Με εμφανή αδυναμία προφορικής επικοινωνίας εξ’ αιτίας λόγων υγείας εμφανίσθηκε στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΔΟΛ και μεγαλομέτοχος στο ΔΣ της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ κ. Σταύρος Ψυχάρης δηλώνοντας την βούληση του να καταθέσει.
Η Επιτροπή από τις πρώτες εισαγωγικές απαντήσεις του κ. Σταύρου Ψυχάρη σε σχέση με την δήλωση των στοιχείων του κατανόησε ότι παρά την πρόθεσή του δεν ήταν δυνατή η εξέτασή του και σε σεβασμό της αποστολής της Επιτροπής αλλά και της προστασία της προσωπικότητας του μάρτυρα και σεβασμού των δικαιωμάτων του αποφάσισε να μην συνεχίσει τη εξέτασή του.
“Σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις του ΤΗΛΕΥΠΟΥ, δεν μπορώ να συνεισφέρω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες για θέματα που δεν έχω χειριστεί, πλην όμως μπορώ να απαντήσω εγγράφως σε τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις με την επικουρία ειδικών”, τόνισε σε επιστολή του για το ζήτημα της Εξεταστικής ο Σταύρος Ψυχάρης.
Η παρουσία του κ. Σταύρου Ψυχάρη στην Επιτροπή και εάν θα έπρεπε η Επιτροπή να συνεχίσει παρά την δική του βούληση για να καταθέσει τέθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο στα μέλη της να αποφασίσουν και δημιουργώντας αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι “παρά την βούληση του μάρτυρα να καταθέσει η Επιτροπή είναι αυτή που πρέπει να κρίνει την ικανότητά του και η προστασία της αξιοπρέπειας του κάθε μάρτυρα και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
Επειδή δεν μπορεί να γίνει γραπτή εξέταση και επειδή δεν προβλέπεται να προχωρήσουμε σε μια προσχηματική εξέτασή του, αλλά να γίνει μια κανονική εξέτασή του η οποία όπως και των προηγούμενων μέχρι σήμερα κράτησε 8 ώρες για τον καθένα εξεταζόενο, σε αυτή την διαδικασία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε και θα πρέπει να εξετάσουμε εμείς ποιος άλλο μπορεί να κληθεί για να απαντήσει για τα δάνεια του ΔΟΛ και της συμμετοχής του Οργανισμού στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ. Ο σεβασμός των δικαι΄μάτων του ναθρώπου πρέπει να είναι ο φάρος μας”.
Την ίδια άποψη εξέφρασε εκ μέρος της ΝΔ και ο κ. Κώστας Τζαβάρας εκτιμώντας ότι δεν μπορεί και δεν είναι σωστό να συνεχιστεί η εξέτασή του.
“Οι λόγοι εγωισμού που τον έκαναν να προσέλθει δεν μπορεί εμάς να επιτρέψει να συνεχίσουμε την εξετασή του”, εξέφρασε με ένα παρόμοιο σκεπτικό και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Λοβέερδος.
Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς πρότεινε η Επιτροπή να του υποβάλλει εάν το κρίνει μια σειρά από ερωτήματα που μπορεί να θέλει να έχει γραπτά την άποψή του και να κληθεί στην θέση του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ Παναγιώτης Ψυχάρης και ο οποίος μετέχει και ως μέλος του ΔΣ της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.
Αντίθετα, ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης μίλησε για «θέατρο» του κ. Ψυχάρη. “Δεν έχουμε καμία ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο νοσοκομείο που να πιστοποιεί την αδυναμία του να καταθέσει” είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε ότι “η κατάθεσή του πρέπει να συνεχιστεί”.
Σχόλια ότι «η συμπεριφορά του κ. Ψυχάρη προσβάλει την Επιτροπή και ότι τον θίγει προσωπικά η συμπεριφορά του την μια ημέρα να δηλώνει ότι δεν μπορεί να απαντήσει και την άλλη μέρα να έρχεται για να καταθέσει…» έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, που χθες για αυτές τις δύο αντιφατικές του στάσεις είχε ζητήσει την δίωξη για ψευδή δήλωση ασθένειας!
Πρότεινε μάλιστα να του υποβληθούν ερωτήσεις και παρά την αδυναμία εκφοράς λόγου μπορεί ο ίδιος να απαντήσει με κάποιο νεύμα! Αναγνώρισε πάντως, ότι δεν είναι εφικτή η εξέτασή του.
Η Επιτροπή αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να διακόψει την εξέταση του κ. Σταύρου Ψυχάρη και η Επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της σχολιάζοντας την παρουσία του στην Επιτροπή, ποιος θα κληθεί στην θέση του καθώς και ο μετέπειτα προγραμματισμός εξέτασης των επόμενων μαρτύρων
Ο κ. Σταύρος Ψυχάρης κατέθεσε στην Επιτροπή δύο επιστολές με τις οποίες εξηγούσε τους λόγους που τον έκαναν να αναιρέσει την πρώτη του αρχική επιστολή η οποία είχε και γνωμάτευση ιατρού με την οποία εξηγούσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευχέρεια στην επικοινωνία του καθώς και σε ποιες ερωτήσεις μπορεί να απαντήσει και σε ποιες όχι. Οι δύο αυτές επιστολές διαβάστηκαν από την γραμματέα της Επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και έχουν ως εξής:
«Καλημέρα σας.
Ονομάζομαι Σταύρος Ψυχάρης, δημοσιογράφος για περισσότερο από 50 χρόνια (από το 1963). Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» και Πρόεδρος του Δ.Σ.του ΔΟΛ τα τελευταία 20 χρόνια. Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του μεγαλυτέρου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας μετά το θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη τον Δεκέμβριο του 2009.
Ευρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας με πρόσκληση που μου απηύθυνε η Επιτροπή σας και αφού μεσολάβησαν δυσάρεστα και ευχάριστα γεγονότα. Θα σας τα αφηγηθώ όλα, τόσο τα κακά όσο και τα καλά. Τα κακά νέα είναι ότι όσοι προσκαίρως ήλπιζαν σε αίσιο γι’ αυτούς τερματισμό του βίου μου απατήθηκαν. Τα καλά νέα επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι είμαι τυχερός: όχι μόνον έχω από ετών δαμάσει μια ήπια μορφή πάρκινσον αλλά ενάμιση χρόνο μετά την εγχείρηση καρδιάς (αλλαγή βαλβίδας) η υγεία μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση.
Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και έμεινε άγνωστη έως τα σήμερα. Τη φέρνω σήμερα στο φως της δημοσιότητας εις πείσμα όσων ήλπιζαν ξαφνικά να απαλλαγούν από εμέ. Την προσμονή αρκετών φανέρωσε η προθυμία ορισμένων μόλις έγινε γνωστή η χρονία νόσος μου. Το έμαθαν προφανώς από διαρροή από τη Βουλή. Μερικοί μάλιστα επεδόθησαν σε δηλητηριώδεις φήμες ότι ο Ψυχάρης απέδρασε (και συνεπώς ένας λιγότερο ενοχλητικός στην πολιτική σκηνή).
Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας.
Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των απίστων Θωμάδων. Θα μπορούσα αν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους.
Είμαι εδώ ενώπιον σας για να απαντήσω σε οποιαδήποτε νόμιμη ερώτηση. Διότι σήμερα μπορώ να απαντήσω μόνο μέσα στα όρια του νόμου. Στον Πρόεδρο της παρούσης Επιτροπής παραδίδω την επιστολή η οποία επισυνάπτεται προς κοινοποίηση όπου δει».
Ακολουθεί η δεύτερη επιστολή του Σταύρου Ψυχάρη, η οποία κατατέθηκε επισήμως στα πρακρικά.
“Με επιστολή μου προς τον κ. Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», που κοινοποιήθηκε και στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, εξέθεσα τους λόγους – υγείας – για τους οποίους δήλωσα αδυναμία να παραστώ στη συνεδρίαση στην οποία είχα κληθεί να καταθέσω.
Η επιστολή αυτή διέρρευσε. Συνοδεύθηκε από το γνωστό πλέον ορυμαγδό επιθετικών και κακόβουλων σχολίων του διαδικτύου, που πήραν όμως ενοχλητικές διαστάσεις.
Ενόψει τούτων, σε έμπρακτη αντίκρουση του θορύβου που δημιουργήθηκε και των όσων εντέχνως διακινήθηκαν, αλλά και ως αυτονόητο δείγμα σεβασμού προς τη Βουλή των Ελλήνων, παρίσταμαι σήμερα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και επιθυμώ να δηλώσω ότι:
α) Δεν προτίθεμαι, όπως ο νόμος το επιτρέπει, να απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν τη δανειοδότηση του ΔΟΛ, διότι για την υπόθεση αυτή, αφού είχα λάβει την ιδιότητα του υπόπτου και είχα εξεταστεί ανωμοτί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα, έχω ήδη λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, καθώς έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μου για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, οπότε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 εδ. β΄ ΚΠΔ, διάταξη η οποία έχει θεσπιστεί προς υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ο οποίος έχει δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποιήσεώς του, ως ειδικότερη έκφραση του δικαιώματός του για «δίκαιη δίκη», που του διασφαλίζει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, καθώς και του δικαιώματός του από το άρθρο 223 παρ. 4 ΚΠΔ να αρνηθεί την κατάθεση περιστατικών από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η ενοχή του για αξιόποινη πράξη, δεν τίθεται, εν προκειμένω, ζήτημα «άρνησης μαρτυρίας».
β) Σχετικά με τις δανειοδοτήσεις του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ, δεν μπορώ να εισφέρω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες για θέματα που δεν έχω προσωπικά χειριστεί, πλην όμως μπορώ να απαντήσω εγγράφως σε τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις με την επικουρία ειδικών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να αξιοποιήσει, όπως άλλωστε ήδη έπραξε, την ένορκη κατάθεση άλλων μαρτύρων που έχουν κληθεί, και που είναι σε θέση να διατυπώσουν απόψεις για τον δανεισμό του Τηλέτυπου, ώστε να μη δυσχεραίνεται το έργο της Επιτροπής και η ολοκλήρωση των εργασιών της.
Αθήνα, 3 Αυγούστου 2016
Σταύρος Π. Ψυχάρης”.
Φωτογραφίες: Eurokinissi