. Έχει αποδειχθεί ότι οι μορφές διαχείρισης του συστήματος φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές δεν τον απαλλάσσουν από τις αντιφάσεις του. Η ανάπτυξη αν έρθει θα είναι με υψηλή ανεργία και περιορισμούς και θα συνοδευθεί από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Ο λαός πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ανάπτυξης με φτώχεια και να πάρει στα χέρια του τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η θεωρία των άκρων που τσουβαλιάζει τους εργατικούς αγώνες με άλλες μορφές ακόμη και φασιστικές».

Διαβάστε επίσης

Διέκοψε για λίγο την ομιλία του ο πρωθυπουργός λόγω αδιαθεσίας

9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας – ΦΩΤΟ

Τι θα πει ο Σαμαράς απόψε στο συνέδριο της ΝΔ

Σαμαράς: ο TAP είναι η πιο σημαντική οικονομική εξέλιξη των τελευταίων 10 ετών

Σαμαράς από Βρυξέλλες: “Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας”

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα