Μοντέλο Δυτικής Αττικής ενδέχεται να εφαρμοστεί και στην Βόρεια Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Σύσκεψη σήμερα υπό τον πρωθυπουργό για το σχέδιο "Ελευθερία" για το εμβόλιο. 25 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούνιο.
Η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει, καθώς οριστικά οι πρώτες δόσεις θα φτάσουν πριν από το τέλος του έτους.
Όλες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη σύσκεψη που θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στο σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.
Το project θα συντονίσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος θα είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας ενημέρωσης της κυβέρνησης για το εμβόλιο. Στο πλαίσιο αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, προβλέπεται τακτική ενημέρωση στα πρότυπα αυτής για τον κορονοϊό που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο με τους Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνουν γνωστά τα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των δόσεων που θα παραλάβει η Ελλάδα μέσω της ΕΕ στην πρώιμη φάση. Υπολογίζεται πως θα είναι περίπου 300.000 δόσεις, οι οποίες θα είναι μειωμένες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό λόγω του επίσης μειωμένου αριθμού δόσεων που θα διανεμηθεί σε επίπεδο ΕΕ.
25 εκατ. δόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021
Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις συμφωνίες με την ΕΕ, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 25 εκατ. δόσεις έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021. Όπερ σημαίνει πως, λόγω των δύο δόσεων, τα εμβόλια επαρκούν για 12,5 εκατ. άτομα και άρα υπερκαλύπτουν τον πληθυσμό της χώρας. Σε κανονικές συνθήκες, από το Φεβρουάριο αναμένεται ν’ αρχίσει η κανονική ροή και οι δόσεις που θα παραληφθούν να ικανοποιήσουν το στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για τον εμβολιασμό έως και 2.117.000 ατόμων σε μηνιαία βάση.
click4more: Μητσοτάκης: Αρνητικό το τεστ κορονοϊού μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Η προτεραιοποίηση προβλέπει τον εμβολιασμό των υγειονομικών και εν συνεχεία των ευπαθών ομάδων. Η εξειδίκευση για τις ευπαθείς ομάδες θα γίνει από την επιτροπή που θα τρέξει το σχέδιο «Ελευθερία», ενώ, όπως ήδη ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από κοινού στην Ευρώπη στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, το πιθανότερο είναι για την Ελλάδα οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν είτε στις 27 (Κυριακή) είτε στις 28 Δεκεμβρίου (Δευτέρα).
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για το εμβόλιο, από τους πρώτους που αναμένεται να εμβολιαστούν συμβολικά θα είναι ο πρωθυπουργός και άλλες προσωπικότητες – συμπεριλαμβανομένων, ενδεχομένως, και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, εάν αποδεχθούν την πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη. Στόχος είναι να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ασφάλειας και της ανάγκης του εμβολιασμού, ώστε να επιτευχθεί η ανοσία του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.
Πιο σκληρά μέτρα στην Δυτική Αττική από σήμερα
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο προβληματισμός για τα αυξημένα κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές έφερε ήδη τα πρώτα πιο αυστηρά μέτρα στη Δυτική Αττική. Έτσι, από σήμερα το πρωί σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
Επίσης, κλείνουν πλήρως το λιανεμπόριο – ακόμη και κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και καταστήματα με click away – οι λαϊκές αγορές και οι εκκλησίες, ενώ θα διενεργούνται στοχευμένα rapid tests σε τακτική βάση στον πληθυσμό και τους εργαζομένους σε βιομηχανίες.
Σκέψεις για αυστηροποίηση και στη Βόρεια Ελλάδα
Στα πρόθυρα αντίστοιχων μέτρων, όμως, βρίσκονται και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που παρουσιάζουν αντίστοιχες τάσεις. Η γενικότερη εικόνα, άλλωστε, είναι πως τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας δεν αποκλιμακώνονται με τους επιθυμητούς ρυθμούς και άρα δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης, μολονότι ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο (3,4%). Η κατάσταση αναφέρεται έτσι κρίσιμη στην Κοζάνη, ενώ ανησυχητική κρίνεται και σε Κιλκίς, Πιερία, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα.
Έτσι, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό τα επόμενα 24ωρα να εφαρμοστεί το μοντέλο της Δυτικής Αττικής και σ’ αυτές τις περιοχές, ενώ, αντιθέτως, δεν φαίνεται να εξετάζεται η κατάργηση ή τροποποίηση του κανόνα για τα εννέα άτομα ανά σπίτι και τη μία συν μία οικογένεια τις γιορτές. Όμως, ειδικοί και κυβέρνηση προειδοποιούν ότι η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει… ακροβασίες και καταχρήσεις του συγκεκριμένου μέτρου και γι’ αυτό εφιστούν την προσοχή των πολιτών και την αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Πέλλα και την Ημαθία, με την κίνησή του να έχει συμβολικό χαρακτήρα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μεταβεί, άλλωστε, πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφθηκε νοσοκομεία και συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και πολίτες και τοπικούς παράγοντες. Το ίδιο θα πράξει αύριο και μεθαύριο στις περιοχές της Μακεδονίας που θα επισκεφθεί, μεταφέροντας παράλληλα και ένα μήνυμα ελπίδας: αυτό του ερχομού του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.