- Πανηγυρικό τόνο στην ψηφοφορία για την επιστροφή των αναδρομικών δίνει η κυβέρνηση - «Η ΝΔ θα αναγκαστεί να παραδεχτεί το τέλος των μνημονίων» λένε στελέχη της κυβέρνησης - Μετρούν κέρδη και ζημίες από το σύμφωνο… συμβίωσης με την Εκκλησία
Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η κυβέρνηση καθώς μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του συμφώνου συνεργασίας πολιτείας και εκκλησίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την πρόσληψη 10.000 πολιτών στο δημόσιο ενώ σήμερα ψηφίζεται πανηγυρικά στη Βουλή η επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς και τους δασκάλους.
Αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «προχωράμε διά νόμου στην απόδοση 820 περίπου εκατ. από αναδρομικές κρατήσεις στα χρόνια των μνημονίων. Θα καταβληθούν στους ενστόλους στο σύνολό τους, σε ένα μήνα από σήμερα ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης του έργου τους. Είναι επιλογή και καθήκον μας, δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις. Είναι ηθική υποχρέωση, είναι πολιτική βούληση όχι νομικό καθήκον».
Η κυβέρνηση θέλει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην απόφαση αυτή γι’ αυτό ζητήθηκε απ’ όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παραστούν στην σημερινή διαδικασία στην Βουλή. Παράλληλα τα στελέχη της κυβέρνησης δεν έκρυβαν την ικανοποίηση γιατί, όπως έλεγαν, η αντιπολίτευση θα κληθεί να πάρει θέση στο συγκεκριμένο μέτρο ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας την επιστροφή των αναδρομικών.
Αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι πολύ δύσκολα η ΝΔ θα πάρει μια αρνητική απόφαση για το μέτρο αυτό, επεσήμαιναν ότι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ θα αναγκαστούν να παραδεχθούν στην πράξη το τέλος των μνημονίων και την εφαρμογή του κοινωνικού πακέτου το οποίο έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν τα κέρδη και τις ζημίες της συμφωνίας με την εκκλησία και προφανώς, όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, η πλάστιγγα δείχνει προς τη θετική πλευρά καθώς η ανταπόκριση που υπάρχει για το κοινό ανακοινωθέν στην κοινωνία αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή.
Το γεγονός μάλιστα ότι ανοίγουν 10.000 νέες θέσεις στον δημόσιο τομέα ανέβασε στα ύψη τη θετική ατζέντα της κυβέρνησης δεδομένου ότι δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες
«Επειδή έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν τη λήξη των μνημονίων που προβλέπει το 1:1 στο Δημόσιο, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, του κοινωνικού κράτους, δηλαδή γιατρούς, εκπαιδευτικούς και όποιες άλλες ανάγκες κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται να καλυφθούν» είπε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ακόμα μέσω της συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός κατάφερε να κλείσει το μέτωπο με τους ΑΝΕΛ τουλάχιστον για την ώρα, καθώς ο Πάνος Καμμένος δεν έχει κρύψει ποτέ τους στενούς δεσμούς του με την εκκλησία. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται άλλωστε να «πατήσει» πολιτικά σε αυτή τη συμφωνία προκειμένου να απευθυνθεί στο δικό του ακροατήριο ευελπιστώντας ότι θα έχει δημοσκοπικά οφέλη.
Κάποιοι ακόμα εκτιμούν ότι όλος αυτός ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης με την εκκλησία ίσως λειτουργήσει θετικά και σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν για την συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή φτάσει στην ελληνική Βουλή.