Site icon NewsIT

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη! “Οι δέκα Παπασταύρου, τα θαλασσοδάνεια και το θράσος”

15.04.2016 | 16:32
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Από κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, προσωπικά, χαρακτηρίστηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

“Κύριε Μητσοτάκη σήμερα σκοπεύω να κάνω κριτική κι ελπίζω να μην απαντήσετε με μηνύσεις” είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, αποδεικνύοντας με το… καλημέρα πως είχε… άγριες διαθέσεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ εξελίχθηκε σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Οι… δέκα Παπασταύρου και οι μηνύσεις

“Τόσο η λίστα Λαγκάρντ, όσο και αργότερα τα CD του Μπόργιανς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ” τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις μηνύσεις που κατατέθηκαν εναντίον της Όλγας Γεροβασίλη τόσο από τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο, όσο και από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Οι δέκα Παπασταύρου που λέγατε (σ.σ. αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά) έχουμε φτάσει στο σημείο να μην είναι δέκα, αλλά το ίδιο πρόσωπο σε δέκα διαφορετικές λίστες” συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως με την επιθετική πολιτική που ακολουθεί της ταιριάζει η παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”.

“Απαντήσεις δεν έχουμε πάρει, συνεχίζετε να καλύπτετε τον κύριο Παπασταύρου, που βρέθηκε και στα Panama Papers, συνεχίζετε να καλύπτετε και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά. Κύριε Μητσοτάκη, στο μόνο που παίρνετε ξεκάθαρες θέσεις είναι όταν καταφέρεστε εναντίον της χώρας υπέρ τρίτων.

– Όταν κάποιοι κατηγορούσαν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αυτά που πρέπει και θα φύγει από τη Σένγκεν, τους υπερασπιστήκατε.
– Όταν έκλεισαν τα σύνορα στη Βαλκανική διαδρομή, υπερασπιστήκατε αυτούς που έκαναν αυτή τη μονομερή ενέργεια, αλλά φταίει η ελληνική κυβέρνηση.
– Όταν πρόσφατα επιτέθηκαν Σκοπιανοί αστυνομικοί σε πρόσφυγες, πήρατε τη θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων.
– Και εσχάτως, όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα, πήρατε τη θέση του ΔΝΤ και σας ρωτώ κύριε Μητσοτάκη. Θα υπερασπιστείτε ποτέ τα συμφέροντα της χώρας; Τις θέσεις και τις ανάγκες της; Ή συνεχώς θα υπερασπίζεστε τις θέσεις τρίτων;”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Δεν πήραμε τίποτα για να υπερασπιστούμε ανυπεράσπιστους ανθρώπους”

Ακολούθως ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως απαξιώνει τη χώρα και αναρωτήθηκε: “Είναι εικόνα απαξίωσης η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο;”

Συνεχίζοντας συμπλήρωσε πως “η μόνη κριτική που μπορέσατε να μας κάνετε ήταν όταν ρωτούσατε “τι πήρατε” για να βοηθήσετε τους πρόσφυγες; Δεν είχαμε ανάγκη να πάρουμε κάτι για να υπερασπιστούμε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Σπεύσατε να κάνετε λόγο για μονομερή ενέργεια. Ούτε το ΔΝΤ που δηλώσατε τη στήριξή σας. Ο κόσμος τό’ χει τούμπανο κι εσείς κρυφό καμάρι. Είστε βασιλικότεροι του Βασιλέως. Να δώσετε εξηγήσεις. Τι εννοείτε πως ταυτίζεστε πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ;” είπε ο Αλέξης Τσίπρας και στο σημείο εκείνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε από τα έδρανα, κάτι που σημειωτέον δεν έχει κάνει ξανά στο παρελθόν.

Μην συγχύζεστε κύριε Μητσοτάκη. Έχετε και τζετ λαγκ“, του απάντησε ο πρωθυπουργός, που συνέχισε λέγοντας πως “ενώ εμείς κρατάμε τις κόκκινες γραμμές για τις περικοπές στις συντάξεις, εσείς σπεύδετε να πάρετε τη θέση των πιστωτών. Αλλά θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός”.

Περί θράσους…

“Είναι θράσος ο αρχηγός της αξιωματιής αντιπολίτευσης να μιλά για αριστερό ολοκληρωτισμό. Είναι θράσος να κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε αυτό που λέγεται διαπλοκή, που προσπαθεί για τις τηλεοπτικές άδειες” συνέχισε ο πρωθυπουργός.

“Το θράσος πηγαίνε ένα βήμα παραπέρα όταν τολμάτε να κατηγορείτε εμάς για τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την πιστωτική ασφυξία (σ.σ. στο σημείο αυτό οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ξέσπασαν σε ειρωνικά γέλια και χειροκροτήματα) που συνέβη σήμερα και φτάσατε ακόμη και στο σημείο όταν βγήκαν στη δημοσιότητα διαρροές από το Wikileaks, αντί να ασχοληθείτε με την ουσία, αφήνατε άθλια υπονοούμενα για το από που προήλθαν. Αντί να πείτε πως δεν θα αφήσουμε κανέναν να εκβιάσει ξανά την ελληνική κυβέρνηση, εσείς να παίρνετε την θέση των δανειστών και να ζητάτε να αποκαλύψουμε από που προέκυψαν οι διαρροές”.

“Η χώρα δεν είναι μόνη. Και έχει δίκιο και αυτή τη φορά θα το βρει το δίκιο της. Η Ελλάδα θα περάσει τον κάβο, θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και θα δούμε φως. Με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το νόμο που καλύπτει δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους, με την πρόσταση για το φορολογικό που πρώτη φορά ρίχνει τα βάρη στους έχοντες, με το ασφαλιστικό που είναι πρόταση δικαιοσύνης”, τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Αυτό είναι το τρίγωνο της διαπλοκής

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αναλύσει το τρίγωνο που προανέφερε…

“Το σύστημα της χρηματοδότησης των κομμάτων βρίσκεται στην ατζέντα των πιο προηγμένων χωρών. Εκεί η ροή του χρήματος είναι να μην υπάρχουν επιρροές. Ποια ήταν τα έργα και οι ημέρες των κομμάτων όλα αυτά τα χρόνια; Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν στρεβλή. Η κρατική χρηματοδότηση δείχνει πως όσο προχωρούσε ο δικομματισμός, τόσο εκτοξεύονταν τα χρήματα που μοιράζονταν τα δύο κόμματα.

Το συνολικό ποσό που έχει λάβει η ΝΔ από το 1999 είναι 301 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει για την ίδια περίοδο 296 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι τα τότε μεγάλα κόμματα είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικά κλειστό καρτέλ.

Είχαν πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση από μεγάλους επιχειρηματίες που αποσκοπούσαν σε εξυπηρετήσεις και χρησιμοποίησαν την εξουσία τους για να ρυθμίζουν τα εκάστοτε ζητήματα. Όμως το μεγαλύτερο ζήτημα, ένα διαχρονικό σκάνδαλο, είναι το θέμα του τραπεζικού τους δανεισμού”.

“Προχωράμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα του δανεισμού των κομμάτων”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να αναφερθεί αναλυτικότερα:
– Έλεγχος για ρυθμίσεις χρεών των κομμάτων στις τράπεζες με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.
– Οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις θα καταργηθούν. Μέσα σε αυτές και η ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που έδωσαν τα θαλασσοδάνειά σας.
– Μια συνολικότερη ρύθμιση στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Θα επανεξετάσουμε το πλαίσιο παροχής κάθε είδους διευκολύνσεων στα κόμματα. Η λύση δεν είναι η κατάργηση της χρηματοδότησης, αλλά η απόλυτη διαφάνεια”.

Για τα δάνεια των κομμάτων

“Όλα άλλαξαν στη χώρα, η χρηματοδότηση των ΜΜΕ δεν άλλαξε. Ποιος ήταν ο λόγος που το τραπεζικό σύστημα επιβάρυνε τον λαό, τα δάνεια των ΜΜΕ αντί να εξοφλούνται, να αναχρηματοδοτούνται; Και ποιο ήταν το αντάλλαγμα; Ποια ήταν η συμφωνία και μεταξύ ποιων;” αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα δάνεια των κομμάτων διαχρονικά.

Για να συνεχίσει: “Η απάντηση είναι γνωστή: Η κυβέρνηση στην τράπεζα, η τράπεζα στο κανάλι, το κανάλι στην κυβέρνηση. Συγκυνωνούντα δοχεία. Χορηγήθηκαν δάνεια που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί. Την ίδια στιγμή το κράτος δεν εισέπραττε ούτε καν τα χρήματα για τις συχνότητες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ: Το συνολικό ύψος δανεισμού των ΜΜΕ ανέρχεται στο ποσό του σχεδόν ενός δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή δεν πλήρωναν τέλη συχνοτήτων. Το δημόσιο πλέον εισπράττει κι εσείς μιλάτε για Χούντα. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε την ασυλία στα ΜΜΕ. Και ξέρουμε ότι θα υποστούμε κόστος. Το κόστος της στρέβλωσης της πραγματικότητας. Ωστόσο εμπιστευόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού. Κάποιοι νόμιζαν πως η συνεχής δυσφήμηση, η πρωτοφανής επιθετικότητα θα λειτουργήσει αρνητικά. Τελικά ήταν τα παράσημά μας. Θα χάσουμε όταν αυτοί που σας προστατεύουν με νύχια και με δόντια αρχίσουν να στηρίζουν εμάς. Κι αυτό δε θα συμβεί ποτέ. Ποτέ δε θα μας στηρίξουν οι νταβατζήδες, όπως κάποτε είπε κάποιος.

