Site icon NewsIT
16:17 | 28.01.10

Σκάνδαλο με τη διαγραφή προστίμου 5,5 δισ. για τα δομημένα

Φίλιππος Σαχινίδης ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Φίλιππος Σαχινίδης ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ.Σαχινίδης κατήγγειλε ότι διέγραψαν χρέος 5,5 δις 

από πρόστιμο της “Ακρόπολις Χρηματιστηριακή”.
 
Ήταν κατηγορούμενος και γιος πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας επί Κ. Μητσοτάκη, ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποκάλυψε ότι το 2008 με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών διέγραψε πρόστιμο ύψους 5.5 δισεκατομμυρίων ευρώ της “Ακρόπολις Χρηματιστηριακή”.

(Το έγγραφο της εφορίας Καλλιθέας για τη διαγραφή του προστίμου. Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)

Όπως είπε ο κ. Σαχινίδης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εισαγγελική παρέμβαση για την διαγραφή του υπέρογκου αυτού χρηματικού ποσού, για να ερευνηθεί ποιοι και με ποιου εντολή προχώρησαν σε αυτή τη διαγραφή.

Πιο συγκεκριμένα το θέμα έχει αναλάβει να διερευνήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών ,αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, Παρασκευάς Αδάμης με εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ι.Σακελάκο. Ο εισαγγελέας θα μελετήσει τα στοιχεία για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μετά την επιβολή προστίμου στην Ακρόπολις από κάθε αρμόδια υπηρεσία ,προκειμένου να εξακριβώσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε αυτή την περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.

Το πρόστιμο αυτό είχε επιβληθεί ένα χρόνο νωρίτερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη χρηματιστηριακή εταιρεία για την υπόθεση της πώλησης των δομημένων ομολόγων στο ΤΕΑΔΥ.

Το πρόστιμο είχε επιβληθεί τότε στη σκιά του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, το οποίο είχε προκαλέσει τριγμούς στο τότε κυβερνητικό σχήμα, αλλά και απομακρύνσεις γαλάζιων στελεχών.

Το σκάνδαλο αφορούσε το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αγοράστηκε υπερτιμολογημένο το 2007 από το ΤΕΑΔΥ και άλλα τρία ασφαλιστικά ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με ανάδοχο την JP Morgan και εν συνεχεία πουλήθηκε στην ΝΑΜ, την HVB, την “Ακρόπολις” και κατέληξε στο επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχει σκάνδαλο λέει ο Α. Μπέζας.
 

Σύμφωνα ωστόσο με τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση διαγραφής.
Η διαγραφή του προστίμου-μαμούθ ήταν αποτέλεσμα νόμιμης προσφυγής της χρηματιστηριακής για ακύρωση του προστίμου.
Το ποσό των 5,5 δισ. προέκυψε καθώς η εφορία Καλλιθέας είχε θεωρήσει αρχικά εκπρόθεσμη της προσφυγή της εταιρίας. Όταν θεωρήθηκε εμπρόθεσμη το ποσό μειώθηκε στο 10%, δηλαδή λίγο πάνω από τις 500.000 ευρώ.
Στη συνέχεια η εταιρία προσέφυγε εκ νέου για να μην πληρώσει ούτε το 10%. Το υπουργείο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, προχώρησε και σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει διαγραφή των αδικημάτων.

 

Οι κατηγορίες κατά Σημαιοφορίδη.

Κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Σημαιοφορίδης από τον Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2007 εντάχθηκε «ομάδα», η οποία είχε συγκροτηθεί με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων εις βάρος ασφαλιστικών Ταμείων. Την ομάδα αυτή είχαν συγκροτήσει οι συγκατηγορούμενοι του πρώην προέδρου του ΤΕΑΔΥ κ. Παπαμαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων North Asset Management, κ. Αποστολίδης, Σ. και Θ. Πρινιωτάκης.

Ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο στην υπόθεση εκτός από πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ. Ο πατέρας του είναι όμως ο πρώην βουλευτής, πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και μέχρι πρότινος γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σημαιοφορίδης. Ο πατέρας του Αγάπιου Σημαιοφορίδη είχε αναλάβει το ρόλο του εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version