Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η κυβέρνηση για τον «τυφώνα» των δασμών που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις χώρες της ΕΕ.
Η Αθήνα βρίσκεται σε στενή επαφή με τις Βρυξέλλες, παρακολουθώντας τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ευρωπαϊκή απάντηση στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, προετοιμάζοντας παράλληλα και τις κινήσεις της σε εθνικό επίπεδο, ώστε να προστατευθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιχειρεί «φυγή προς τα μπρος» με κοινωνική ατζέντα, είναι έντονη η ανησυχία για το ενδεχόμενο η εικόνα της οικονομίας να διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το πακέτο των νέων μέτρων που σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να περιοριστεί.
«Στους οικονομικούς πολέμους δεν υπάρχουν κερδισμένοι, υπάρχουν μόνο χαμένοι» είναι η θέση της κυβέρνησης, η οποία, όπως και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, αδυνατεί να προσδιορίσει τις συνέπειες σε περίπτωση γενικευμένου εμπορικού πολέμου.
«Εάν επαληθευτούν τα πιο δυσμενή σενάρια για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, θα “χτυπηθεί” αναπόφευκτα και η ελληνική οικονομία» δηλώνουν στο newsit.gr πηγές της κυβέρνησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και παρ’ ότι η Ελλάδα δεν πλήττεται πρωτογενώς από τους δασμούς, καθώς οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υπερτερούν των εισαγωγών, οι δευτερογενείς συνέπειες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η ζημιά στο Α.Ε.Π. εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί από 0,4% (στο καλύτερο σενάριο) έως 0,8%.
Είναι πιθανό να… «περιοριστεί» το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ;
Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» και εξετάζει να δρομολογήσει η κυβέρνηση, αφορούν κυρίως στη στήριξη της μεσαίας τάξης και των συνταξιούχων – κρίσιμες εκλογικές μάζες και οι δύο – όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές «γύρισαν την πλάτη» στη ΝΔ, δυσαρεστημένοι από την υψηλή φορολόγηση.
Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται: η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την α΄ κατοικία, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, η δραστική μείωση των τεκμηρίων, η χορήγηση 13ης σύνταξης και η κατάργηση προσωπικής διαφοράς, που αφορά περίπου 600.000 συνταξιούχους που αδικήθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου και δεν έλαβαν αύξηση στη σύνταξης τους.
«Σε κάθε περίπτωση, δεν ματαιώνονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ για τη στήριξη της κοινωνίας» δηλώνουν κατηγορηματικά πηγές της κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι το να περιοριστούν είναι «πιθανό» σενάριο, αν επηρεαστεί «η θετική εικόνα της οικονομίας».
Το μήνυμα Μητσοτάκη στον πρόεδρο των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται κεντρικά στην Ευρώπη, υπό την ευθύνη της προέδρου της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, ευελπιστώντας να υπάρξει η βέλτιστη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
«Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής… Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart, ερωτηθείς για το μήνυμα που μπορεί να στείλει στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μία λύση» πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ έστειλε και ένα ελληνικό μήνυμα στην Ουάσιγκτον.
Αναφέρθηκε στις ισχυρές στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Trump στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».
Η απάντηση Τραμπ
Στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι συμφωνεί. «Είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς. Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική του «παζαριού» που προωθεί διεθνώς.