Κλείσιμο ξανά με… επίθεση

“Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα γιατί κατατέθηκε η πρόταση γαι τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά από 25 χρόνια ασυλίας, θα εφαρμοστεί ο νόμος. Και θα περάσουμε τον κάβο και θα δικαιώσουμε τον ελληνικό λαό που τόσο έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια” είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Δευτερολογία και πάλι σε υψηλούς τόνους!

Μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου τον λόγο. “Κύριε Μητσοτάκη ξεκινήσατε την ομιλία σας με μία επιθετική φράση, ότι εμείς σας εκβιάζουμε και σας απειλούμε. Λέτε ότι σας απειλούμε να σας βάλουμε τρία μέτρα κάτω απο τη γη. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν τρία μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλά δεν θα μπει. Ούτε αυτό, ούτε το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής, ούτε της λίστας Λαγκάρντ. Σας ζήτησα να πάρετε θέση για τον κ. Παπασταύρου που δεν υπάρχει λίστα που να μην είναι μπλεγμένος. Και μας εγκαλείτε γι’ αυτό.

Σήμερα μαθαίνουμε όλως τυχαίως ότι στη λίστα αυτή ήταν και συγγενικά πρόσωπα του κυρίου Σαμαρά. Και χωρίς ντροπή καταθέτει μηνύσεις. Κι εσείς τον υπερασπίζεστε. Εμείς αυτό πυ ζητάμε είναι να δώσετε εξηγήσεις. Εσείς είπατε για τη συμμετοχή του κυρίου Παπασταύρου τη φράση “στη λίστα των φοροφυγάδων”. Εσείς το είπατε, τον κάψατε τον άνθρωπο.

Έχετε το θράσος να βάζετε στην ίδια μοίρα τα δάνεια τα δικά σας με ένα κόμμα του 3%. Για τα δάνεια αυτά είχαμε βάλει υποθήκη τα κτίρια του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Εσείς ποια υποθήκη βάλατε; Ποιες εξασφαλίσεις είχατε δώσει; Απαντήστε στον ελληνικό λαό. Συγκρίνετε έναν δανεισμό 200 εκατομμυρίων με έναν δανεισμό με υποθήκη, της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ“.

“Κάντε όσες μηνύσεις θέλετε – Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας κύριε Μητσοτάκη”

“Ελάτε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία σας και τα ταμεία μας. Να βάλετε όμως και τα τιμολόγια του κυρίου Μαυρίκου κύριε Μητσοτάκη. Γιατί αποκρύπτετε.

Συγκρίνατε ακόμη την υπόθεση Παπασταύρου με την υπόθεση του κ. Σταθάκη. Κάνετε έναν άθλιο συμψηφισμό. Η Επιτροπή πόθεν έσχες, στην οποία δεν συμμετέχουν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και για την υπόθεση του κ. Σταθάκη και του κ. Φλαμπουράρη απεφάνθη και έβαλε και τις δύο υποθέσεις στο αρχείο. Και η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη. 6-1 η απόφαση, με μία ψήφο της Νέας Δημοκρατίας και μόνο δύο ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί επανέρχεστε στην αθλιότητα των θαλασσοδανείων;

Αυτή είναι αδυναμία πολιτική. Και δεν θα απαντάμε με μηνύσεις. Κάντε όσες μηνύσεις θέλετε. Την ιστορία των θαλασσοδανείων, των εκβιασμών και της Siemens εμείς θα την αναδείξουμε όσες μηνύσεις κι αν κάνετε”.

“Επειδή σήμερα είχατε μια γραμμένη ομιλία, ατυχήσατε. Μιλούσατε για εξεταστική επιτροπή για τη μεγάλη ζημιά της διαπραγμάτευσης στις τράπεζες. Ατυχήσατε γιατί σήμερα ο Μάριο Ντράγκι εξέδωσε μια ανακοίνωση που θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι σας περί κατάρρευσης της οικονομίας χωρίς δράκο. Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας κύριε Μητσοτάκη”, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αξιολόγηση και… αναφορά στην οικογένεια Μητσοτάκη!

Η αξιολόγηση έρχεται θέλετε δε θέλετε, χωρίς επιπλέον μέτρα, όπως επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ” , είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο τέλος αναφέρθηκε και στην οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Χαρακτηριστικά είπε: “Κύριε Μητσοτάκη είπατε ότι ζητάτε εκλογές και πως ό, τι κι αν κάνουμε αργά ή γρήγορα θα φύγουμε. Το αργά με το γρήγορα έχει διαφορά. Ο πατέρας σας έκανε 25 χρόνια για να γίνει πρωθυπουργός. Εσείς με αυτά που λέτε και κάνετε θα κάνετε πολύ περισσότερα“.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version