- "Κλείνει" την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία για το κούρεμα λένε κυβερνητικές πηγές - Μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον Τσάρλς Νταλάρα - Το ύψος συμμετοχής στο "κούρεμα" και το ύψος του επιτοκίου θα κρίνουν αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι - Στις 17 Ιανουαρίου έρχεται στην Αθήνα η τρόικα και απαιτεί μειώσεις μισθών, συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο - Εκτός κουρέματος βγαίνει η ΕΚΤ
Μια ώρα μόνο κράτησε τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος με τον επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συμφωνία με τους ιδιώτες για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.
Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Τσαρλς Νταλάρα μπήκε στο αυτοκίνητό του και αποχώρησε αμίλητος. Μαζί με τους επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Ζανιά και Πέτρο Χριστοδούλου, ο κ. Νταλάρα θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση (στις 18:00) του Euro Working Group.
Σε περίπτωση που στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών δεν υπάρξει συμφωνία, ο Τσαρλς Νταλάρα θα επιστρέψει αύριο κιόλας στην Αθήνα για μια νέα συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Κύκλοι της κυβέρνησης, πάντως, δηλώνουν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως την επόμενη εβδομάδα θα “κλείσει” η συμφωνία για το “κούρεμα”. Κι αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και η επόμενη εβδομάδα φέρει την πολυπόθητη συμφωνία, αυτή θα συμπέσει με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.
Στο κούρεμα αναφέρθηκε και ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι, αμέσως μετά την ανακοίνωση περί διατήρησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1%.
”Ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα.Μοναδική περίπτωση το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI), με τη συμμετοχή των ιδιωτών”.
Οι απεσταλμένοι των δανειστών φτάνουν στην Ελλάδα την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Η λεπτή γραμμή που μας χωρίζει από τη χρεοκοπία
Όσο και αν εμφανίζονται κάποιοι αισιόδοξοι, γεγονός είναι πως το κούρεμα έχει αποκτήσει πλέον κεφαλαιώδη σημασία για την ελληνική οικονομία, και το σύνθημα που ακούγεται παρασκηνιακά είναι ”ή τώρα ή ποτέ”.
Οι σοβαρές διαφωνίες για το ύψος του κουρέματος από διεθνείς επενδυτικές εταιρείες που έχουν στα συρτάρια τους ελληνικά ομόλογα είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.
Για αυτό θεωρείται κλειδί για την επιτυχία ή αποτυχία του κουρέματος το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων.
Όπως διαρρέεται εαν η συμμετοχή των ξένων στο PSI φτάσει και ακόμα καλύτερα ξεπεράσει το 75% τότε πάμε σε αυτό που ονομάζεται επιλεκτική χρεοκοπία, selective default.
Εαν όμως η συμμετοχή φτάσει μετά βίας στο 60% τότε, διαρρέεται πως το ελληνικό δημόσιο, κατόπιν γερμανικής πίεσης, θα αυξήσει ”ετσιθελικά”το ποσοστό συμμετοχής.
Αυτό γίνεται τεχνικά με την ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης, που υποχρεώνει σε συμμετοχή όσους αρνήθηκαν.Τότε όμως δεν μιλάμε για εθελοντική συμμετοχή αλλά για κήρυξη χρεοκοπίας εντός του ευρώ.
Δεν κουρεύεται η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών για τη μείωση του χρέους της, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο.
”Αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε”, τόνισε ο ίδιος, ενώπιον των εκκλήσεων από πολλές πλευρές προς την ΕΚΤ να συμβάλει κι εκείνη με τη σειρά της στην προσπάθεια για μείωση του χρέους της Ελλάδας, που συναντά την απροθυμία ορισμένων τραπεζών και επενδυτικών ιδρυμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου, Νταλάρα, Βενιζέλου για το κούρεμα
”Προτιμότερο να ακρωτηριάσουμε την Ελλάδα από το να τη σκοτώσουμε”
”Χωρίς κούρεμα θα βυθιστεί σε βάλτο χρέους η Ελλάδα”