Πολιτική

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Το νομοσχέδιο για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως την 8η Νοεμβρίου 2023.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης τιτλοφορείτε «Εφαρμογή διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο». Ο εν λόγω κανονισμός (2021/784) συμπληρώνει προγενέστερα ενωσιακά νομοθετικά και μη νομοθετικά μέτρα, που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικότερα του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο «διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της ψηφιακής αγοράς σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, αντιμετωπίζοντας την κατάχρηση από τους τρομοκράτες των δυνατοτήτων που τους παρέχει το διαδίκτυο για τρομοκρατικούς σκοπούς (διάδοση μηνυμάτων, εκφοβισμός, στρατολόγηση και διευκόλυνση διεξαγωγής τρομοκρατικών επιθέσεων) και συμβάλλοντας στην επίτευξη της δημόσιας ασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο:

• Καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης εντολών αφαίρεσης και ελέγχου διασυνοριακών εντολών τρομοκρατικού περιεχομένου, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάχρησης υπηρεσιών φιλοξενίας για τη δημόσια διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου.

• Ορίζονται οι αρμόδιες εθνικές Αρχές για την έκδοση εντολών αφαίρεσης και ελέγχου διασυνοριακών εντολών τρομοκρατικού περιεχομένου.

• Προβλέπεται η σύσταση εθνικής Αρχής εποπτείας της εφαρμογής των ειδικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάχρησης υπηρεσιών φιλοξενίας για τη δημόσια διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου, καθώς και οι αρμοδιότητές της.

• Δημιουργείται μητρώο παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας (που αποτελεί ελληνική καινοτομία και πρωτοβουλία), καθώς και αρχείο εντολών αφαίρεσης.

• Θεσπίζεται η επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων στους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον εν λόγω κανονισμό.

• Τίθεται ένα πλαίσιο υποχρεώσεων διαφάνειας από τις αρμόδιες εθνικές αρμόδιες αρχές, τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως υπεύθυνο για τη συλλογή στοιχείων περί της αποτελεσματικής εφαρμογής του κανονισμού και της αποστολής στοιχείων σε ετήσια βάση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους»
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάπα Φραγκίσκο 1