Πολιτική

Σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου IGB – Η Ελλάδα ενεργειακή γέφυρα για την Ευρώπη

Θα ενώνει τον βορρά με τον νότο όχι μόνο ενεργειακά αλλά και αξιακά. Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών και γίνεται “ανάχωμα” στο τεχνητό ράλι τιμών ενέργειας. Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων μεταφοράς φυσικού αερίου που εγκαινιάστηκε το πρωί της Παρασκευής (08/07/2022) στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Βουλγαρίας Κυριάκο Μητσοτάκη και Κιρίλ Πετκόφ, αποτελεί πλέον γεγονός και δίνει ενεργειακή ανάσα στην Ευρώπη. 

«Δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη σημερινή τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, πού έγινε στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας: “Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ την συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό. Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως ένα μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου». Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στον ρόλο του αγωγού και για τις χώρες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ιταλίας. 

 

“Ο αγωγός θα αποτελέσει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές οι οποίες δρομολογούνται, μαζί με τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία, με την Ιταλία, ένα αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης φυσικού αερίου προς τις αγορές πρώτα και πάνω απ’ όλα των Βαλκανίων, δευτερευόντως της ίδιας της Ευρώπης, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις πηγές προμήθειας του. Ενισχύουν έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών. Και γίνονται ένα “ανάχωμα” στο τεχνητό ράλι τιμών ενέργειας που -όπως ξέρετε- ροκανίζουν προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

Κίριλ Πετκόφ: Όταν έχουμε έναν σκοπό και μια αποστολή μπορούμε να πετύχουμε

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ στην ομιλία του αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία των δύο χωρών καθώς και των εταιρειών που ανέλαβαν το έργο.

«Ο συντονισμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα. Χρειάζεται ένας αφοσιωμένος ηγέτης, ένας αφοσιωμένος φίλος που συμμερίζεται τον ίδιο σκοπό. Αυτό αποδείξαμε τους τελευταίους έξι μήνες. Θυμάμαι τα μηνύματα και τις κλήσεις που ανταλλάσσαμε σε εβδομαδιαία βάση για να φέρουμε το έργο εις πέρας. Εκτιμώ επίσης την άμεση επικοινωνία που είχαμε με την ηγεσία του ICGB και της ΑΒΑΞ. Είναι και οι δύο επίτιμοι καλεσμένοι εδώ. Αποδείξαμε ότι όταν έχουμε ένα σκοπό και μια αποστολή και όταν υπάρχει πραγματική ηγεσία και από τις δύο πλευρές, τότε μπορούμε να πετύχουμε τον σκοπό μας», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κιρίλ Πετκόφ μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του αγωγού, όπου «άνοιξαν» συμβολικά την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, οι δυο Πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Η ταυτότητα του έργου

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας, στην περιοχή της Κομοτηνής, με το αντίστοιχο δίκτυο της Βουλγαρίας στην περιοχή Stara Zagora.

Σε πρώτη φάση, ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Ο IGB, που συμπεριλήφθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίχθηκε ως έργο εθνικής προτεραιότητας από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αποτελεί σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών καθώς βελτιώνει τη σύνδεση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Νότιο Διάδρομο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Η λειτουργία του IGB, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει σε εμπορικό επίπεδο το φθινόπωρο, το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, πιστοποιεί και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδεύσεων, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το έργο υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική σημασία της βόρειας Ελλάδας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, καθώς σε συνδυασμό με τον υπό κατασκευή πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (FSRU) βελτιώνει ουσιαστικά την κάθετη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος με τις αγορές των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα