Δευτέρα, 21 Οκτ.
19oC Αθήνα

Σέγκεν-exit: Ο Τσίπρας ελπίζει στη… Μέρκελ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα απέναντι στους εταίρους και δανειστές προκειμένου να χαλαρώσουν τις πιέσεις τους όσον αφορά την υλοποίηση του 3ου μνημονίου με “ισοδύναμο” το προσφυγικό έπεσε στο κενό μεταξύ Βρυξελλών και Μυτιλήνης!

Έτσι οι ελληνικές αρχές εδώ και ένα 48ωρο τέθηκαν σε κατάσταση “κόκκινου” συναγερμού μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων του ξένου και εγχώριου Τύπου, βασισμένα σε κύκλους χωρών των ανατολικών χωρών της ΕΕ και όχι μόνο περί εισηγήσεων-σεναρίων εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.

Η Αθήνα επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες εντός και εκτός Ελλάδας και η κινητοποίηση των τελευταίων 24ώρων επέφερε σχετική ηρεμία ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες -με παρέμβαση και του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες- προκειμένου να πείσει τους συναρμόδιους υπουργούς, δήμους και περιφέρειες να τρέξουν εδώ και τώρα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η ηρεμία αυτή είναι προσωρινή καθώς επίκειται σε δέκα μέρες Σύνοδος Κορυφής και η χώρα θα πρέπει να πείσει, αν όχι να αποδείξει ότι έχει κάνει έργο και προωθεί τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ενώ παράλληλα κυβερνητικές πηγές λένε ότι πέρα από τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης ενδεχομένως η ένταση που καλλιεργείται στόχο έχει την μεταφορά ευθυνών στη χώρα μας ώστε να δικαιολογηθεί στην κοινή γνώμη των κρατών μελών ιδίως του Βορρά η όποια αναστάτωση έχει επέλθει στο εσωτερικό τους σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο λόγω του προσφυγικού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες καθώς το σενάριο αποβολής από τον χώρο Σένγκεν μπορεί να επανέλθει εφόσον δεν υπάρχει συντονισμένη αντιμετώπιση και στηρίζονται πλέον στο… Βερολίνο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί νέα μέτωπα και κρίσεις με αλλαγές στη Σένγκεν έστω κι αν στο εσωτερικό της Γερμανίας αντιμετωπίζει σημαντική πτώση των ποσοστών της λόγω προσφυγικού.

Πάντως το θέμα της “μικρής Σένγκεν” άνοιξε επισήμως την περασμένη εβδομάδα από τον Γέρουν Ντάισενμπλουμ, ενώ χθες και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν αποκαλυπτικός των προθέσεων ορισμένων χωρών λέγοντας ότι “οι χώρες πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών. Μπορούμε να κινηθούμε μπροστά και να ανταποκριθούμε στη προσφυγική κρίση μόνο όταν όλοι αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν. Την οποία Συνθήκη κάποιοι αμφισβητούν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις…”!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε