Σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ πάντως δεν υπαρχει καμία διαφορετική άποψη όσο αφορά τη στάση που θα πρέπει να κρατησει η ΝΔ στη Βουλή όταν κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει προς ψήφιση τα μλετρα ύψους 3,2 δις. Μάλιστα όπως έλεγαν πηγές στη Συγγρού για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διάλογοι που αναπτύχθηκαν μεταξύ των “γαλάζιων” στελεχών στν χθεσινή συνεδρίαση δείχνουν το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ανάγκη η ΝΔ να προτάξει το εθνικό συμφέρον εξέφρασε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος υποστηρίζονταςπαράλληλα ότι θα πρεπει η ΝΔ να ζητήσει τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με τρεις άξονες: Παραμονή της χώρας στο ευρώ, ταχύτερη έξοδο από την κρίση και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Από την αλλη την αντίθεσή τους προς την κατεύθυνση αυτή εξέφρασαν ο Χρύσανθος Λαζαριδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηριστική είναι η φράση του στενου συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης οποίος επεσήμανε ότι “Ή θα είμαστε σκληροί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ή διαφορετικά θα είμαστε εξαπτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ”.
Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε λογική συνεννόησης και στήριξης ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει δηλώσει και στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και δημοσίως ότι η Ν.Δ πρέπει να καταψηφίζει τα πάντα, αφήνοντας στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ευθύνη στήριξης ή μη των κυβερνητικών προτάσεων.
Απέναντι στην άποψη του Χρύσανθου Λαζαριδη τάχθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία απευθυνόμενη προς τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά φέρεται να του είπε: «δεν κατάλαβα τι εννοείς», επιμένοντας πως η ΝΔ θα πρέπει να δει τη λίστα της κυβέρνησης και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις αυτές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει χρέος να στηρίζει τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να ασκεί κριτική σε λάθη και παραλείψεις και να προτείνει λύσεις.
Από εκεί και πέρα το λόγο πήρε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ΝΔ μπορεί να ψηφίσει τώρα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, όμως αν η κυβέρνηση πάει σε ένα νέο πρόγραμμα τον Ιούνιο, τότε θα πρέπει να παραδεχθεί πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας ότι πρόκειται για μνημόνιο και στη συνέχεια να καθορίσει η ΝΔ τη στάση της. Γιατί όπως υποστήριξε “δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ ως μνημονιακή αντιπολίτευση και αυτός να το παίζει αντιμνημονιακός”.
Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ακόμη ότι είναι επιβεβλημένη η παρουσία του προέδρου της ΝΔ το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς έσπευσε να συμφωνήσει με αυτή την άποψη ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής άδραξε την ευκαιρία λέγοντας ” θα κρατάω παρουσίες πάνω από την έδρα”.
Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίσης ήταν οι αιχμές που άφησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για τη δήλωση του Μάκη Βορίδη πως εφόσον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν ψηφίσει μία συμφωνία, θα πρέπει να αναδειχθεί άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.
“Κακώς είχες πει αυτό το πράγμα”, είπε στον πρώην υπουργό ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας με νόημα ότι δεν μπορεί κάθε στέλεχος να κάνει δηλώσεις χωρίς συνεννόηση, διότι δημιουργείται σύγχυση για το ποια είναι η γραμμή της Ν.Δ. Κάτι που ερμηνεύθηκε από παριστάμενους ως έμμεση προειδοποίηση στον κ.Βορίδη, να μη σπεύδει να προκαταλάβει τη γαλάζια στάση σε κρίσιμα θέματα πριν γίνει συζήτηση στα όργανα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μειμαράκης εκτιμά πως μέχρι τον Ιούνιο που θα τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ των γαλάζιων στελεχών, ενότητα, σύνθεση και αυτοσυγκράτηση και να μην υπάρχει βιασύνη, ούτε στα εσωκομματικά, ούτε στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση, αν δεν υπάρχει πρώτα ολοκληρωμένη άποψη και δεν έχει προηγηθεί συζήτηση θεσμικά.
Στη γραμμή συνεννόησης και στήριξης τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης ο ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη για μια πιοο στοχευμένη αντιπολίτευση, με προτεραιότητα πέρα από την οικονομία και τα θέματα της καθημερινότητας. Ενώ άφησε αιχμές κατά Βορίδη – Γεωργιάδη ζητώντας να υπάρχει κοινή γραμμή και “να μη βγαίνουν μόνο ακραίες φωνές”. Επίσης διαφώνησε με τη στρατηγική της “αριστερής παρένθεσης” λέγοντας ότι είναι λάθος “να λένε ορισμένοι να πέσει η κυβέρνηση δύο μήνες μετά τις εκλογές, αυτό μόνο συσπειρώνει το ΣΥΡΙΖΑ”.
Την άποψη ότι τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι προσεκτικά με τις δημόσιες δηλώσεις τους και να μην παρασύρουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση προβάλλοντας προσωπικές απόψεις εξέφρασε τέλος, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ενώ πρόσθεσε ότι η Ν.Δ θα είναι βεβαίως ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται κοινοβουλευτικά δεδομένη, προσθέτοντας: “Να δούμε πρώτα τα μέτρα”.