Site icon NewsIT

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία: Οι προτάσεις Μητσοτάκη για την ενεργειακή ακρίβεια

24.02.2022 | 08:48
Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία: Οι προτάσεις Μητσοτάκη για την ενεργειακή ακρίβεια

 Παρά το γεγονός ότι η σημερινή, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες συγκαλείται για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τον κατάλογο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, τους ηγέτες αναμένεται να απασχολήσει και το μείζον θέμα της ενεργειακής ακρίβειας. Θέμα που εξελίσσεται σε «νούμερο ένα» πονοκέφαλο για όλη την Ευρώπη, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις εφόσον ο Βλάντιμιρ Πούτιν «πατήσει τη σκανδάλη» εναντίον της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τις πρώτες προτάσεις του για Ευρωπαϊκή λύση στο Eυρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δοκιμάζει τις αντοχές των εθνικών οικονομιών.

Χθες από τη Ρουμανία προανήγγειλε ότι στην επόμενη, τακτική Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, θα ζητήσει η Ευρώπη να δώσει περισσότερα εργαλεία στα κράτη – μέλη για να στηρίξουν όσους πλήττονται. «Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, για όλες της χώρες. Το πρόβλημα είναι δημοσιονομικά επώδυνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Σε κοινό «μέτωπο» φέρονται να είναι καταρχήν οι χώρες του Νότου  (Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία), ενώ η Αθήνα αναμένει να βρει ευήκοα ώτα και από άλλους εταίρους στην Ε.Ε., δεδομένου μάλιστα ότι πολλές χώρες έχουν ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία σε ποσοστό 100%.

Οι προτάσεις της Αθήνας στην ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θα θέσει στο τραπέζι των «27», μεταξύ άλλων, προτάσεις για:

α) δημιουργία ενός ταμείου στην Ε.Ε. που θα χρηματοδοτεί τα κράτη – μέλη από μελλοντικές εισροές από τις πωλήσεις των δικαιωμάτων ρύπων.
β) ευελιξία σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς κανόνες για όλο το διάστημα που διαρκεί η κρίση.
γ) η Ευρώπη να λειτουργήσει ως μία κοινή αγορά… Να προχωρήσει σε κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι χώρες να πετύχουν καλύτερες τιμές. Πρόταση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει στους ευρωπαίους ηγέτες και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

«Η λογική της ευρωπαϊκής αντίδρασης πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή που επικράτησε όταν η Ευρώπη αποφάσισε να αντιμετωπίσει με πνεύμα συνεργασίας τις συνέπειες της πανδημίας» τονίζουν κυβερνητικές πηγές. 

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ανάγκη η Ευρώπη να μειώσει σταδιακά την εξάρτηση της στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κι ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάνει λόγο για φυσικό αέριο που θα κοστίζει 2.000 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Επιπλέον ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει και τις νέες ενεργειακές οδούς που περνούν και μέσα από την Ελλάδα (ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο κλπ), ενώ θα ζητήσει να επιταχυνθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μετάβαση στην «πράσινη οικονομία».

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι οι πόροι από τις δημοπρασίες των ρύπων (που αποτελεί το «ταμείο» για τα μέτρα στήριξης ως τώρα) είναι συγκεκριμένοι, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να στηρίξει τις συνέπειες της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης.

Οι θέσεις της Ελλάδας για την «εισβολή» στην Ουκρανία

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, συνέρχεται εκτάκτως λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Ε.Ε. εναντίον της Μόσχας για την αναθεωρητική στρατηγική του Βλάντιμιρ Πούτιν, που όπως σημειώνουν, με μια φωνή οι ηγέτες, απειλεί την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη και είναι ενάντια σε κάθε αρχή τους διεθνούς δικαίου.

Ο Πρωθυπουργός, σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αναμένεται:

  • να τονίσει τη στήριξη της Ελλάδας στη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να καταδικάσει την παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου με την αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.
  • να υπογραμμίσει ότι οι ενέργειες του Πούτιν θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.
  • να τονίσει την ανάγκη συντονισμού και κοινής γραμμής ώστε να προστατευθεί και να ενισχυθεί η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. 

Ανησυχία για τους ομογενείς

Η Ελλάδα παρακολουθεί με έντονη μεγάλη ανησυχία όσα εξελίσσονται στην ανατολική Ουκρανία και για έναν ακόμη λόγο… Γιατί στην περιοχή αυτή ζει ελληνική κοινότητα με διαδρομή 20 αιώνων. Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επιφυλακή και έχει δοθεί εντολή στις διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και την Οδησσό να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version