Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

“Σφαγή” στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Κόντρα αντιπολίτευσης με τον Κατρούγκαλο

ΕΣΕΠ

Τα χαμόγελα κράτησαν μόνον όσο τα φλας των φωτογράφων – Να μην δεσμεύσει τη χώρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση, ζήτησε η αντιπολίτευση στο ΕΣΕΠ.

Το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις σε μείζονα εθνικά θέματα που να δεσμεύουν τη χώρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς είμαστε σε ένα εκλογικό έτος, διατύπωσε η αντιπολίτευση στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να απαντά ότι συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση.

«Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι για μείζονες πρωτοβουλίες ή κινήσεις που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ.

Ερωτηθείς αν αντιτίθεται η ΝΔ στην επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «η περίοδος των τελευταίων μηνών, ενός εκλογικού έτους, επιβάλλει με καλή πίστη στις κυβερνήσεις για μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εθνικού συμφέροντος να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, διότι αυτές οι κινήσεις δεν δημιουργούν δεδικασμένα μόνο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και προηγούμενου σε σχέση με ζητήματα που έχουμε και με άλλες χώρες». Προσέθεσε πως «μια τέτοια κίνηση στο Ιόνιο ή όπως είχε αρχικώς ακουστεί ακόμα και με επέκταση της ίδιας λογικής σε ένα τμήμα του Αιγαίου, που όπως και να το κάνουμε είναι μια περιορισμένη χρήση ενός δικαιώματος της Ελλάδας, δημιουργεί δεδικασμένα και προηγούμενα».

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση στο ΕΣΕΠ και του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου. «Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Κυρίως οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ότι συζητούνται με την Ελλάδα συνοριακά θέματα, αποτέλεσαν το έναυσμα για να κάνουμε την παρέμβαση που κάνουμε. Την κάναμε την παρέμβαση σήμερα εδώ και θα την κάνουμε συνεχώς όταν τίθεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος σχετικά με τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε πως «Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση. Ακούστηκε από δύο τουλάχιστον κόμματα το επιχείρημα ότι επειδή το 2019 είναι εκλογικό, θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη εκ μέρους της Κυβέρνησης διαχείριση των μειζόνων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει υπηρεσιακή Κυβέρνηση, είμαστε μια Κυβέρνηση πλειοψηφίας η οποία ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της. Πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα, ας πούμε σε σχέση με την Αλβανία και την εκεί συζήτηση σε σχέση με όλο το πακέτο των διαφορών μας. Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και ο Νίκος Κοτζιάς την είχε φέρει πολύ κοντά σε πέρας».

«Όπως υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα, έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το τέλος του ΕΣΕΠ.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις