Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Σαμαράς στις Βρυξέλλες: Απασχόληση και ανάπτυξη οι προτεραιότητες του 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

“Τιμώμενο πρόσωπο“ ο Αντώνης Σαμαράς, που παρουσιάζει αργότερα σήμερα τις προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας του πρώτου εξαμήνου του 2014 στο Ευρωπαικό Συμβούλιο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Έμμεσα πλην σαφή μηνύματα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας για ουσιώδη αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αναμένεται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας. Μολονότι, το “Ελληνικό ζήτημα” δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον στα πηγαδάκια μεταξύ των 28 αρχηγών κρατών και ηγετών της Ένωσης, ελέω των πρόσφατων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και του γεγονότος ότι η επιτυχία του “ ελληνικού πειράματος” συνιστά πλέον κορυφαίο στοίχημα για το Βερολίνο.

Με “αμερικάνικη συνταγή” οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας – σε απασχοληση και ανάπτυξη θα επιμείνει ο Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσερχόμενος χθες στην Ευρωπαική Σύνοδο έκανε λόγο για προεδρία ελπίδας δίδοντας έμφαση στο πρωτογενές πλεόνασμα και την επικείμενη ανάκαμψη, αναμένεται σήμερα να αναφερθεί εκτενώς στις προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η τυφλή εμμονή στην αυστηρή λιτότητα “ εξουδετερώνει “ τις προσπάθειες ενίσχυσης της απασχόλησης και της εμπέδωσης της ανάπτυξης.

Ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής προεδρίας η αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου Απασχόλησης και Ανάπτυξης, οι επιμέρους δράσεις της οποίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προώθηση της ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης στο δανεισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων καθώς και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Δεύτερη προτεραιότητα η εμβάθυνση της ΟΝΕ. Σύμφωνα με αυτή, ο κύριος Σαμαράς αναμένεται να επιμείνει στην κοινωνική διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, προωθώντας – όπως θα πει – την ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα και την αλληλεγγύη.

Τρίτη προτεραιότητα αναδεικνύεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, επιχειρώντας να συγκροτήσει μέτωπο με τις Ευρωπαικές χώρες της Μεσογείου, που υποδέχονται κύματα παράνομων μεταναστών. Εξ ου και ο Αντώνης Σαμαράς είχε μεταβεί προ διμήνου σε Ιταλία και Μάλτα, για να προωθήσει πολιτικές στο συγκεκριμένο θέμα.

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρενέβη στη συζήτηση για τις συνέργειες μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ αναφορικά με την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, διασυνδέοντας την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαικής Άμυνας με τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι η Αθήνα δαπανά το 6% του προυπολογισμού της για την Άμυνα τονίζοντας ότι η ανάπτυξη συνεργείων μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορεί να μειώσει τις δαπάνες και να αναβαθμίσει την αποτελεσματικότητα.

Διαβάστε επίσης

Ο Σαμαράς ζήτησε συνέργειες ΝΑΤΟ με Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες

Αντάρτικο στα λόγια από βουλευτές της ΝΔ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – «Άγαλμα» τους άκουγε ο Στουρνάρας

To ΠΑΣΟΚ ψάχνει τα ψιλά γράμματα στο φόρο ακινήτων

Ξεσπάθωσε ο Π. Παυλόπουλος: “Το πολύ πολύ να αναγκάσετε κανέναν να πηδήξει από το μπαλκόνι”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε