Πέμπτη, 25 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Σαμαράς – Βενιζέλος με το βλέμμα στην τρόικα … και τους βουλευτές τους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αποφασισμένοι να…“πέσουν” ηρωικώς μαχόμενοι φέρονται ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενόψει του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα καθώς η εμμονή των δανειστών στην ίδια σκληρή δημοσιονομική συνταγή με βάση και την έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη κάτω και από την πίεση των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διαμηνύουν ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να ψηφιστούν από την Βουλή, τονίζουν με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση, ότι

η κυβέρνηση, η οικονομία και πρωτίστως η κοινωνία δεν αντέχουν νέα μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, αντιθέτως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις

το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το εργαλείο έξοδου από την κρίση

αν η τρόικα επιμείνει σε σε νέα μέτρα τότε όλο το βάρος θα πέσει στην πολιτική διαπραγμάτευση, ακόμη και με περιοδείες αν χρειαστεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων , προκειμένου να πειστούν εταίροι και δανειστές για το διακύβευμα που αφορά συνολικά την ΕΕ και ιδίως την ευρωζώνη.

Πάντως στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί αναβρασμός λόγω και της δυσφορίας που εκφράζεται σε κατ’ ίδίαν συζητήσεις προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά και τη συνέντευξη…”Στον ενικό”, στον οποίο καταλογίζεται μονοδιάστατη οικονομίστικη προσέγγιση των ζητημάτων την ώρα που η κοινωνία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι ορατό πλέον ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ζήτημα στρατηγικής ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τον κ. Στουρνάρα να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με το βιβλίο εσόδων-εξόδων, και η συγκυρία απαιτεί συνολική πολιτική διαχείριση στην κατεύθυνση της τελικής λύσης του ελληνικού ζητήματος.

Πολιτική διαχείριση, που λόγω και των αντιθέσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της τρόικας, αλλά και εσωτερικά στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που αφήνει σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης για συνέχιση του προγράμματος και ιδίως της βιωσιμότητας του χρέους με σαφώς καλύτερους όρους.

Με βάση τα δεδομένα αυτά αλλά και το ΠΑΣΟΚ σε μια φάση επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής του όντας κυβερνητικός εταίρος, είναι ενδεικτική η διαφοροποίηση του σε ζητήματα όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, τον φόρο ακινήτων κ.α., η κυβέρνηση συνεργασίας βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

Διαβάστε επίσης:
Κυπριακό: ένα κράτος, μια ιθαγένεια και μόνο μετά από δημοψήφισμα η λύση

Χωρίς τα άρθρα περί εσχάτης προδοσίας η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Ομολογία αποτυχίας! Πενιχρά αποτελέσματα από τους ελέγχους σε εμβάσματα και off-shore

Γιατί ο Άδωνις θα πουλά…φάρμακα και όχι βιβλία;

Η Ουρανία Μιχαλολιάκου στις φυλακές: Δεν είμαστε τέρατα με 6 χέρια κι 6 πόδια

Προκαλούν Κασιδιάρης και Ματθαιόπουλος: “Βλάκας ο Δένδιας – Είμαστε δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε