Το φορτισμένο κλίμα με πέπλο σκανδαλολογίας, αδιαφάνειας και διαπλοκής που είχε φροντίσει να δημιουργήσει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, σχετικά με τους «παράνομους» – όπως υποστήριζε- χειρισμούς του αποδείχθηκαν πολιτικός άνθρακας που κανείς από τους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε… Ενώ πολύ προσεκτική για τους λόγους κλήτευσής του ήταν και η Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, πάντως όχι μόνο υποστήριξε πως έχει δικαιωθεί ακόμα και από το ΣτΕ για την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού που όφειλε να υπογράψει, αλλά ήταν και μια επωφελής συμφωνία που αποδίδει και μπορεί να αποδώσει περισσότερα στο Δημόσιο.
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, επίσης κατέρριψε και το μύθο που έχει καλλιεργηθεί με τις αναφορές του τότε Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, κ. Σήφη Βαλυράκη, ότι η ζημιά του Δημοσίου από την Siemens ανέρχεται στο ύψος των 2 δις ευρώ, το οποίο προέκυψε από μίζες του 10% επί των συμβάσεων που σύναπτε με το Δημόσιο λέγοντας πως «εάν ήταν έτσι, η Siemens θα έπρεπε να είχε επενδύσει 20 δις ευρώ (!) στην Ελλάδα και αυτό δεν προκύπτει από πουθενά».
Και πρόσθεσε «γιατί ο κ. Βαλυράκης που έβγαλε τότε την ζημία των 2 δις ευρώ, ως βουλευτής τότε ψήφισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Ολομέλεια»(;) ενώ αναρωτήθηκε «πως η χώρα θα αξίωνε ένα τέτοιο ποσό που δεν προκύπτει από κάπου… και η Siemens δεν είχε καταλάβει σε κανένα άλλο Κράτος του κόσμου… ακόμα και στις ΗΠΑ που είχε πολλή μεγαλύτερη δραστηριότητα η εταιρεία το ποσό ήταν 1,7 δις…».
Εγώ είπε ο κ. Στουρνάρας δεν «υπέγραψα στα τυφλά» έκανα σύσκεψη στο υπουργείο, ρώτησα το νομικό σύμβουλο του Κράτους και όλοι μου είπαν ότι θα έπρεπε να υπογράψω άλλωστε και το ΣτΕ έκρινε «όχι μόνο δικαίωσε τις ενέργειές μου αλλά έκρινε ότι δεν είχα καμία άλλη νόμιμη επιλογή από το να υπογράψω. Επιβεβαιώθηκε από τη Δικαιοσύνη η νομιμότητα των ενεργειών μου. Όφειλα να υπογράψω και το κείμενο που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων».
Αναφορικά με την εκτέλεση του συμβιβασμού, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι ήδη το μεγαλύτερο μέρος του έχει εκτελεστεί από τη Siemens από τη δική του θητεία στο Οικονομικών ενώ το μέρος που έχει απομείνει εκτελείται κανονικά ακόμα και σήμερα».
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «διεγράφησαν οφειλές δημοσίων επιχειρήσεων προς Siemens, έχει δώσει 90 εκατομμύρια σε υποτροφίες στο ΙΚΥ και scanners στα Τελωνεία και σε μηχανήματα στην Υγεία. Εχει εκπληρώσει την επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, με ανακεφαλαιοποίηση τη Siemens Hellas με 157 εκατομμύρια ευρώ» και τόνισε πως «απομένει η επένδυση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την οποία γίνεται γόνιμη συζήτηση και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει κάποια στιγμή και να πει στη Siemens τι θέλει. Εγώ είχα προκρίνει την κατασκευή εργοστασίου βιομηχανικού λογισμικού. Υποβοηθητικά ως Τράπεζα της Ελλάδας θα σας έλεγα πως και στην Ενδιάμεση Έκθεση που έχουμε καταθέσει στην Βουλή σχετικά με επαγγελματικές δραστηριότητες που έχουν προκύψει να έχουν καλές προοπτικές μέσα από την κρίση στην χώρα μας».
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, με αφορμή ερώτηση σχετικά με τους τόνους «αντιδικίας» που είχε καλλιεργήσει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σχετικά με την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών είπε πως «εγώ δεν αρνήθηκα, έδωσα άλλωστε τότε και 10 ημερομηνίες για να έρθω και να καταθέσω στην Επιτροπή. Σε μια περίοδο που μέρα παρά μέρα έπρεπε εξ αιτίας των εξελίξεων με τις τράπεζες όφειλα να είμαι στις Βρυξέλλες. Δεν αρνήθηκα είπα να βρεθεί μια ημερομηνία. Θέλω όπως εγώ σέβομαι τη Βουλή να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός και προς την ΤτΕ. Εμένα μόλις μου απέυθυνε η νυν Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Βουλής την σχετική πρόσκληση αμέσως προσήλθα γιατί ποτέ δεν είχε αντίρρηση να καταθέσω. Ελπίζω αυτή η εικόνα να έχει σβήσει… που κάποιοι ήθελαν να καλλιεργήσουν».
Το κλίμα, αντιστροφής «ανακριτικής» εξέτασης του κ. Γιάννη Στουρνάρα, που επιδίωκε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου φάνηκε με όσα ανέφερε και η νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου λέγοντας πως «παραμείναμε στη συζήτηση της υπογραφής του εξωδικαστικού συμβιβασμού και δεν προσεγγίσαμε καθόλου το σκάνδαλο Siemens στην χώρα μας. Και νομίζω, επειδή διάβασα τα πρακτικά, ότι τα ζητήματα έθεσε και ο κ. Βαλυράκης στην Επιτροπή όταν είχε καταθέσει είναι το πως λειτουργούν οι Θεσμοί, το κράτος δικαίου και πως μέσα σε όλους αυτούς του νευραλγικούς τομείες λειτουργίας του Κράτους στην χώρα μας ενεμπλάκει η εταιρεία. Και πως θα μπορούσε να μην ξανασυμβεί. Αυτό είναι το ζήτημα που αφορά την Επιτροπή μας».
Ολοι πάντως οι βουλευτές, πλην Χρυσής Αυγής, φάνηκε να συμφωνούν ότι δεν θα μπορούσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας να μην υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχε ψηφιστεί και από την Βουλή. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε πως « ο κ. Στουρνάρας «αν δεν υπέγραφε θα ήταν υπόλογος» κα πρόσθεσε πως «εαν η κυβέρνηση θεωρούσε ότι δεν είναι ισχυρή η συμφωνία μπορούσε να την ακυρώσει με νόμο».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία συμφώνησε πως «δεν κρίνεται η νομιμότητα της σύμβασης», ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τα όσα υποστήριξε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Σήφης Βαλυράκης ως ένα «διπλό λόγο..».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναγνώρισε πως «πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με κόλπα νομικίστικα Ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει και όσα λέγονταν δεν ευσταθούσαν…» εάν και σημείωσε πως «ο συμβιβασμός ξέπλυνε τη Siemens αλλά σε αυτό συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και εκεί που τελείωσαν οι προηγούμενοι συνεχίζουν οι επόμενοι…».
Η ΝΔ πάντως δια της Όλγας Κεφαλογιάννη, στο τέλος της συνεδρίασης επέμεινε να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών , όπως είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να αναφέρει εάν η Κυβέρνηση εκτελεί την συμφωνία ή όχι. Αίτημα που ανέκοψε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου λέγοντας πως αυτή η σύνθεση της Επιτροπής δεν έχει λάβει σχετική απόφαση και ευχήθηκε καλές γιορτές κλείνοντας την συνεδρίαση.
Ενδεικτικό του κλίματος που διεξήχθη η κατάθεση στην Επιτροπή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα ήταν και μια ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης που έγινε προκειμένου να μπορέσει σε μια τηλεφωνική κλίση, όπως και οι ερωτήσεις της Προέδρου της Επιτροπής «μήπως έχετε κουραστεί κύριε Διοικητά…».