Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

«Σφαγή» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον… μετασχηματισμό! Γιατί οι 30αρηδες μένουν αμέτοχοι

«Σφαγή» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον… μετασχηματισμό! Γιατί οι 30αρηδες μένουν αμέτοχοι

Η σύγκρουση στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο δρόμος για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκό προοδευτικό κόμμα με αναφορές στην κοινωνία δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα όσο και αν όλοι λένε ότι το “άνοιγμα” του κόμματος τους είναι μονόδρομος.

Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί τα στελέχη του κόμματος αν και όλοι παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία;

Ο φόβος των κομματικών στελεχών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το αριστερό του προφίλ και την ιδεολογική του ταυτότητα στρεφόμενος περισσότερο προς την σοσιαλδημοκρατία. Με λίγα λόγια λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι άνθρωποι διαφωνούν και με την εκλογή του προέδρου από τον λαό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στελέχη από τον κομματικό μηχανισμό σχολίαζαν εκνευρισμένα  πριν μερικά εικοσιτετράωρα στην Βουλή αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας: «Δηλαδή θα ψηφίσουν τα καφενεία για να έχουμε εμείς αρχηγό; Έτσι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του κόμματος».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των συντρόφων του για ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Οι σημαίες μας σήμερα αν θέλουμε να είναι επαναστατικές δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες που κοιτάνε στο χθες. Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, που ονομάστηκε αλλιώς, δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της Αριστεράς».

Μια μέρα αργότερα πάντως ο Νίκος Παππάς κάλεσε τους συντρόφους του να τοποθετηθούν στο εάν είναι υπέρ του μετασχηματισμού του κόμματος ή κατά. «Ο διάλογος έχει ξεκινήσει και πρέπει να έχουμε καθαρές κουβέντες. Όποιος δεν συμφωνεί με το μετασχηματισμό οφείλει να το πει δημόσια. Και είναι αφελής όποιος νομίζει ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τα «ναι μεν, αλλά». Ή όποιος θεωρεί πως είμαστε αρκετοί όσοι είμαστε και πρέπει να κρατάμε τις πόρτες κλειστές» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

«Μετασχηματισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ανταπόκριση στην ιστορική ευθύνη να αντιστοιχίσουμε την οργανωμένη μας βάση στην πολιτική μας ακτινοβολία. Κάτι που δεν καταφέραμε τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων οργανωτικών λόγων και κυβερνητικών υποχρεώσεων. Πριν φτάσουμε στο Συνέδριο, ανοίγουμε τις πόρτες μας, συναντούμε την πλατιά μάζα των πολιτών που μας στήριξαν στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δημιουργούμε το λαϊκό μαζικό κόμμα της Αριστεράς, το μαζικότερο του προοδευτικού φάσματος στη χώρα, το κόμμα που θα εγγυηθεί στο μέλλον μια αριστερή προοδευτική μακροχρόνια διακυβέρνηση», σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ένα κομμάτι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα επιθυμεί ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία καθώς, όπως λένε, το 31,6%  δεν προέρχεται από την αριστερά αλλά από το παραδοσιακό κέντρο και την κεντροαριστερά. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι αυτός που θα πρέπει να προσαρμοστεί με την κοινωνία και όχι η κοινωνία με αυτόν.

Σε αυτή την αντιπαράθεση για την ώρα τουλάχιστον φαίνεται ότι η γενιά των τριαντάρηδων μένει αμέτοχη αφήνοντας τους παλαιότερους να ξεκαθαρίσουν τι κόμμα θέλουν για την επόμενη μέρα.

Χθες πάντως ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ένταση που επικράτησε στην Κοινοβουλευτική ομάδα λέγοντας: «Οι διαρροές είναι κακόβουλες πολλές φορές. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι κάποιοι στενοκέφαλοι που θεωρούν ότι αντί να μιλούν ανοιχτά, αυτό άλλωστε το έχουμε κατακτήσει, προτιμούν να μιλούν στους φίλους τους και να κάνουν διαρροές. Και αυτό δεν αφορά τρίτους, καμιά φορά αφορά και ανθρώπους από μέσα (…) Όσο υιοθετείται μια πολιτική διαρροών και προσπάθειας να διαμορφώσουν τους όρους της συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιους τρόπους, το μόνο που κάνουν είναι να παράγουν μηχανισμούς οι οποίοι δεν βοηθούν ούτε στο άνοιγμα του κόμματος, ούτε στη μαζικοποίησή του, ούτε στην εμβάθυνση της συλλογικότητας και της δημοκρατίας. Ανεξάρτητα τι υποστηρίζει ο καθένας. Το λέω σαν μια αρνητική πρακτική».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις