Με ψυχραιμία στέκεται η κυβέρνηση απέναντι την απροκάλυπτη κλιμάκωση της προκλητικότητας Ερντογάν και σε ρητορικό, τώρα, επίπεδο.
Κρατώντας χαμηλούς τόνους, παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις “επιθετικές” κινήσεις της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι είναι, ούτε λίγο – ούτε πολύ “αναμενόμενες”, δεδομένου ότι η θερμή υποδοχή και στήριξη που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, της έχει προκαλέσει έντονη αμηχανία και νευρικότητα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε εγρήγορση η Αθήνα
Η νευρικότητα Ερντογάν χθες αποτυπώθηκε σε δύο μέτωπα:
α) Εργαλειοποιώντας και πάλι τους μεταναστευτικό, πέντε σκάφη με 450 πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν σε Χίο και Σάμο από την Τουρκία, ενώ αυξημένη είναι η μεταναστευτική πίεση και στον ‘Έβρο.
β) Υιοθετώντας ακραία ρητορική δήλωσε ότι για τον ίδιο «δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης». “Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του” δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαξίμου: Η Ελλάδα με το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες της
“Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών” απάντησε η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου.
Κωδικός «εργαλειοποίηση μεταναστευτικού»
“Αναμέναμε αντιδράσεις και είμαστε προετοιμασμένοι” δηλώνουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, εκτιμώντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό να προχωρήσει σε υβριδικού τύπου επιθέσεις, δηλαδή να επαναλάβει σκηνικό ΄Εβρου.
Το γεγονός ότι ξανάρχισε η μεταναστευτική πίεση από ξηράς και από θαλάσσης είναι ενδεικτικό, εκτιμούν, της πρόθεσης του να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για άλλη μία φορά.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι δύσκολα αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Το επιχείρημα τους είναι ότι κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε περαιτέρω τη θέση του στα μάτια των συμμάχων αλλά και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα. “Θα ταυτιζόταν με τις αναθεωρητικές συμπεριφορές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που θα έφερνε τον Ερντογάν σε πολύ δύσκολη θέση” δήλωναν με έμφαση.
Ωστόσο ο κίνδυνος ενός… ατυχήματος με υπαιτιότητα της Τουρκίας είναι ένας φόβος που κανείς δεν μπορεί να ξορκίσει…
Με το βλέμμα στο εσωτερικό της Τουρκίας
Η Αθήνα βλέπει πως πίσω από αυτές τις κινήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να “μιλήσει” και στο εσωτερικό του, σε μια προεκλογική μάλιστα χρονιά. Και φυσικά όχι με τη γλώσσα της διπλωματίας…
Στην προσπάθεια του να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ και να υποβαθμίσει την επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, εκτιμάται ότι “θα αντιδράσει νευρικά”.
Μένει να δούμε ως που θα το φτάσει ο Σουλτάνος…