Η αναδίπλωση της πλευρά της FYROM για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδονικής γλώσσας» μπορεί για την ώρα να ανακούφισε το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε ωστόσο το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες 50 ημέρες μέχρι δηλαδή να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα ανέδειξε το πόσο εύθραυστη είναι η πλειοψηφία που υπάρχει στο ελληνικό κοινοβούλιο για το θέμα αυτό καθώς πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα ακούγονται για κάποιους που μέχρι σήμερα δήλωναν σίγουροι για τη απόφαση τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τις δηλώσεις Ζάεφ αποφάσισε ότι θα έπρεπε να έχει ένα καλά σχεδιασμένο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ακρότητες των Σκοπιανών.
[read4more]
Κατ’ αρχήν, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού ήρθε σε επαφή με το γραφείο του Ζόραν Ζάεφ και ζήτησε εξηγήσεις. Εκεί αποφασίστηκε οι δυο πλευρές να βρίσκονται σε επαφή μέχρι να εκτονωθεί η κρίση.
Σε διπλωματικό επίπεδο υπήρξε ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάθιου Νίμιτς όπου του ζητήθηκε να παρέμβει προς την πλευρά της FYROM προκειμένου να σταματήσει η ακραία ρητορική η οποία δημιουργούσε προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.
Εάν δεν υπήρχε αποτέλεσμα από την παρέμβαση Νίμιτς τότε η ελληνική πλευρά θα έστελνε επιστολή προς τον Μάθιου Νίμιτς με την οποία η ελληνική πλευρά θα έθετε θέμα παραβίασης της συμφωνίας από την πλευρά των γειτόνων μας, τονίζοντας ότι αυτή η ακραία ρητορική δεν βοηθά στο να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών.
Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα ενημέρωνε όλους τους ομολόγους του στην Ευρώπη για την τροπή του θέματος.
Ως τελευταίο βήμα είχε αποφασιστεί ο πρωθυπουργός να τηλεφωνήσει στον Σκοπιανό ομόλογο του προκειμένου να του εκφράσει την δυσφορία του για όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα.
Ο Μάθιου Νίμιτς ανταποκρίθηκε πάντως αμέσως στο κάλεσμα της ελληνικής πλευράς και επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζαεφ. Μετά την συζήτηση που είχαν οι δυο πλευρές το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλοιώθηκαν και παρεξηγήθηκαν.
Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται ότι λίγο πριν από την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία που έχει να αντιμετωπίσει ο Ζάραν Ζαεφ στη Βουλή είναι αναμενόμενο να ανεβάζει τους τόνους προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ευνοϊκή μόνο για τους Σκοπιανούς.
Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα έχει αποφασίσει να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο για δυο λόγους. Αφ’ ενός δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο και αφ’ ετέρου γιατί θεωρεί ότι οι ακραίες απόψεις των Σκοπιανών μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι σε κάποιους στην Ελλάδα για να μην ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή θα έρθει στην Βουλή.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τις φήμες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα και λένε ότι το Ποτάμι ενδέχεται να αλλάξει άποψη (ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την συμφωνία) επικαλούμενο τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Φυσικά το σενάριο αυτό το συνδέουν με μια πολιτική συμφωνία ανάμεσα στο Ποτάμι και την ΝΔ.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος στου Σταύρου Θεοδωράκη έλεγαν πάντως χθες ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από την αρχική δήλωση του αρχηγού του Ποταμιού επισημαίνοντας ωστόσο ότι περιμένουν να δουν την συμφωνία στην Βουλή.