Υπό άλλες συνθήκες, η σημερινή συνεδρίαση θα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι είναι η πρώτη με τη νέα σύνθεση του οργάνου, η οποία προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκόπευε αρχικά ν’ ανακοινώσει τις οργανωτικές αλλαγές, οι οποίες αφορούν κυρίως σε αλλαγές στις θέσεις γραμματέων στο κόμμα που θα δώσουν τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων για τις «γαλάζιες» λίστες, σε μια εκδήλωση που ούτως ή άλλως επισκιάζει με την επίσκεψή της η Άνγκελα Μέρκελ.
Οι αναταράξεις, ωστόσο, στον κυβερνητικό συνασπισμό και το μυστήριο που εξακολουθεί να καλύπτει τις πραγματικές σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου υποχρεώνουν τον Κ. Μητσοτάκη να συστήσει εγρήγορση στα στελέχη του. Ιδίως υπό το πρίσμα ενός εκλογικού αιφνιδιασμού ακόμη και το Μάρτιο από τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διαμηνύει πως έχει στόχο να ολοκληρώσει την τετραετία.
Ένα ακόμη μήνυμα του κ. Τσίπρα, δηλαδή η ύπαρξη – κατά τον ίδιο – διπλής πλειοψηφίας για την κυβέρνησή του (και για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και για ψήφο εμπιστοσύνης) αμφισβητείται έντονα από τη ΝΔ. Έτσι, καλούν το Μαξίμου να κατονομάσει τους 151 (ή και περισσότερους) βουλευτές που θεωρεί η κυβέρνηση ότι την στηρίζουν, επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να φέρει προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση – όπως θα πει και στην ομιλία του ενώπιον των μελών της Πολιτικής Επιτροπής ο κ. Μητσοτάκης – εκτιμούν ότι η παραμονή του στην εξουσία δημιουργεί όχι μόνο πολιτική αστάθεια, αλλά ουσιαστικά προβλήματα στην ίδια τη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές, όπως λένε, για τον πρωθυπουργό: είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να προκηρύξει άμεσα εκλογές.
Σε ό,τι αφορά ειδικά την ψήφο εμπιστοσύνης, στη ΝΔ επιμένουν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί οπωσδήποτε από 151 βουλευτές ή περισσότερους, ούτως ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας να συνεχίσουν να έχουν τη δεδηλωμένη. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ, παράλληλα, προσπαθούν να «κάψουν» τα μαξιμινά σενάρια για κυβέρνηση ανοχής, υποστηρίζοντας πως δεν μπορούν να σταθούν πολιτικά σ’ αυτήν περίπτωση ο κ. Τσίπρας και το υπουργικό του συμβούλιο (αν και υπάρχει σχετική συνταγματική πρόβλεψη).
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ομιλία του σε υψηλούς τόνους κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον ίδιο να εγκαλεί σε προσωπικό επίπεδο τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ότι με τη στάση τους ζημιώνουν ανεπανόρθωτα τη χώρα σε όλα τα πεδία: εθνικά θέματα, οικονομία κτλ.