Νέα περιδίνηση στην κυβέρνηση προκαλεί ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής. Δεν ήταν μόνο το 1.000.000 ευρώ σε καταθέσεις που είχε «ξεχάσει» να δηλώσει, στον έλεγχο εντοπίσθηκαν και άλλες σημαντικές διαφορές και στις υπόλοιπες τραπεζικές του καταθέσεις όπως και για την συμμετοχή του σε ακίνητα…
Ο ίδιος έσπευσε σε δηλώσεις του στην Βουλή να υποβαθμίσει το θέμα δηλώνοντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες « ουδέν σχόλιο, να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες…» ενώ ταυτόχρονα κυβερνητικοί κύκλοι προδίκαζαν ότι πρόκειται μάλλον για «τεχνικό θέμα» και πρόσθετα « πολιτικά δεν υπάρχει θέμα. Ο έλεγχος είναι θεμιτός για όλους…».
Λίγο αργότερα, ο υπουργός κ. Σταθάκης έκανε δήλωση με την οποία προσπαθεί να απαντήσει σε όσα αποκαλύφθηκαν από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Ισχυρίζεται λοιπόν πως “οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς”
“Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014”.Ο κ. Γιώργος Σταθάκης, έμαθε τις αποφάσεις της Επιτροπής Πόθεν Έσχες από «πρώτο» χέρι από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής καθώς βρισκόταν στην Ολομέλεια στη συζήτηση του Προυπολογισμού. Αμέσως, έσπευσε να αποχωρήσει ο υπουργός από την Βουλή, ενώ στο διάδρομο είχε και συνομιλία με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.
Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες αυτό που διαπίστωσε ήταν μια σημαντική διαφορά από όσα ο κ. Γιώργος Σταθάκης είχε αρχικά δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του αλλά και στις μετέπειτα «εθελούσιες» τροποποιήσεις που έσπευσε να καταθέσει. Η Επιτροπή κατόπιν αυτών αποφάσισε να αναθέσει σε ομάδα Ορκωτών της Λογιστών την υπόθεση για περαιτέρω έλεγχο. Μάλιστα και με την ενισχυμένη «εξουδιοδότηση» να κινηθεί με ότι μέσω χρειαστεί ακόμα και να ανοίξει λογαριασμούς χωρίς να ζητήουν εκ νέου σχετική απόφαση από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλή…
Αναφορικά με την υπόθεση του έτερου με προβληματικό Πόθεν Έσχες υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης Αλέκου Φλαμπουράρη αποφασίσθηκε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από τους Ορκωτούς Λογιστές της Επιτροπής η υπόθεσή του σχετικά τις μετοχές και τις μεταβιβάσεις που έχει κάνει στην τεχνική του εταιρεία
Τον λόγο θα έχει τώρα ο εισαγγελέας για 11 υπόχρεους Πόθεν Έσχες στην Επιτροπή της Βουλής που ενώ τους είχαν ζητηθεί να προσέλθουν και να καταθέσουν στοιχεία σε εκκρεμότητες που βρέθηκαν να είχαν στις δηλώσεις τους αυτοί δεν το έπραξαν.
Επίσης και άλλοι 9 υπόχρεοι εντοπίσθηκαν να μην είχαν καταθέσει Πόθεν Έσχες. Ανάμεσα τους και ένας νυν βουλευτής, ο οποίος μετά τις «οχλήσεις» της Επιτροπής κατέθεσε μεν Πόθεν Έσχες αλλά βρέθηκε να είναι «ανοικτός» σε σημαντικά θέματα φορολογικού περιεχομένου. Γι αυτόν αποφασίσθηκε να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος από τους Ορκωτούς λογιστές. Το όνομα του νυν βουλευτή δεν έγινε γνωστό όπως και από ποιο κόμμα προέρχεται… Οι υπόλοιποι 8 οι υποθέσεις τους θα παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη.
Απαλλακτική εισήγηση από τον δικαστικό εκπρόσωπο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής υπήρξε για τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλο Χαϊκάλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν επίσης γνωστές είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει καταλογίσει στον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο να επιστρέψεις το Δημόσιο το ποσό του 1.850.000 ευρώ , όπως και το πόσο των 150.000 ευρώ στον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Αριστείδη Τσιπλάκος. Χωρίς όμως και για τους δύο να γίνει γνωστό για τί υποθέσεις πρόκειται.
Ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Αθανασίου, επίσης, χθες έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο των ερευνών που που κάνει για εκδοτικές χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ ότι έχει αιτηθεί την συνδρομή της Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής για το Πόθεν Έσχες του εκδότη του ΔΟΛ και δημοσιογράφου Σταύρου Ψυχάρη. Ο εισαγγελέας απευθύνθηκε στην Επιτροπή της Βουλής καθώς από εφέτος οι κάτοχοι ΜΜΕ και αλλά και οι δημοσιογράφοι καταθέτουν το Πόθεν Έσχες τους στην Επιτροπή της Βουλής.