Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία, κομματική λογική, αναχρονιστική αντίληψη και παρεμβάσεις. «Πολλά μεγάλα λόγια, δήθεν προοδευτική πολιτική και στην πράξη οπιστοδρόμηση», σημείωσε. Σύμφωνα με την ίδια, «το 75% των νέων είναι απογοητευμένοι και αναζητούν να φύγουν από τη χώρα και αντί να μιλούμε για αυτά έχουμε τη στείρα αντιπαράθεση».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στον κ. Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Και η αλήθεια θα έλθει στο φως. Ο έλεγχος θα γίνει και οι ευθύνες θα καταλογιστούν. Οι πολίτες, ήδη, γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Για την Παιδεία, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι πυλώνας του κράτους. «Σήμερα, το μεγάλο μας στοίχημα είναι να επενδύσουμε στη γνώση με ένα σύγχρονο σύστημα, που θα γίνει εργαλείο για την υπέρβαση της κρίσης». Ωστόσο, «βασική προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν πιστεύει στον διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία κακή ταξική επιλογή και προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα κομματικά» επισήμανε, κατηγορώντας και τη ΝΔ ότι «καλλιεργεί τον φόβο για να συσπειρώνει το κομματικό της ακροατήριο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απαξιώνουν την εκπαίδευση».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει μεγάλες παρακαταθήκες με τους νόμους του για την Παιδεία και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι σήμερα έρχεται να καταργήσει τον νόμο του 2011, ώστε να επιτύχει έναν κομματικό εναγκαλισμό των ΑΕΙ, που υπονομεύει τη διεθνοποίηση των επιστημονικών ιδρυμάτων και αγνοεί την αναγκαία διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την οικονομία και την ανάπτυξη.
Επίσης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τα δωρεάν μεταπτυχιακά των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση ότι «ο νόμος αυτός που θα ψηφιστεί δεν θα μακροημερεύσει» υπογραμμίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τις εκλογές θα ζητήσει την αλλαγή του. «Η ελευθερία διακίνησης ιδεών πρέπει να προστατεύεται όπως και τα ιδρύματα που στο όνομα του ασύλου τα μετατρέπουν σε χώρους ανομίας. Καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά» ανέφερε η κ. Γεννηματά και δήλωσε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Τέλος, κάλεσε σε διάλογο τα πολιτικά κόμματα και το σύνολο της κοινωνίας, ώστε να διαμορφωθεί μία σύγχρονη πρόταση για την Παιδεία.