Site icon NewsIT
18:07 | 24.03.22

Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Οι προτάσεις και οι προσδοκίες της Αθήνας

Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Οι προτάσεις και οι προσδοκίες της Αθήνας

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Ευαγγελία Τσικρίκα

Ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες η «διαβούλευση» Ε.Ε. και Η.Π.Α. στην Σύνοδο Κορυφής, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και την απαγκίστρωση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο.

Το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή απάντηση για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές ενέργειας που επιβαρύνουν όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία μετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Όλα τα κράτη – μέλη, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτό όμως δεν θα είναι αρκετό. Χρειάζεται μία συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στην ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην χονδρεμπορική αγορά, ώστε, με αυτό τον τρόπο,  να συμπιεστούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειες.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε και το αίτημα για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ε.Ε., με βάση το μοντέλο της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές. «Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές του φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται μέσα από αγωγούς, είτε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να συμπιεστούν οι τιμές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Να κάνουμε δηλαδή το ίδιο που κάναμε και στον covid19, όταν αγοράσαμε εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσει η Ευρώπη στην πρόταση που φέρεται να κομίζει ο Τζο Μπάιντεν για προμήθεια LNG από τις Η.Π.Α. αλλά και στην πρόταση, που φέρεται να κομίζει για εμπάργκο στην προμήθεια πετρελαίου από την Ρωσία. Γερμανία και την Ολλανδία ηγούνται του “βέτο” στην Αμερικανική πρόταση.

Η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.

Κυβερνητικός παράγοντας, που έχει γνώση των συζητήσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην Κομισιόν, την Ε.Ε. και ηγέτες των κρατών – μελών, μιλώντας στο newsit.gr δήλωσε ότι σε αυτή τουλάχιστον την χρονική στιγμή, η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να απαντήσει “με στιβαρότητα” στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.

Σε ποια κοινή δράση για την ενεργειακή ακρίβεια συμφωνούν οι 27

Οι 27 αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα βασικό σημείο: να γεμίσουν έγκαιρα τους ταμιευτήρες, ώστε τα κράτη – μέλη να “θωρακιστούν” για τα δύσκολα που έρχονται τον επόμενο χειμώνα.

Με άλλα λόγια να προμηθευτεί ενιαία η Ευρώπη φυσικό αέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και υδρογόνο και να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους σε όλη την Ευρώπη σε ποσοστό 90%, για να υπάρξει σημαντικό αποθεματικό για τον επόμενο χειμώνα.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για κοινή αγορά φυσικού αερίου, με βάση το “μοντέλο της πανδημίας”, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Ο στόχος είναι, λειτουργώντας σαν μία, κοινή αγορά, να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές.

Πέραν αυτών δεν αναμένεται να υπάρξει κοινός τόπος σε καμία από τις άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, μεταξύ αυτών και οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο η συζήτηση δεν θα “παγώσει” και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σε επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο με την παρουσία του προέδρου Μπάιντεν να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, να επιβεβαιώσουμε την απόλυτη και αρραγή ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Ζελένσκι, ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα έχουμε την ευκαιρία επίσης,  να εγκρίνουμε το πολύ σημαντικό κείμενο της στρατηγικής πυξίδας, το οποίο οριοθετεί το πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. και  στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι ελληνικές ανησυχίες και οι ελληνικοί προβληματισμοί σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αύριο το πρωί θα έχουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα της ενέργειας. Είναι ξεκάθαρο, ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό ισχύει για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Όλα τα κράτη μέλη στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται μια  συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Η Ελλάδα έχει καταθέσει μια πρόταση σχετικά με την επιβολή, ενός πλαφόν στην αγορά χονδρεμπορικής φυσικού αερίου ώστε να μπορούν να συμπιεστούν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας  και η αγορά χονδρεμπορικής φυσικού αερίου να μην είναι έρμαιο των κερδοσκόπων και να ανταποκρίνεται στις τιμές της αγοράς και της ζήτησης.

Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την ανάγκη για προμήθεια φυσικού αερίου ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, είτε μέσω αγωγών, είτε υγροποιημένο ώστε να συμπιεστούν περισσότερο οι τιμές. – ό,τι κάναμε και στον covid-19 όταν αγοράσαμε εμβόλια ως Ε.Ε. συνολικά. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν και να εκχωρήσουν στην Ε.Ε. αυτή τη δυνατότητα.

Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε και άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version