Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στο ΔΝΤ με άρθρο στους Financial Times!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

” Η Ελλάδα αψήφησε τις Κασσάνδρες. Τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει το καθήκον του”. Έτσι ξεκινά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το άρθρο του στους Financial Times, πετώντας ουσιαστικά το… μπαλάκι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο αρχηγείο της Κριστίν Λαγκάρντ.

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θέτουμε τα θεμέλια για την ανάκαμψη“, γράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο που υπογράφει στους Financial Times. Είναι ξεκάθαρο πως περνά το… μήνυμά του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ώρα ωστόσο που οι εξελίξεις “τρέχουν”, με την Κριστίν Λαγκάρντ να λέει πως δεν είναι μονόδρομος το κούρεμα του ελληνικού χρέους και το Μαξίμου να “απαντά” με σχέδιο… εξοστρακισμού του Ταμείου από το κομμάτι της αξιολόγησης!

Φωτό από http ft.com

Μέσα σε αυτό το σκηνικό των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του πως “δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε φορολογική μεταρρύθμιση που είναι λιγότερο προοδευτική. Η χώρα έχει κινηθεί καλύτερα απ’ ότι αναμένονταν σε μια σειρά στόχους. Θέλουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης εντός ημερών”.

Ολόκληρο το άρθρο του πρωθυπουργού

Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times:

“Τον περασμένο Οκτώβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση 2,3% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, το 2015 ήταν μια χρονιά οικονομικής στασιμότητας, με μια ύφεση 0,2%. Η επίδοση αυτή βάζει την οικονομία σε καλύτερη θέση όσον αφορά στην επίτευξη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων.

Πράγματι, το 2015 η Ελλάδα ξεπέρασε αρκετούς κρίσιμους στόχους: Τα δημόσια έσοδα ήταν υψηλότερα κατά 2 δισ. ευρώ, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν μόνο με το ένα πέμπτο των διαθέσιμων πόρων που είχαν προβλεφθεί για αυτό το σκοπό, το ετήσιο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε από το 26,5% το 2014 στο 24,9% και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 3,3% τον Νοέμβριο του 2015- την υψηλότερη στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα ήταν πρώτη και όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., με ποσοστό απορρόφησης 97%, ενώ ο τουρισμός έσπασε όλα τα ρεκόρ με περίπου 26 εκατ. αφίξεις και 15,5 δισ. ευρώ έσοδα.

Λίγοι, λοιπόν, θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν πως το 2016 θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για την οικονομία και την κοινωνία μας. Μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, κατά τα οποία η οικονομία έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, η Ελλάδα στρώνει τώρα τα θεμέλια για μια βιώσιμη και περιεκτική ανάκαμψη. Το επιτυγχάνει αυτό με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μια δέσμευση στην εξάλειψη των χρόνιων θεσμικών παθολογιών που για δεκαετίες έχουν αποτελέσει την πηγή πολλαπλών στρεβλώσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.

Δεν αποτελεί ένα εύκολο εγχείρημα. Παρόλο που το δημοσιονομικό μονοπάτι είναι πολύ πιο ήπιο και πολύ καλύτερα σχεδιασμένο από ό, τι στα προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες αποφάσεις και λεπτές αντισταθμίσεις μέτρων σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κύριας πρόκλησης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: της προσφυγικής κρίσης.

Ένα άμεσο ορόσημο για να επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Κατά πολλούς τρόπους, αυτό είναι «κλειδί» καθώς αφορά στα περισσότερα από τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ESM. Και η κυβέρνηση μας επείγεται να το ολοκληρώσει σύντομα. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς που εποπτεύουν την διάσωση για το μέγεθος του δημοσιονομικού πακέτου που πρέπει να εφαρμοστεί τα επόμενα δύο χρόνια ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Το πακέτο περιλαμβάνει μια ομάδα μόνιμων μέτρων, με τα κυριότερα να είναι η φιλόδοξη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και μια ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας. Η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος έχει σχεδιαστεί για να αποδώσει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ, ενώ η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αποφέρει εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και περαιτέρω εξοικονομήσεις στην συνέχεια.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης δεσμευμένη να προχωρήσει την εδώ και καιρό καθυστερημένη νομοθεσία για να ενισχύσει τη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων καθώς και να βελτιώσει σε μόνιμη βάση την ικανότητα είσπραξης του ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτιωμένη συμμόρφωση.

Η φορολογική μεταρρύθμιση έχει τρεις στόχους: απόφαση, απλότητα και προοδευτικότητα. Πράγματι θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και θα μειώσει σημαντικά τα κίνητρα για αποφυγή. Θα φέρει ακόμη το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και -σημαντικότερο- θα μοιράσει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ζητώντας πιο πολλά από αυτούς που έχουν περισσότερα να συνεισφέρουν.

Η Ελλάδα δεν κατανοεί γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές του σχεδίου μεταρρυθμίσεων με τρόπο που δεν επηρεάζει την απλότητα και την απόδοση αλλά κάνει τη μεταρρύθμιση λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας σημαντικό μέρος του βάρους στους σχετικά φτωχότερους.

Η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε με εντολή να πετύχει το διπλό στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αξιοπιστίας, από τη μια πλευρά, και της κοινωνικής δικαιοσύνης από την άλλη. Η φιλοδοξία μας, και κριτήριο για την επιτυχία μας είναι να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και διαμορφώσουμε πολιτικές που θα πετύχουν αυτούς τους στόχους στο πλαίσιο ενός αλληλεξαρτώμενου οικονομικού περιβάλλοντος και με σεβασμό στον σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε.

Η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος είναι καλό παράδειγμα του στόχου μας. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM αγνοώντας πεισματικά το γράμμα αλλά και το πνεύμα της συμφωνίας δεν υπηρετεί τις αρχές με τις οποίες η Ευρώπη ήκμασε.

Ωστόσο ελπίζω ότι τις επόμενες λίγες ημέρες η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Είμαι πεπεισμένος ότι 2016 θα αποτελέσει ορόσημο για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αποκαθιστώντας την περηφάνεια και την αισιοδοξία των πολιτών και κάνοντας την χώρα παράδειγμα περιεκτικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο αρθρογράφος είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας“.

Πηγή: ft.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε