Παρασκευή, 26 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Οι Βρυξέλλες βλέπουν κενά στις προτάσεις της Αθήνας – Ποιές παραχωρήσεις περιέχει η λίστα

Οι Βρυξέλλες βλέπουν κενά στις προτάσεις της Αθήνας – Ποιές παραχωρήσεις περιέχει η λίστα

Κίνδυνος να ξεμείνει από ρευστό η Ελλάδα. Βλέπουν κενά και ασάφειες οι Ευρωπαίοι εταίροι και ζητούν λεπτομέρειες. Εκτός λίστας εργασιακά και ασφαλιστικό κάτι που δυσαρεστεί τους δανειστές
 
 

Δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτει την τραγική πραγματικότητα στις ελληνικές διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς”.

Οι δανειστές μελέτησαν τη λίστα, είδα κενά και ασάφειες και δεδομένου ότι η συνεδρίαση του Eurogroup μετατίθεται για μετά το Πάσχα, η Αθήνα είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να “τρέξουν” την εκταμίευση της δόσης που θα δώσει ανάσα στην οικονομία της Ελλάδας, προτού δουν μια λίστα λεπτομερέστατη και χωρίς ασάφειες. Αυτή η λίστα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι σήμερα!

Οι παραχωρήσεις της λίστας

Η λίστα βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων από την προηγούμενη εβδομάδα. Αξιωματούχοι των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΝΤ που είδαν τη λίστα είπαν πως αν και περιείχε παραχωρήσεις, στερείτο λεπτομερειών σε ορισμένα πεδία που είχαν δημιουργήσει προβληματισμό σε προηγούμενες συζητήσεις.
Σύμφωνα με τους FT, η ελληνική πλευρά φαίνεται να κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά- κάτι που είχε αρνηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης – και τον ΕΝΦΙΑ που όπως φαίνεται, δεν καταργείται.

Η παραχώρηση για τον φόρο ακινήτων φαίνεται να αποτελεί κεντρικό σημείο του καινούργιου σχεδίου. Θα φέρει νέα έσοδα ύψος 2,5 δισ. ευρώ και θα ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σε σχεδόν 3,5 δισ., σύμφωνα με ελληνικές εκτιμήσεις.

Στα 18 μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα δεν γίνεται κουβεντα για εργασιακά και ασφαλιστικό, θέματα που αποτελούν τις λεγόμενες “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης. Κάτι, όμως, που προκαλεί προβληματισμό στους Ευρωπαίους, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό δημοσίευμα.

Αυτό που θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι και το έχουν ξεκαθαρίσει εξαρχής, είναι μια συγκεκριμένη και λεπτομερής λίστα που δεν θα αφήνει περιθώρια για… δημιουργικές ασάφειες.

Όπως και να ‘χει η ελληνική αποστολή μόνο εύκολη δεν είναι. Η “αμφισβητούμενη” λίστα των μεταρρυθμίσεων θα τεθεί αύριο στο τραπέζι του Euro Working Group και η ελληνική πλευρά θα έχεις σαφή εικόνα για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε