Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο σήμερα, Πέμπτη (31.08.23) στη Βουλή, όπου θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις φωτιές στην Ελλάδα, τη στιγμή που το πύρινο μέτωπο στον Έβρο καίει για 13η διαδοχική ημέρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη διαχείριση των πυρκαγιών εν μέσω επίθεσης από την αντιπολίτευση για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου, ενώ παράλληλα θα δώσει μία πρώτη «γεύση» για τις επικείμενες παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
Στη Βουλή μεταφέρεται η κόντρα των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση στα μέτωπα της φωτιάς ανά τη χώρα, που μετρά τις πληγές της κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά δύσκολου καλοκαιριού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο φλέγον ζήτημα του σχεδιασμού της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, καθώς και στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων.
Σε κάθε περίπτωση, η εξειδίκευση των εν λόγω παρεμβάσεων αναμένεται να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο 8-9 Σεπτεμβρίου με την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι συσκέψεις για την προετοιμασία της παρουσίας του στη ΔΕΘ είναι συνεχείς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι φωτιές βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα της αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και της ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης και της εναέριας επιτήρησης με ένα πακέτο παρεμβάσεων, που προβλέπει από σαρωτικούς ελέγχους με drones έως και κυρώσεις στους Δήμους.
Υπενθυμίζεται δε ότι κατά την ευρεία σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας (29.08.23) στην Ηρώδου Αττικού δόθηκε το «σήμα» της άμεσης ανάπλασης των καμένων εκτάσεων σε Έβρο και Πάρνηθα, όπου ο πύρινος όλεθρος άφησε πίσω του… στάχτες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σε λίγες ώρες να τονίσει ότι θα «τρέξουν» άμεσα τα βήματα ανάπλασης για τις πληγείσες περιοχές, με ειδική έμφαση στον Έβρο. Σημειώνεται πως χθες, Τετάρτη (30.08.23) ανακοινώθηκαν μέτρα για την άμεση αποζημίωση των κατοίκων του Έβρου καθώς και για την απαλλαγή τους από μια σειρά υποχρεώσεων έναντι του κράτους.
Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει ένα πρώτο «στίγμα» του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει:
-Ενίσχυση στα μέσα πυρόσβεσης, με προμήθεια drones.
-Καθαρισμό εκτάσεων.
-Συντήρηση/διάνοιξη δασικών δρόμων – αντιπυρικών ζωνών.
-Πρόσθετοι οικονομικοί πόροι ( πρόγραμμα «Αιγίς»).
-Αυστηρότερες κυρώσεις για εμπρηστές.
«Στο πρόγραμμα “Αιγίς” υπάρχει μια επιμέρους δράση που αφορά στην αγορά drones για να γίνεται εναέρια επιτήρηση. Είναι μια σύμβαση η οποία προκηρύσσεται τώρα από το Δημόσιο και από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουμε εξοπλιστεί με περισσότερα από 100 drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα», είχε τονίσει πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Τα «πυρά»
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει σφοδρά «πυρά» κατά της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για μια αδύναμη πολιτεία.
«Όχι μόνο η Ελλάδα είναι πρώτη στη Μεσόγειο, αλλά είναι σε νούμερα 50% πάνω από την Ισπανία σε καμένες εκτάσεις. Έχουμε τη μεγαλύτερη εξελισσόμενη πυρκαγιά για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα τα τελευταία 20 έτη, έχουμε θρηνήσει ανθρώπινα θύματα, δεκάδες φέτος ανθρώπινα θύματα. Πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να αποφασίσει να αλλάξει πολιτική. Η πολιτική της αδύναμης πολιτείας με πολύ επικοινωνία δεν βοηθάει τον τόπο μας», τόνισε από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας, που ήταν το δάσος της Δαδιάς. Ακόμη και σήμερα, δωδέκατη ημέρα, καίει η φωτιά. Έχουν καεί 800.000 στρέμματα, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς λαϊκισμούς», επεσήμανε στο μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης.